Само неизвестен фонд от Лихтенщайн подаде оферта за Общинска банка

ОБЩИНСКА БАНКА

Само неизвестен фонд от Лихтенщайн подаде оферта за Общинска банка

Конкурсна комисия в столичната агенция за приватизация ще провери дали офертата отговаря на условията за конкурса и ще даде доклад в СОС

Валентина Илиева
16962 прочитания

ОБЩИНСКА БАНКА

© Надежда Чипева


Кандидатът е 100% на CAIAC Fund Management AG - управляващо дружество, работещо по лихтенщайнските закони, с регистрация в град Бендерн.

"Новито опортюнитис" е единствената компания, подала оферта за 67.65% от дела на Общинска банка, съобщиха от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). Срокът изтече в края на работния ден на 4 декември 2017 г. Според запознати с офертата предложената цена е по-висока от заложената минимална сума за дела на Столичната община от 45.65 млн. лв.

Кой е кандидатът

Компанията, подала оферта, е регистрирана в Лихтенщайн и е 100% собственост на CAIAC Fund Management AG - управляващо дружество, което предлага инвестиционни фондове, работещо по лихтенщайнските закони и с център на регистрация в град Бендерн, Лихтенщайн. Дейността му се регулира от местния аналог на българската Комисия за финансов надзор.

Според информация на интернет страницата на дружеството акционерният му капитал е 1 млн. швейцарски франка. Услугите, които предоставя, са за частни инвеститори, попечители, застрахователни компании, банки, доставчици на финансови услуги. Това означава, че може да кандидатства и от името на друго лице.

В изискванията за кандидатите в конкурса за банката беше записано, че могат да участват стратегически и финансови инвеститори, чийто краен собственик не може да е регистриран в офшорна зона, както и да има просрочени вземания към държава и община. Лихтенщайн не фигурира в списъците на ЕС с офшорни зони. От началото на 2016 г. отпада и от списък на Министерството на финансите у нас на държавите/териториите, които са юрисдикции с преференциален данъчен режим според Закона за корпоративното подоходно облагане. Дотогава е бил в този списък.

В критериите беше записано още, че стратегическите инвеститори трябва да бъдат български банки или такива от Европейското икономическо пространство с унифициран по скалата на S&P рейтинг минимум ВВ-. Минимален капитал от 20 млн. евро е необходим за финансовите инвеститори, които трябва да докажат и опит в управлението на фондове, финансови активи и акционерни участия.

В съобщението на СОАПИ се казва, че конкурсната комисия е отворила офертата (на 5 декември, вторник – бел. ред.) на кандидата в присъствието на надзорния съвет на агенцията. Следва тази комисия да провери дали офертата отговаря на условията на конкурса и да изготви доклад, той ще бъде внесен чрез надзорния съвет на агенцията в Столичния общински съвет (СОС), който упражнява общинския контрол над банката и който трябва да вземе решение ще продава или не. Ако реши, че ще приеме офертата на единствения кандидат, следва проверка от БНБ на кандидата дали отговаря на изискванията на банковото законодателство, дали има достатъчно средства да осигури развитието на банката занапред, да я подкрепи капиталово в бъдеще в случай на нужда и пр.

Процедурата

На различните етапи в хода на процедурата от СОАПИ не даваха информация – колко и кои компании са проявили интерес, закупили конкурсна документация и информационен меморандум и пр. По време на процедурата имаше неофициална информация, че няма проявен интерес от стратегически инвеститори – български или европейски банки, а само от финансови инвеститори, като има поне един кандидат, закупил информационен меморандум. В понеделник при откриване на нов офис на агенцията за работа с инвеститори изпълнителният й директор Владимир Данаилов беше съобщил, цитиран от "Медиапул", че има един потенциален кандидат – финансов инвеститор от чужбина. По думите му в хода на процедурата е имало интерес от три компании – две от чужбина и една българска. Две от тях се отказали от закупуване на информационен меморандум, допълнил Данаилов.

