Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 1 дек 2017, 12:46, 8653 прочитания

Голямото убождане на "Интеркапитал"

Дълговата криза на имотния фонд на юпитата от "Новото време" се прехвърли към облигационерите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- След няколко разсрочвания, дълговата криза на имотния фонд на юпитата от "Новото време" очаквано застигна облигационерите

- "Интеркапитал пропърти дивелопмънт" спря да обслужва задълженията си към тях след като успя да погаси кредита към Пиреос банк, където солидарни длъжници бяха и част основателите на дружеството

- Въпреки че облигационната емисия е застрахована в "Евроинс", инвеститорите получават символична част от обезщетението, на което са разчитали

Още по темата

Облигационерите на "Интеркапитал" ще съдят "Евроинс" за обезщетение

Търси се и кантора, която да поведе делото за несъстоятелността на фонда за имоти

21 дек 2017

Кредитната война на Таралежите

Банка Пиреос поиска фалита на "Интеракапитал пропърти дивелъпмънт" - имотния фонд на юпитата от "Новото време"

13 май 2016

"Интеркапитал ПД" съобщи за поредни финансови проблеми

Фондът за имоти е спрял да плаща задълженията си по кредит за 1.1 млн. лв. към Банка Пиреос

27 сеп 2015

Пазарът на корпоративни облигации е практически затворен

Инвеститорите са предпазливи заради проблемните емисии и новите сделки са почти само предварително договорени и вътрешногрупови

15 сеп 2013
Когато преди 13 години група царски юпита създадоха партия "Новото време", те избраха за свой символ таралежа, за да демонстрират непримиримост със статуквото. А паралелно с политическия, стартираха и бизнес проект - инвестиционното дружество за ваканционни имоти "Интеркапитал пропърти дивелъпмънт". Явно, все пак в това са били по-добри, защото въпреки залеза на партията и въпреки нашествието на световната криза, фондът оцелява и до днес, макар и на ръба. В последните години той мина през многобройни забавяния в плащанията, преструктуриряния на дълговете и иск за несъстоятелност.

От август насам обаче "Интеркапитал" официално е в неизпълнение по облигационната си емисия, записана от пенсионни и взаимни фондове, както и от банки. И изведнъж те усетиха реалната опасност да се надянат на все още наежените бодли, тъй като въпреки че част от обезпечението по емисията е застраховка от "Евроинс", компанията намери основание да намали застрахователната сума наполовина от остатъчния дълг за 2.4 млн. евро и да прекрати договора. Парите не са толкова, че да предизвикат трусове, което дори донякъде обезсмисля и воденето на дълги и сложни дела. Но казусът е прецедент, който може да зададе тон за каскада от проблеми с други емисии. А също и да навреди на бъдещи емитенти, при които вече застраховката ще може да служи за гаранция.

Фокусът с изчезналата гаранция

По време на кризата масовата практика по проблемните облигационни емисии беше да се дава отсрочка, вместо да се пристъпва към действия, макар често това само да отлагаше неизбежния край, често съпътстван и с некоректни действия на длъжника. При "Интеркапитал" също през годините имаше серия предоговаряния, които малко или повече даваха въздух, и макар и със забавяне в рамките на позволените 30 дни фондът успяваше да прави следващата вноска. Преди четири месеца обаче след поредното и този път отказано искане за разсрочка компанията не само забави, но и напълно пропусна плащане на главница плюс лихва за общо 157.6 хил. евро.

Тъй като емисията е застрахована в "Евроинс", на 28 септември довереникът на облигационерите, Инвестбанк, сигнализира за настъпилото застрахователно събитие. Седмица по-късно, на 3 октомври, "Евроинс" съобщава, че ще плати щетата, но не колкото е поискано, а наполовина и превежда по сметките на облигационерите 78.8 хил. евро.Мотивите за редукцията са в настъпило неизвестно до този момент обстоятелство - чрез изпълнително дело е присъединен нов кредитор - "Ави консулт". На 7 септември става ясно, че той е изкупил вземане на "Мидия" - един от строителите в курортния комплекс "Марина кейп" в Ахелой, който е основнияат актив на "Интеркапитал". В качеството му на подобрител новият кредитор заявява, че ще упражни право на задържане на имоти за 542.7 хил. лв. Така, позовавайки се на чл. 136, ал. 4 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), "Ави консулт" се явява с привилегия пред останалите обезпечени кредитори и има право на 0.1% обезщетение за всеки ден забава по изплащане на вземането си. Това според "Евроинс" променя параметрите по застрахователния ангажимент и поставя компанията в неблагоприятна ситуация. Освен това, учредявайки втора поред ипотека в полза на довереника на облигационерите, "Интеркапитал" е обявил 7.8 хил. кв. м търговски площи в курортния комплекс, но застрахователят е установил, че 49% от ипотекираните имоти са обекти за здравни, социални и културни дейности, което променя размера на обезпечителната им стойност.

Тези обстоятелства дават на "Евроинс" основание да стъпи на Кодекса за застраховане и да се позове на чл. 364, според който може да поиска промяна на договора, а ако тя не се приеме, да го прекрати, като по вече настъпили щети, изплати по-малко обезщетение. "Застрахователната полица е прекратена и не предвиждаме други плащания във връзка с нея", заявиха от компанията пред "Капитал".

Към настоящия момент облигационерите имат да получават още 2.4 млн. евро по заема, емитиран през 2007 г. с оригинален размер от 5 млн. евро, лихва 6% и падеж след разсрочване - 14 август 2022 г. Най-много имат да получават Пощенска банка, пенсионните фондове на "Доверие" и "ДСК - Родина", договорни фондове. Вариантите пред тях са да си получат парите минават през съдебни дела: на единия фланг срещу "Интеркапитал" чрез производство по несъстоятелност, в което да се разпродадат ваканционните му имоти за около 35.6 млн. лв. по отчет за миналата година, а на другия - срещу застрахователя за неизпълнение на ангажимента за покриване на цялостния риск от неплащане и за неоснователно прекратен застрахователен договор. Всички тези действия изискват време, както и допълнителен финансов ресурс, който облигационерите тепърва пресмятат дали си заслужава. Решението как да процедират предстои да се вземе на 18 декември на поредно извънредно общо събрание. Тече и избор на адвокатска кантора, която да подеме съдебната битка.
"Евроинс" прекрати застраховката на облигационната емисия и плати на инвеститорите 50% от пропуснатата вноска по заема.

На втори план

Причината за неволите на облигационерите донякъде е, че те останаха последни на опашката кредитори. Освен към тях, "Интеркапитал" дължеше и солидни суми на банки, които едно по едно бяха изчиствани и до скоро основно беше останал дълг към Пиреос банк за около 8 млн. евро. През 2015 г. банката дори откри производство по несъстоятелност срещу "Интеркапитал" и наложени запори на активи. Деликатният детайл тогава бе, че под възбрана се озова и лично имущество на ключови лица около "Интеркапитал" - бившият министър на енергетиката Мирослав Севлиевски, Николай Майстер и изпълнителният директор на самия фонд Величко Клингов. Те явно са гарантирали и лично кредитите, за да получат по-изгодни условия по заемите, но този проблем се изпари, когато банката и "Интеркапитал" постигат спогодба, по силата на която през март Пиреос оттегли иска за несъстоятелност. И логичният въпрос е откъде фондът е намерил пари да плати на банката.

Детайлите по сделката проличават по-късно от отчети и публични регистри, според които вземането на Пиреос е прехвърлено чрез цесия към свързаното дружество "Фючърс кепитал" - в ръководството му са изпълнителните директори на посредника "Интеркапитал маркетс" Николай Майстер и Михаела Колева, заедно с Цанко Коловски, а собственици са NVM Trading на Николай Майстер и "Инвест фонд мениджмънт", на който Севлиевски е изпълнителен директор. Посредник по сделката е "Марина кейп пропъртис", дъщерно дружество на "Интеркапитал", чрез което се управляват имотите в курорта. "Фючърс кепитал" възлага на "Марина кейп" да сключи договор за придобиване на вземания за главници по банкови кредити в размер на 8.5 млн. евро, обезпечени с първа поред ипотека върху въведени в експлоатация имоти от 15 хил. кв.м на цена 4.5 млн. евро. Според висванията в имотния регистър на 6 юли "Марина кейп" плаща на Пиреос 14.2 млн. лв., а 40 дни по късно, на 16 август, прехвърля вземането си на "Фючърс кепитал" за 8.2 млн. лв.

Самото то пък набира тези средства с облигационна емисия през юли. Тя е за 5 млн. евро и е записана почти изцяло от универсален пенсионен фонд "Бъдеще", който влага в нея близо 4% от активите си. Той се управлява от едноименната пенсионна компания, която дели една офис сграда с "Евроинс" и е мащабен инвеститор дружества от групата на собственика на застрахователя "Еврохолд България". Самият "Евроинс" става застраховател и на новата емисия, а паралелно със сделката, собствеността във "Фючърс кепитал" е променена и дружеството се сдобива с нов едноличен акционер - "ФЛ Кепитъл", което е собственост на Цанко Коловски и Атанас Кънчев. Последният е бивш зам. финансов министър в кабинета "Станишев" от квотата на ДПС, бивш директор на Държавен фонд "Земеделие", а понастоящем е в ръководството на "Булстрад". Кънчев става и председател на борда на "Фючърс кепитал", макар по първоначален дневен ред да се предвиждало това да е Илиян Динев, който вече е в управата на доста дружества, в които фондовете на "Бъдеще" инвестират.

