Новият брой:
Служебната президентска република

Санаториумът, моят брокер

Лечебните заведения към здравното и социалното министерство незаконно налагат на пациентите си задължителна застраховка "Злополука"

Държавните санаториуми не могат да бъдат застрахователен посредник не по финансовите, а по здравните закони.

Престоят в санаториум може да е опасен за вашето здраве. Така, изглежда, мислят управляващите държавните лечебни заведения, които се финансират предимно с публични средства. Вместо предупреждение в стил кутия цигари или мерки за обезопасяване на сградите двете дружества, стопанисващи базите, са предпочели да запазят риска от падане или инциденти за пациентите и просто да го прехвърлят на застраховател.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sdgqqq avatar :-|
  sdgqqq
  • + 2

  Когато на територията на СБР-НК немощен 70-годишен се спъне, падне и стане сакатлък, кой да поеме разходите? СБР-НК? СБР-НК едвам има пари да плати на рехабилитаторите, хигиенистите и т.н., въпреки че точно тези служители с уменията си от неподвижни трупове правят танцьори. Да плати може би държавният бюджет чрез здравното министерство?

  Да лежиш в болнично легло не е като 70-годишен скован от артрит, замаян от минералната вода, в облаци от пара, да прескача от вана на мокър под. Професионална отговорност за подхлъзване и падане не може да се търси. И у дома си като влизаш в банята знаеш, че ще е мокро – съответно не съдиш фаянсаждията.

  Нека Мими да изброи точно кои са „много по-рисковите за злополука пациенти“ в болниците.

  Тя, компетентната, едно време се опитваше да дава заповеди на актюери (специалистите по оценка на рисковете) какво да направят за да прилапа 2% от здравната каса за дружествата за доброволно здравно застраховане („осигуряване“- по нейната терминология). Всеки от тези специалисти й казваше, че иска невъзможни неща (образно казано „благотворителната й организация“ да плаща за всичко, а да събира пари колкото й отпуснат при това да бъде на печалба „търговското й предприятие“).

  А кои са тези юристи, които „коментираха пред "Капитал"“, защото сред тях има (нарочно няма условна форма, „ако“) и такива, които шофират с превишена скорост и извършват маневри от ленти, от които съответната маневра не е позволена, съответно „е трябвало да платят“ глоба, защото не са спазили правилата, регламентирани в Закона за движение по пътищата и Правилника за неговото прилагане.

  „Недобросъвестно“ ли е написана статията, щом постоянно заобикаля проблема – отричането, че има кой да покрие, кой да плати финансовите загуби от много на брой случаи на злополука в условията на липса на „противоправно поведение на лечебното заведение“?

  Казва се, че застраховането е математика и право, ама тия юристи, ако паднат у дома си на постелката в помещението на тоалетната, да си съдят фаянсаджията !

  Нередност?
Нов коментар