От публикуваното в началото на октомври решение на общинарите за началото на конкурса стана ясно, че конкурсната документация за 5 хил. лв. не съдържа информационен меморандум, на базата на който да се изготви оферта. Той се закупува отделно, като цената му е 20 хил. лв., а депозитът за участие е левовата равностойност на 3 млн. евро. Консултант по процедурата е консорциумът "Грант Торнтон - Транзакта", който по думите на Данаилов е изготвил и оценката на банката за продажбата.

Интересът към предлаганите по-малки банки в последно време е основно от местни играчи, искащи лиценз, видно от опитите за продажба на банка "Виктория", в конкурсите за която до момента са се включвали в различни конфигурации компании, контролирани от Алексей Петров и Васил Божков.

Тежести

При минималната търсена сума за Общинска банка оценката е около 75% от счетоводната стойност, което е сравнително приемливо ниво спрямо тези в Европа с изключение на проблемните италиански банки. Сделката за ОББ се сключи при над 110% цена към собствен капитал (P/B).

Върху оценката за "Общинска" тежат обаче миноритарните акционери - няколко компании с общо 27% дял, близки до Христо Ковачки. Допреди няколко години той чрез няколко контролирани от него компании имаше блокираща квота в Общинска банка, дадена му чрез промяна в устава й, като така успяваше да я контролира и да финансира фирмите си по подобие на модела КТБ. След намеса на БНБ уставът беше променен и влиянието му свито. Той обаче опитва да си върне контрола чрез съдебни дела, които все още не са приключили. Банката още има експозиции за около 18 млн. лв. към неговата група.

Към края на септември 2017 г. Общинска банка е с активи за над 1.5 млрд. лв., което я поставя на 15-о място в сектора от общо 27. Собственият й капитал е 93.7 млн. лв. Ценното в Общинска банка е финансирането на общините, където по собствените й оценки има пазарен дял от 42%. Като обслужваща банка на публични институции участва в съфинансирането на капиталови проекти, изпълнявани по европейски програми.

Кандидатът е 100% на CAIAC Fund Management AG - управляващо дружество, работещо по лихтенщайнските закони, с регистрация в град Бендерн.

"Новито опортюнитис" е единствената компания, подала оферта за 67.65% от дела на Общинска банка, съобщиха от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). Срокът изтече в края на работния ден на 4 декември 2017 г. Според запознати с офертата предложената цена е по-висока от заложената минимална сума за дела на Столичната община от 45.65 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  n.youroukov avatar :-?
  Един препатил

  Добре де, защо Общинска банка, която беше създадена за обслужване на общините ще се продава? Защо не вземем да продадем направо общините?

 • 2
  gesand avatar :-|
  gesand

  На Пеевски ли е този фонд?

 • kdo52372883

  100% това е Свинята. Драпа с все сили още да лапа. Вече от няколко места се чу, че #ТОЙ всячески се стреми да налапа банка... за да може да си върне поне част от борча на ВТБ. Щото иначе ще има фрикасе-ДП за Коледа.

  Освен това, забележете как пак се действа с разни подставени фирми от Лихтен-швайн. При приватизацията на Булгартабак се процедираше по абсолютно същия начин - само че товава фирмите бяха три. По една за ДП, Хидроинженера и - разбира се - Вожда на Партията. И Територията.

 • 4
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Ми то и Булгарбатак го гушна офшорка от Австрия, собственост на два фонда от Лихтенщайн, единио на Цецо Кумецо, другио на Дельо Баджецо. Тоя фонд играе за Ристьо Ковачо, той е мераклия за банката отдавна и кьоше от паяжината на задкулисието, абе мюре на най-Дебелио.

 • 6
  nspassov2007 avatar :-|
  nspassov2007

  Шиши Сюнета в действиел

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  0 шанс за одобрение от БНБ. Черепа има завидно постоянство!

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "gesand":

  Пеевски няма фондове. Той е подизпълнител.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход