С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 15 дек 2017, 10:57, 15227 прочитания

Рекордно разтоварване на 460 млн. лв.

Пазарът на лоши кредити се раздвижва от навлизане на агресивен играч и готвена продажба на голям пакет от ОББ

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Втори опит за милиард от сделки за портфейли лоши заеми

Месеци след първата рекордна за пазара сделка, се подготвя втора, с още по-голям обем от просрочени банкови вземания

20 апр 2018

Колекторската асоциация: Дълговете стават по-малки и по-лесни за обслужване

Двойно е намалял обемът на фирмените просрочия, възложени за събиране на колекторите. Домакинствата не са свръхзадлъжняли.

29 мар 2018

Deloitte: Пазарът на необслужвани кредити в ЦИЕ е достигнал пика си

Фокусът се измества от корпоративни лоши дългове към ипотечни

27 фев 2018

Олаф Зал: Банките ще продадат лоши кредити за 1 млрд. лв. през тази година

Членът на директорския борд на норвежката B2Holding пред "Капитал"

26 яну 2018

Голямото прочистване на ОББ

Банката избра EOS Matrix за купувач на рекордния портфейл за 460 млн. лв. необслужвани потребителски заеми

12 яну 2018

Печалбата на банките е 1.1 млрд. лв. към края на ноември

Кредитите за домакинства пордължават с годишен растеж над 6%

3 яну 2018

Piraeus продаде банката си в Румъния на американски фонд

Банка Пиреос в България също е в листата за продажба на гръцката група

27 дек 2017

Новата битка на ЕЦБ с лошите кредити

Франкфурт иска да накара големите банки в еврозоната да покриват 100% новите си проблемни заеми от 2018 г.

9 окт 2017

Да печелиш от дългове

Продажбите на портфейли от вземания от страната банките силно вдигнаха приходите и печалбите в колекторския сектор

30 юни 2017

Новите портфейли от лоши заеми

Въпреки слабото полугодие прогнозите са за силно последно тримесечие в продажбата на необслужвани вземания и общо сделки за 1 млрд. евро

30 юни 2017
Дните около Нова година започват да се превръщат в паметни за собственика на четвъртата по големина банка в България - ОББ. Преди година, точно на 31 декември, белгийската група KBC обяви, че след оспорвано наддаване с унгарската OTP е избрана за купувач на банката в рекордната за местния пазар сделка за 610 млн. евро.

Сега, година по-късно, ОББ стана една от първите български институции с кредитен рейтинг в А зоната и довършва сливането с другото българско поделение на KBC - Сибанк. Но на малко по-заден план се подготвя ново рекордно постижение. В напреднала фаза е продажбата на портфейл от 460 млн. лв. лоши заеми на ОББ, който ще е най-големият пласиран на пазара на вземания у нас. По информация от три различни източника банката е дала индикация, че до 17 януари ще обяви чия от подадените оферти избира, като очакванията са за изненади. Сред кандидат-купувачите е подразделение на полския №1 в събирането на вземания GetBack Recovery. Преди дни тя спечели търга за малък портфейл на Уникредит Булбанк, надскачайки с много ценовите предложения на останалите конкуренти, което показва агресивен подход и апетит за експанзия в страната.

Новият най-голям

Досега най-големият портфейл от необслужвани банкови кредити, който е бил продаван в България, бе този на Пощенска банка, която го направи покрай поглъщането на бизнеса на Алфа банк в България преди две години. Пакетът съдържаше потребителски вземания за 143.6 млн. евро и бе спечелен от най-голямата колекторска агенция "ЕОС матрикс". Сега отново двигател за сделката е банкова концентрация, ОББ - Сибанк, което стимулира групата да разтовари общия баланс от наследените лоши кредити. Близо година пазарът бе държан в очакване какво ще предложи KBC, след като влезе в ОББ, още повече че стандартните порции дълг на пазара са от порядъка на 50-100 млн. евро номинал. Излязла съвсем скоро, новината надхвърли и най-смелите очаквания - в покана до потенциалните инвеститори от институцията са предложили дълг за 460 млн. лв., което е обем с потенциал да привлече и големи международни фондове. По информация на "Капитал" в състезанието участват 10 играча и сред тях са най-големите имена на пазара.

Портфейлът е съставен от потребителски заеми, овърдрафти, необезпечени вземания, както и кредити, обезпечени с ипотеки, казуси в съдебна фаза. Запознати с качеството на предложеното споделят, че вземанията са доста стари, повечето с просрочия над 360 дни. Цените за подобни дългове варират между 5 и 15% от номинала им.Особеност на сделката е, че тя се движи от самата банка, без посредничеството на консултант, каквато е наложилата се напоследък практика. Друг любопитен момент е, че портфейлът е разделен на пет обособени части, за които може да се кандидатства отделно. По този начин в състезанието биха могли да се включат и по-малки играчи. Според експерти от пазара на дългове обаче това е по-малко вероятният сценарий и ОББ би предпочела един купувач, с който да влезе в дългосрочно партньорство, тъй като пет различни договора усложняват и без това сложната дотук процедура.

Потърсени за повече информация, от банката не коментираха пред "Капитал" в колко напреднала фаза е вземането на решението за портфейла, но дадоха индикация, че продажбата не е единственият разглеждан вариант. Експерти в този тип сделки обръщат внимание, че върху крайното решение ще окаже влияние не само предложената цена, но и степента на провизиране на кредитите. За портфейла на ОББ се смята, че е покрит с провизии в много голяма степен, което означава, че при продажбата му с отписването от баланса банката ще отчете по-малка загуба. Това й дава комфорта и спокойствието да не бърза, за което свидетелства и отлагането на решението за края на януари. Към септември ОББ излезе на загуба 81 млн. лв. след отчитането на обезценки за 81 млн. евро, обявени още при покупката й.

Варшавският играч

Освен с рекордния си размер сделката за ОББ е интересна и по още една линия - по непотвърдена информация сред участващите в нея е най-новото дружество на пазара на вземания "ГетБек рикавъри България". То е подразделение на едноименната полска група, която има присъствие и на пазара в Румъния. От вписването в Търговския регистър се вижда, че компанията е учредена с капитал от 1 млн. лв. и неин ръководител е Тодор Петков - дългогодишен финансов директор на дружеството за бързи заеми "Провидент", което през тази година бе продадено от досегашния му британски собственик на българската "Изи кредит". Пред "Капитал" Петков декларира амбиции да изгради силен стратегически играч, който да си партнира с останалите участници на пазара (виж карето).

"ГетБек рикавъри България" впечатли още с първата си поява на пазара. В началото на декември компанията спечели търг за малък портфейл на Уникредит Булбанк за 11.85 млн. евро потребителски заеми, като по неофициална информация е предложила за пакета цена от 21% от номинала - значително над утвърдените пазарни цени за такъв тип вземания. Това според конкурентите може да се дължи на големите финансови възможности, които групата има, след като това лято се листна на борсата във Варшава и набра 2 млрд. злоти, което се равнява на близо 500 млн. евро. По последен отчет към септември компанията има 126.5 млн. евро консолидирани приходи и 42.6 млн. евро нетна печалба. Фокусира се основно към банкови портфейли, като предлага гъвкави схеми на длъжниците за разсрочване на задълженията и превръщането им в обслужвани.

Бавно, но в правилната посока

Дори ОББ да бяха побързали с продажбата и сделката да бе заключена в рамките на 2017 г., пак очакванията в бранша за продадени дългове за 1 млрд. евро нямаше да бъдат достигнати. Действително последните месеци на годината са особено натоварени, но банките продължават да отлагат колкото се може повече раздялата с необслужваните кредити заради загубите, с което е свързано упражнението. Няма и някакъв особен натиск от страна на БНБ за по-активно почистване на балансите, макар това да е проблем, който непрекъснато се изтъква от международните наблюдатели.

ЕБВР например избра София, за да организира тематичен уъркшоп в рамките на водената от нея Виенска инициатива през септември, изтъквайки, че страната е третата в региона след Сърбия и Хърватия с толкова високо ниво на необслужваните заеми. Сред обсъжданите варианти е пускането на обща платформа за продажба на лоши кредити, което е инструмент за решение на проблема на европейско равнище, тъй като сумарно банковият лош дълг в ЕС е 1.3 трлн. евро.

Когато преди две седмици две агенции повишиха рейтинга на страната, те изрично подчертаха, че го правят и заради намаляване на лошите кредити от над 14% през 2015 г. до сегашните около 13% при средни за ЕС 5.1%. Нещо повече - S&P прогнозира, че ако тенденцията към подобрение продължи, до 24 месеца може да има ново повишение на суверенния рейтинг, което значи по-евтини кредити за бизнеса и домакинствата.

Към октомври в банковите баланси има 9.3 млрд. лв. просрочени заеми, по които има 5.1 млрд. лв. натрупани обезценки, което показва колко път остава да се извърви оттук нататък. На пазара вече изградиха структури най-големите имена в европейската индустрия и се натрупа ценна практика в управлението на потребителски и дори корпоративни заеми. Утвърди се схемата за комуникация с банките, които допреди няколко години бяха често упреквани, че не предоставят достатъчно информация, докато вече се говори за дългосрочни партньорства.

Догодина големи очаквания има към Уникредит Булбанк заради плана "Трансформация", който предвижда отписване на още 4 млрд. евро лоши кредити на групово равнище. В изпълнението му досега се стигна до продажбата на два големи пакета за близо 200 млн. евро (виж таблицата). Участниците на пазара са настроени за голям обем дългове на Пиреос банк, за която е задвижена процедура за продажба от централата в Атина. ОББ също е сред играчите, от които се очакват портфейли, особено в корпоративния сегмент.
Тодор Петков, "ГетБек рикавъри България"

"Много позитивно за пазара е навлизането на още един стратегически инвеститор. GetBack е една от най-големите компании за управление на просрочени вземания в Полша, чиито книжа се търгуват на Варшавската фондова борса. Разрастването й в България ще разнообрази управлението и събирането на вземания. Ние имаме конкретен бизнес план за България и сериозен ресурс, с който да подкрепи м изпълнението му. Ще отнеме време да изградим цялостната структура, така че първоначално ще разчитаме на партньорство с колегите ни от индустрията. Имаме солидни аргументи да се превърнем в сериозен играч на пазара".

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Paysera започна да предлага услуга за безкартови мобилни плащания Paysera започна да предлага услуга за безкартови мобилни плащания

Българските търговци могат да приемат безкешови плащания и без ПОС терминал

22 юли 2018, 956 прочитания

Търсенето на телевизори на изплащане се е удвоило преди световното по футбол Търсенето на телевизори на изплащане се е удвоило преди световното по футбол

Според анализ на "БНП Париба лични финанси" най-търсени са били модели с цена 980-1050 лв.

18 юли 2018, 1290 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (23 - 29 юли)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Топ обявите за работа на Karieri.bg

Преглед на актуалните предложения за работа в областта на маркетинга, финансите, IT сектора, търговията, човешките ресурси

Как да изберете правилното образование за успешна кариера

Няколко съвета за всеки ученик, студент или търсещ кариерно преориентиране

Топ обявите за работа на Karieri.bg

Преглед на актуалните предложения за работа в областта на маркетинга, финансите, IT сектора, търговията, човешките ресурси

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Фед и ЕЦБ с очаквани решения в края на годината

Централната банка на САЩ потвърди, че догодина ще има три увеличения на лихвите

Банкови карти под онлайн заплаха

Заблуда и неволни грешки най-често са причина за източване на суми, но повече внимание може да ограничи рисковете

Да превърнеш детската страст в кариера

Момчил Ковачев, заместник-директор по информационните въпроси в Inter Cars, пред "Капитал"

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Естествен романс

Олафур Елиасон в Китай

Жак Перети: Бизнесът ще спаси света

Разследващият журналист, който работи за медии като BBC, The Independent, The Guardian, Wired, Huffington Post, пред "Капитал"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 29

Капитал

Брой 29 // 21.07.2018 Прочетете
Капитал PRO, Третият варненски мол се довършва с кредит за 22 млн. евро, десетият магазин Jumbo ще е в "Илиянци", НАП с промени за касовите апарати

Емисия

DAILY @7AM // 23.07.2018 Прочетете