Междувременно без банкови ипотеки и запори почти напълно замръзналите продажби на имотите в курорта изведнъж внезапно претърпяват бум и само за няколко месеца продажбите са десетки - повече, отколкото за последните няколко години. От "Интеркапитал" не отговориха на въпроса колко имота са продадени досега и какъв е приходът от тях, но уточниха, че част от прехвърлянията са в полза на купувачи - кредитори, които са водили и спечелили дела. "В тези случаи "Интеркапитал" успя на постигне договореност със съответните клиенти, като с придобиване правото на собственост върху съответните имоти, същите декларираха липса на бъдещи претенции към дружеството", отговориха оттам в писмо до "Капитал".

Кой кого ще съди

Интеркапитал" би могло да съди "Евроинс" за неизпълнение на договора, според който застрахователят поема риска от неплащане от страна на "Интеркапитал" в полза на всеки облигационер на която и да е дължима и изискуема вноска, по главница и/или договорна лихва с лимит от 6.1 млн. евро. "Ние сме възложили финансово-правен анализ на ситуацията, но предварителните ни проучвания показват, че варианта за съдебно решение на въпроса, което ние да инициираме, ще бъде много дълъг във времето и изключително скъп като разходи и в същото време с минимални шансове за наш успех на този етап. Ето защо според нас изходът е в постигане на договореност между всички кредитори на дружеството на основа на предложеното от нас на облигационерите през септември тази година", коментират от фонда.

Дружеството не планира действия и срещу "Ави консулт". "Следва да се отбележи, че между ИКПД и новопоявилия се кредитор с право на задържане не съществуват пряко каквито и да било договорни взаимоотношения", пише още в писмото на изпълнителния директор Величко Клингов до редакцията.

"Евроинс" също не мисли да предприема действия срещу "Интеркапитал", въпреки че смята, че търпи репутационни щети. Дружеството не пожела да каже колко облигационни емисии застрахова, но е едно от активните на пазара макар и предимно за свързани и близки компании. "Структурата на полиците за застраховка на други облигационни емисии на наши клиенти е сходна. До момента при тях не са възниквали необичайни обстоятелства като тези по полицата на "Интеркапитал", посочиха от застрахователя.

Според имотния фонд проблемите могат да се разрешат, ако инвеститорите потърпят още малко и вместо да водят съдебни дела, дадат поредна отсрочка. От тяхна гледна точка обаче "Интеркапитал" положи доста усилия да покрие банковите си кредити, а веднага след това показно спря да плаща по облигациите, което оставя лош вкус. А и помощта на "Бъдеще" и "Евроинс" за "Фючърс кепитал"създава усещане за синхронизирани действия в ущърб на притежателите на книжата.

"Така се получи, че преди кризата банковите заеми се преоформиха като облигационни емисии и рискът се изнесе от банките върху нас", коментира представител на пенсионен фонд, запознат с казуса, който предпочита да остане в анонимност. Според него в случая задължително трябва да има реакция на облигационерите, за да се защитят от подобни опасни рецидиви при други емисии, в които си инвестирали - от една страна, срещу подобно миниране на застраховката като обезпечение, а от друга - срещу моралния риск да не се санкционира неизряден длъжник. Или казано по друг начин - макар и скъпи, делата могат да послужат като застраховка срещу нови убождания.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

2 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/emobility

E-mobility and The Future of Urban Transportation ForumТеми в програмата:
Политики за стимулиране на чист транспорт
Бъдещето на градската мобилност
Дигиталнa трансформация в транспорта и технологични иновации
Каква икономика стои зад новата градска мобилност
Как Мобилността като услуга (MaaS), ще революционизира и промени градовете


Прочетете и това

Когато латвийската пералня гръмна 1 Когато латвийската пералня гръмна

Тръгнали от САЩ обвинения за пране на пари в местната банка ABVL предизвикаха затварянето й, скандали за подкупи и арест на банкер №1 в балтийската държава

23 фев 2018, 1953 прочитания

ЕИБ и "Райфайзен лизинг" подписаха кредитна линия от 30 млн. евро за малки и средни предприятия ЕИБ и "Райфайзен лизинг" подписаха кредитна линия от 30 млн. евро за малки и средни предприятия

Компаниите трябва да са от земеделието, производството, транспорта и логистиката

22 фев 2018, 972 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Най-важното за данъчните рискове при бизнес пътувания

Запис от уебинара за данъчните, осигурителните и миграционните последици от командироването на служители в страната и чужбина, организиран от EY и Кариери

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Парите на банките по сметки в БНБ са намалели с 10%

След като централната банка реши да таксува свръхрезервите им с 0.6% от октомври, отчетеното понижение за месеца е с 4.5 млрд. лв.

Полет към нов бизнес със самолетни обезщетения

През софтуер, адвокати и маркетинг ClaimCompass достига до пътници с проблемни полети и ги представлява пред авиокомпаниите срещу комисиона от компенсацията

Боби Михайлов завинаги

Защо бившият капитан на четвъртите в световния футбол е непоклатим от БФС

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кино: "Принцесата на покера"

За печалбата от загубите е режисьорският дебют на големия сценарист Арън Соркин

Парма култура

Градът на Бертолучи и пармезана крие много изненади

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 24.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал"

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 24.02.2018 Прочетете