Масовата заблуда "този път е различно"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Масовата заблуда "този път е различно"

Shutterstock

Масовата заблуда "този път е различно"

Биткойнманията и финансовите пазари

32585 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Авторът Никола Пенев е доктор по математика от Станфордския университет, работещ в Лондон
Спекулативната еуфория води до мащабно надценяване.
Няма случай в историята голям брой хора да забогатеят бързо без труд.

Много от нас имат поне по един приятел, купил биткойн преди няколко години, който през ден с блеснал поглед ни осведомява за текущата цена. В последната година криптовалутата поскъпна над 16 пъти. Зашеметяващата траектория пусна от бутилката един стар дух, който от време на време обикаля по света, кара хората да забравят всякакъв здрав разум и дави наивниците в море от сълзи. Духът на лесното забогатяване.

Мнозинство ранни биткойн инвеститори са инженери, добре запознати с блокчейн, инвестирали с вяра, че тази технология ще промени света до неузнаваемост. Някои от тях днес са милионери, други съжаляват, че не са купили повече. Всички са доволни, че са се оказали прави. Откакто съществуват пари, съществуват и балони. Откакто съществуват балони, човечеството се затруднява да ги разпознае, преди да са се спукали.

Технологията е едно, балонът е друго

Почти всички финансови катастрофи от последния век идват в резултат на масова заблуда, че "този път е различно" и съответно прегряване на пазара. В края на 90-те масовият оптимизъм, че интернет завинаги ще промени човечеството, доведе до дотком балона. Между март 2000 и септември 2002 г. индексът NASDAQ загуби почти 80% от стойността си и чак през 2016 г. се върна на нивата от преди краха. Интернет действително промени света завинаги, но това по никакъв начин не предотврати спукването на балона. По времето на дотком манията пазарът нямаше достатъчно информация, за да оцени реалната икономическа стойност на интернет. Спекулативната еуфория доведе до мащабно надценяване.

Голяма част от колективната слепота при надуването на един балон се дължи на факта, че съществуват съвсем логични аргументи в полза на инвестицията. Ранните биткойн инвеститори придават голяма тежест на теорията, че блокчейн е революция. Технологията безспорно осигурява сигурност, анонимност и известна свобода от държавен произвол. Когато става дума за финансов балон обаче, качествата на самата инвестиция нямат голямо значение. Връзката между икономическата логика и цената на инструмента е прекъсната поради наличието на голям брой търсачи на лесни пари. Тъй като, фундаментално погледнато, лесни пари няма как да има за всички, когато емоцията надделее над разума, се стига до катастрофи.

Теорията за по-големия наивник

Основната функция на финансовите пазари е да осигуряват място за среща на купувачи и продавачи. Текущата цена на даден инструмент се определя от наличието на търсене и предлагане и от сключващите се сделки. Участниците правят сделки с различни мотиви, грубо категоризирани в два типа: фундаментални и спекулативни. Фундаментална причина цената на пшеницата да падне е една добра реколта. Цената на акциите на голяма компания като "Форд" например може да нарасне, пак ако пазарът има обосновано очакване, че печалбите ще се покачват. Фундаменталният компонент в образуването на цената често идва чрез действията на информирани играчи на борсата (банки, големи фондове, професионални инвеститори).

Ако голям борсов играч например е направил подробен анализ на пазара на автомобили и производството на "Форд" и е заключил, че в следващите години компанията ще увеличава печалбите си, той ще започне да купува нейни акции и по този начин цената ще се повиши. Така поне отчасти промяната на цената е резултат на реален трансфер на информация от борсовия играч към пазара. Колкото повече "информирани" участници има на даден пазар, толкова по-достоверна е текущата пазарна цена. До някаква степен ранните инвеститори в биткойн са изиграли подобна роля. В началото за виртуалните валути се мислеше като за средства за обмяна (откъдето идва и името) и съществуваше силен аргумент, че една криптирана, сигурна и неподвластна на инфлация или държавен контрол валута може да улесни много сделки (някои от които законни) и това да доведе до реален икономически резултат.

Спекулативният компонент в ценообразуването е по-сложен, главно движен от играчи, които търсят временни възможности за печалба, без да имат допълнителна информация за продукта. Въпреки донякъде лошото си име спекулантите играят ценна роля на пазара, тъй като често осигуряват ликвидност. Проблемът настъпва, когато те доминират. Огромна част от днешните купувачи на биткойн не търгуват в резултат на реален анализ на икономическата стойност на криптоинструмента. Те купуват, защото смятат, че цената ще продължи да се покачва със същата безумна скорост и ще намерят купувач на много по-висока цена (теория за по-големия наивник).

Не е невъзможно "справедливата" цена на биткойн да е в пъти по-висока от сегашната стойност. Никой разумен инвеститор обаче няма начин да провери тази хипотеза, наблюдавайки пазара през 2017-а, тъй като той е доминиран от неинформирани купувачи и следователно не дава достоверни данни. Сегашната ирационалност означава, че купуването на биткойн е предимно хазартен ход. Това ще продължи поне до момента, в който цената рязко падне, прахът се уталожи и информираните участници отново поемат водеща роля на пазара.

Какви са опасностите

На първо място, както с всяка нова технология, е напълно възможно пазарът да я е надценил. Подобно на надценения интернет през 1999 г. биткойн няма вътрешна стойност (за разлика от пшеницата), той трудно може да бъде и истинска валута поради крайната си нестабилност. (Кой би правил сериозни сделки при наличието на инфлационна или дефлационна спирала?) Подобно на златото той е пристан за спестяване за хора, които не вярват на централните банки и се страхуват от инфлация. В хилядолетната си история като ценен метал златото е минало през множество катаклизми, няма причина да очакваме, че виртуалният му еквивалент е застрахован.

Вторият голям риск е изобилието на краткосрочни спекуланти. При първия спад на цената много от тях ще започнат да продават, за да си подсигурят печалбата. Това може да доведе до спираловидно и ускоряващо се падане на цената. Еуфорията може много бързо да премине в паника. Нещо повече - самата технология поставя лимит на обема транзакции. Ако цената потъва и голям брой участници решат да продават, е възможно да се стигне до огромни проблеми с ликвидността. При негативен сценарий може да се окаже невъзможно да ограничите загубите си.

Накрая, в ерата на масово недоверие към властите липсата на регулации привлича много хора, но тя носи големи рискове от измами. Наскоро мой познат ми каза, че неговият "биткойн брокер" му е гарантирал 1000% възвращаемост на инвестициите през 2018 г., ако той му намери нови клиенти. Подобни пирамидални схеми се разпространяват с голяма скорост и рано или късно ще доведат до големи загуби. Нещо повече - сред изобилието на ICO започват да се промъкват все повече "койни" на компании без бизнес план и без реален шанс за печалба. Престъпните схеми ще повлияят на цената и на напълно законните койн инструменти.

Митът за лесните пари

Лесните пари са един от най-устойчивите митове в историята на човечеството. Балоните се надуват и се пукат средно веднъж на десетилетие и по нищо не личи, че успяваме да си научим урока. Биткойн манията обаче развява няколко големи червени флага, с които разумният инвеститор трябва да се съобрази. Когато голям брой хора купуват нещо, което не разбират, само защото се надяват да намерят "по-голям наивник", комуто да продадат, парите ви са в опасност. Когато голям брой хора твърдят, че "този път е различно", парите ви са в опасност. Когато някой ви обещае, че дадена инвестиция ще ви донесе печалба с абсолютна сигурност, попаднали сте на измамник.

Когато видите иначе разумни хора да поемат несъразмерни рискове, и вашите пари са в опасност. Няма случай в историята на човечеството, при който голям брой хора да забогатеят бързо без труд. Ако нямате никаква експертна информация за криптовалутите, вероятността да се окажете "по-големият наивник" е голяма. Затова и съветът към хората, които сега чуват за биткойн и искат да се включат, е: недейте. Рискът не си струва.

Авторът Никола Пенев е доктор по математика от Станфордския университет, работещ в Лондон
Спекулативната еуфория води до мащабно надценяване.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

33 коментара
 • 1
  pag avatar :-?
  pag

  Гласът на разума бързо ще бъде заглушен от феновете на "криптовалутите", които ще ни обяснят като две и две четири, че автора нищо не разбира.

 • 2
  phm53381209 avatar :-|
  phm53381209

  Големите собственици на биткоин, се чудят как да го разпродават, без да спускат балона и се молят да е останал още някой и друг наивник.

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Статията е леко тривиална - в нея почти няма нещо с което да не се съглася и, същевременно, не казва нищо ново. Също така, статията не взема отношение по това дали биткойн е балон или не - авторът донякъде го намеква, но, същевременно, хеджира и казва, че и обратното е възможно. Ако си позволя да обобщя с едно изречение тази дълга статия тя казва: "Мисля, че биткойн е балон, ама не съм сигурен". Е, мерси.

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Моите 2 цента. С информатика се занимавам професионал- но от 1999-ма. Инвестирах 5% от спестяванията си в биткойн в края на 2013-та. Логиката ми беше, че техно- логията има потенциал - но и аз като повечето не знаех (и продължавам да не знам) какъв. Същевременно, бях наясно, че инвестицията е рискова затова вложих малък процент от спестяванията си. Казах си "ако отидат на вятъра - голяма работа". Така щях да имам поне позитивното усещане, че съм спонсорирал интересен технологичен проект.

  Малко след като купих биткоините цената рязко падна. И продължи да пада дълго време - в един момент инвести- цията ми беше загубила 2/3 от цената си. Но мен не ми пукаше защото беше малка част от спестяванията ми и психолигически аз я бях "прежалил" още от самото начало. Всъщност, аз изобщо не следях цената. И така до миналото лято когато по случайност започнаха да ми попадат статии за биткойн. Тогава осъзнах, че инвестцията ми не само, че е върнала стойността си, но дори е яко отгоре. Това, разбира се, е приятно - но за мен пак няма значение. Нито продавам биткойни, нито купувам. Не купувам понеже сега биткойн- ите вече са близо половината от спестяванията ми - за мен това е прекалено голям дял. А не продавам защото за мен участието ми в биткойн продължава да бъде същото - участие в един много интересен технологичен експеримент.

  Ако мога да дам съвет: ако решите да инвестирате в криптовалути направете го като мен - с много малък дял от общия Ви портфейл.

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Да направя малко уточнение - не купувам и не продавам биткойни, но това лято след дълго мислене реших да повторя експеримента си от 2013-та с 3 други криптовалути - етериум, биткойн кеш и лайткойн. Във всеки от тях вложих под 5% от спестяванията си. Така общият ми криптовалутен портфейл вече надхвърля половината от общите ми спестявания.

  Но на никого не препоръчвам да прави това. В моя случай логиката е, че ако загубя 2/3 от този портфейл пак ще съм на печалба заради сравнително ранното инвестиране в биткойн. Ако сега тепърва инвестирам в криптовалути не бих сложил повече от 5% в нито една от тези криптовалути и не повече от общо 10% в криптовалути като цяло.

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#1:"pag"]Гласът на разума бързо ще бъде заглушен от феновете на "криптовалутите", които ще ни обяснят като две и две четири, че автора нищо не разбира.[/quote]Не само авторът не разбира - не разбират почти всички, които се занимават с биткойн (включвам и себе си). Биткойн (и криптовалутите като цяло) са животно, което никой преди не е виждал. Много е трудно да се предвиди накъде ще се развият. Всички (вкл. разработчиците на биткойн) гадаем.

  В ИТ сектора съм от почти 20 години и съм видял както технологии, които не оправдават очакванията, така и такива, които многократно ги надхвърлят. И в двата случая специалистите са изненадани. Пример за първото бяха т.н. обектно-ориентирани бази данни, които бяха на мода през 90-те. Видях с очите си как средноголяма западна банка загроби милиони в ИТ проект по тяхното внедряване. Пример за второто е Гугъл - в началото създателите му са искали да го продадат за 1 милион, но никой от тогавашните играчи (Яху и Алтависта дето вече я няма) не е искал да купи. После намират финансиране и започват да развиват пак без да знаят откъде ще започнат да връщат парите. Докато в един момент един от инженерите не подхвърля идеята за adwords (платена реклама). И тогава Гугъл избиват рибата.

  Биткойн в момента е там, където е бил Гугъл преди adwords - функциониращ прототип, ама никой не знае как да прави реално пари с него. Кога Биткойн ще намери своя adwords (и дали) - това никой не го знае.

 • 7
  ivanov. avatar :-|
  ivanov.

  Финансов балон като по учебник. Предстои да видим дали учебниците ще бъдат пренаписани, или просто ще се обогатят с още един пример. За себе си съм сигурен в крайния изход, но избягвам да налагам мнение.

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Фундаменталната стойност на модерните пари лежи във факта, че именно с тях държавата събира бремето си (данъци). До тяхното появяване хората са обменяли в натура, чиято връхна точка е златото, защото то също е стока за престижни украшения. Та разкъсването на стойността от златото идва в замяната на натуралния данък (ангария и храна/дрехи за войската) със паричен такъв. Има данък - има пари. Властта да пораждаш задължения у другите се нарича пари. Продавайки срещу пари, без да си владетел, ти прехвърляш своето задължение към суверена на този, комуто си дал стока или услуга. Откупваш се от господаря. Криптовалутите нямат собствено търсене, защото с тях не можете да платите ДДС или корпоративен, не можете да се откупите. Трябва да превалутирате. Значи са нещо като бобени шушулки, които на всичко отгоре не стават за супа. Това на фундаментално ниво. Другото ще го видим. Но силно ме съмнява че някое правителство ще отпусне прихода от сеньораж на някакви битокойн миньори. На мен ми мирише да всеобща мания, не по-различна от онази с грудките за лалета, което май е първия в историята борсов срив.

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#7:"ivanov."]Финансов балон като по учебник.[/quote]Кое не е балон? Имотите с двуцифрен ръст в цените при намаляващо население не са ли балон? Това у нас - на места на Запад е дори още по-зле. В Лондон средното жилище вече не е по възможностите на средното британско семейство. Акциите на ИТ компаниите не са ли балон? Ами рекордните цени на произведенията на изкуство?

  Намираме се в ситуация на исторически рекордно нисък лихвен процент. И така е вече десетилетие. Добави безпредентното печатане на пари на Запад (quantitative easing) и имаме перфектните условия за балони.

  Ситуацията ми напомня БГ от 90-те когато БНБ правеше подобни шмекерии с паричната маса. Тогава хората масово обръщаха спестяванията си в каквото и да е стига количеството му да не е еластично - жилища, твърда валута. Подобна ситуация имаме сега на Запад - огромна маса пари търси инвестиционни възможности. Само, че такива не могат да се пръкнат от нищото. Та от там следват инвестиции в не-еластични ресурси - недв. собственост, произведения на изкуството. А сега и криптовалути.

  Добави и ситуацията в Китай - там държавата умишлено манипулира курса на юана. И какво да прави увеличаващата се средна класа? Ами същото - купува жилища. А сега вече и криптовалута. Добави и БРИКС държавите с нестабилни валути (Русия, Бразилия) - и ето ти перфектните условия за търсене на не-еластични активи.

 • 10
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#8:"misho73"]Криптовалутите нямат собствено търсене, защото с тях не можете да платите ДДС или корпоративен, не можете да се откупите. Трябва да превалутирате.[/quote]По тази логика и златото не би трябвало да е толкова скъпо. Търсенето му в момента се определя в много малка степен от потребностите на индустрията (вкл. бижутерската). По-голяма част от ценовите движения са резултат от използването на златото като резервен/спекулативен актив. И, апропо, това определя и голямата му волатилност - резките промени в цената му нямат нищо общо с търсенето или предлагането му като суровина, а с пазарни спекулации.

  Биткойн в момента е просто такъв резервен актив. И, подобно на златото, е много по-волатилен от традиционните валути.

  Та биткойн не е валута също както златото не е валута. И също както при златото много малка част от ценовите колебания могат да се обяснят с реалното му приложение (средство за транзакции или за валидация на документи).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Финтех иновации по 10

Финтех иновации по 10

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK