С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
7 19 яну 2018, 14:30, 32795 прочитания

Кой купи Общинска банка

Бързото и безкритично одобрение от БНБ подсилва опасенията, че зад официално обявените лица - Novito и "Инса ойл", стои друг интерес

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Темата накратко

- Сделката мина скоростно през всички институции, което говори за силен политически гръб на новия собственик

- Безкритичното и експресно одобрение на БНБ зачерква много от репутацията на централната банка

- Комбинацията от политическа подкрепа и съмнения за реалния собственик засилват опасенията, че Общинска банка може да се превърна в нова КТБ

Част от темата

Сделката за Общинска банка

Бързият банков развод на София

Продажбата на Общинска банка мина с подкрепата на почти всички общински съветници, но градската управа прехвърли отговорността за избора на нов собственик на КЗК и БНБ

Георги Самуилов: От "Мулти" до близост с всички управляващи

Производителят на горива често е обвиняван в укриване на акциз, но винаги съдът е отменял наказанията

БНБ си има стратегия - нелицеприятните новини винаги се пускат в петък. Ако са толкова изключително важни, че по възможност никой да не ги прочете - даже в събота. По този тертип с уикенд активност насред августовските отпуски на 2016 г. безаварийно и с леко напудряне бяха поднесени резултатите от проверките и стрес-тестове в сектора.

Затова четвъртъчното съобщение за дадено ден по-рано одобрение за купувач на Общинска банка въпреки публичния заряд около непрозрачната и бърза приватизация звучи като сериозен гаф. Въпросният 11 януари обаче беше не просто четвъртък - комбинацията от откриване на българското европредседателство и девет протеста по най-различни теми обещаваше банковата тематика ефективно да бъде изтласкана от дневния ред на медиите и сведена до кратка дописка.


Е, ефектът донякъде беше постигнат. Ръководството на БНБ успя поне временно да приглуши негативите от вероятно най-компрометиращото си единично решение за последните 20 години (тук не включваме хроничното решение да си затвори очите години наред за ставащото в КТБ, и не само). То тепърва ще я преследва, защото с позволената покупка на банката, държаща 40% от средствата на общините, с пари на петролен играч с доста петна в биографията регулаторът зачерква досега успешно налаганата си от 15 години негласна практика да не допуска до сектора (повече) местни лица и групи с други бизнес интереси, които логично водят до изкушение парите на вложителите да отидат за проекти на собственика. А скоростното прелитане на сделката през всички други институции и огъването на БНБ говорят за натиск и протекции от високо ниво. Което пък дава основания за хипотези, че зад и без това достатъчно съмнително звучащия участник "Инса ойл", може да стои и още по-скандален реален контрол.

С аматьорски сценарий

Големият репутационен проблем за БНБ е, че тя приема безкритично една доста съшита с бели конци история и я продава на публиката като чиста монета. Накратко купувачът на контролният дял от 67.65% в банката на Столична община е наскоро основан алтернативен фонд, наречен Novito Opportunities. Той е създаден от лихтенщайнското управляващо дружество CAIAC Fund Management със 100 000 евро капитал в поименни акции. Нужните за покупката 46 млн. лв. идват от "Инса ойл", но българската компания придобива дялове без право на глас и следователно формално няма контрол."Съгласно устава и проспекта на заявителя посоченото дружество не участва в упражняването на контрол и влияние върху банката, тъй като е инвеститор в акции без право на глас или инвестиционни дялове, а не пряко в акции на банката. Всички решения, свързани с упражняването на правата, произтичащи от акциите на банката, се вземат от CAIAC и неговото управляващо дружество. Както бе посочено, ако това се промени, трябва да има друга процедура, а именно "предварително одобрение за придобиване на косвен контрол", обясни пред "Капитал" подуправителят на БНБ, отговорен за "Банков надзор", Димитър Костов.

Извън този формализъм обаче е пределно ясно, че който плаща, поръчва музиката. Основният бизнес на CAIAC е да създава и управлява фондове за клиенти и е логично, че би изпълнявал изискванията и нарежданията на единствения инвеститор в Novito. И задължение на всеки регулатор е да разгледа всеки такъв казус в дълбочина.

Плитката проверка

В този дух са и разписаните правила на европейските надзорни органи, кръстени "Съвместни насоки за пруденциална оценка на придобивания и увеличения на квалифицирани участия във финансовия сектор", които БНБ е декларирала, че ще следва. Там изрично се посочва, че "надзорните органи, отговарящи за контрола на сделката, следва да считат за действащи съгласувано всички юридически или физически лица, които решат да придобият или да увеличат квалифицирано участие в съответствие с изрично или мълчаливо споразумение между тях". А също и че "когато до надзорен орган, отговарящ за контрола на сделката, не е изпратено уведомление, доказващо, че определени лица действат съгласувано, това не трябва да му пречи да проучи дали в действителност тези лица действат съгласувано".

Има изредени и списъци с критерии, които трябва да се съблюдават, като те изрично са посочени като неизчерпателни и регулаторът може да търси и други връзки, а отделно има възможност да се проследява и не само пряк контрол, а и "значително влияние". Или накратко казано, БНБ има достатъчно основания да премине и към задълбочена проверка не само на номинално управляващия CAIAC, а и на финансиращия придобиването "Инса ойл".

Още по-рестриктивни условия има и в лицензионната политика на БНБ, приета още през 2007 г. Например: "До банковия пазар ще бъдат допускани само участници, способни да допринесат за усъвършенстване на банковото посредничество, да добавят нова стойност на пазара, предлагайки иновативни продукти и услуги." А също и: "Желанието на отделни успешни бизнес групи да създадат собствени банки, без да са доказали възможности да управляват финансови активи и да обслужват успешно задълженията си, няма да бъде третирано без резерви." От БНБ обаче поясниха, че този документ третира само лицензирането на нова кредитна институция, а не и за пруденциална оценка на придобивания и увеличения на квалифицирани участия в съществуваща кредитна институция. Димитър Костов изрично подчерта, че БНБ никога не е прилагала принцип за "недопускане на местни бизнесмени в банковия сектор", което би било дискриминационно и противоконституционно, а отказите са били свързани със законоустановените критерии за оценка. Статистически погледнато, за последните над 15 години единствените нови банкови придобивания от местно лице са влизането на свързани с "Химимпорт" фирми в Тексимбанк и на Цветелина Бориславова в БАКБ през 2011 г., като самата тя е с банкерски опит и ясен произход на средствата - продажбата на дела й в СИБанк.

И все пак кой

Формално за "Инса ойл" и собствениците й Георги и Иванка Самуилови не могат да се открият преки връзки, сочещи към някой отговорен фактор в държавата. Същевременно обаче оборотите, на които сделката профуча през всички институции, за да стигне до подписване на договора три седмици след одобряването й от Столичния общински съвет, говорят за форсиране и подкрепа от най-високо ниво. Преди БНБ на КЗК й отне само седмица да одобри сделката още преди да има одобрен купувач, а общинарите подкрепиха продажбата без съществен дебат на последното си заседание за годината.

Цялата процедура също бе така структурирана, че да намали максимално евентуален интерес от стратегически инвеститор. Продажбата бе стартирана с обявление на 3 октомври, като нямаше нает консултант, а сроковете за due diligence и за изготвяне на оферта бяха пределно скъсени. Отделно над съдбата на Общинска банка все още виси и делото на свързаните с Христо Ковачки акционери в банката, които имаха блокираща квота, но с намесата на БНБ правото им на глас бе временно отнето и така бе променен уставът в полза на Столична община. Така за всеки потенциален кандидат има и риск Върховният административен съд да върне контрола в ръцете на Ковачки, което естествено допълнително свива интереса и цената (по оценка на "Грант торнтън" с 15 млн. лв.).

Всичко това говори за други интереси зад сделката и най-често спряганото име във финансовите среди е на Делян Пеевски. За това няма доказателства, като контролираните от депутата медии отразяват неутрално новината. Друга хипотеза е, че зад покупката стоят отговорни фактори в управляващата ГЕРБ, като в полза на тази версия се изтъква, че Novito смята да запази мениджмънта. След връщането на контрола от Ковачки Общинска банка реално се контролира от мнозинството на ГЕРБ в СОС, като за кратко през 2014 г. неин изпълнителен директор беше настоящият финансов министър Владислав Горанов.

"Представено е и решение на управителния съвет на банката, с което те потвърждават готовност и възможност да продължат да изпълняват задълженията си в рамките на представената от заявителя бизнес стратегия, която е развита на основата на досегашния бизнес модел на банката", обясниха от БНБ за "Капитал".

Има и вариант да става въпрос за своеобразен консорциум на заинтересовани. Сделката мина с гласовете на ГЕРБ, но няма критики от парламентарната опозиция. Единствените остри политически реакции дойдоха от извънпарламентарната "Да България", която поиска оставка на правителството. "Капитал" се свърза с Георги Самуилов, който отказа коментар на този етап, но обеща повече детайли за сделката скоро.

Останалите въпроси

Сделката за Общинска банка, макар и да издава тревожни сигнали за състоянието на защитните механизми на финансовата система, едва ли ще произведе мигновени трусове. Със своите 1.5 млрд. лв. активи тя е от средните по размер играчи и не е системно значима, а ако премине към по-агресивно поведение в стил "КТБ" в опит да привлече повече депозити, това ще е видимо, а и ще отнеме време. А с нейния капитал от малко над 90 млн. лв. означава, че без солидна инжекция не може да финансира и проекти над 10 - 12 млн. евро. За средствата на общините няма непосредствен риск, доколкото те по закон са обезпечени с блокирани ДЦК, така че дори и при фалит на банка те са гарантирани. По тази причина и обслужването на местните власти освен гарантирани обеми и обороти не е особено доходоносно. Същевременно самата банка с нейните 42% от общинското финансиране може донякъде да е лост за влияние върху кметове при обществени поръчки и т.н., но това би важало основно за по-задлъжнели и малки общини.

Иначе формално заявката на новия собственик е да запази сегашния профил на банката. Няма яснота обаче какви са гаранциите за това и доколко след снизходителното одобрение БНБ ще има възможност и воля за строгост. Отделен въпрос е и дали общините и техните дружества биха искали да продължат да работят с банката и доколко новият частен акционер ще може да се финансира при същите условия. Лакмус за това ще е как ще се отрази продажбата на Ba3 рейтингът на Общинска банка - 4 степени под даваните от Moody’s Baа2 на правителството. От агенцията коментираха пред "Капитал", че към момента оценяват влиянието на промяната на собствеността.

Не е ясно и как се осигурява устойчивост при тази схема с финансиране от акционер без право на глас. Според БНБ заявителят е поел ангажименти за осигуряване на допълнителен капитал за развитието на банката при необходимост. "В Стратегическия план за развитие на банката са представени и оценки за потенциалния размер на такава подкрепа. Инвеститорът в алтернативния инвестиционен фонд ("Инса ойл") е заявил желание и готовност за допълнителни инвестиции, с което да подкрепи целите на управляващото дружество по повод на инвестиране на средствата на фонда в банката. Възможностите на "Инса ойл" за такава допълнителна инвестиция са оценявани както на основата на финансовите отчети, така и на получените банкови референции", обясни Димитър Костов.

Това не значи, че около сделката не остават тревожни въпроси. Най-очевидният - за какво е цялото това бързане. Има логика просто да се търси скоростно затваряне на темата, която генерира медийни критики. Финансист, с когото "Капитал" разговаря, видя възможна връзка и с процедурата по продажба на Първа инвестиционна банка. Според него би било логично да се бърза с придобиването, за да може някои репутационно или финансово проблемни експозиции да се рефинансират там, преди да влезе евентуален нов инвеститор. Сред големите клиенти на ПИБ са фирми, свързвани с Пеевски и Ковачки.

При цялото бързане обаче е допуснат и пропуск, който може да забави финализирането. Въпреки скоростните одобрения от КЗК и БНБ няма такова от Комисията за финансов надзор. Банката е едноличен собственик на лицензирано и регулирано от нея управляващо дружество. Чрез сделката се сменя контролът и над него и по закон трябва да се получи одобрение и от нея, но от КФН казаха пред "Капитал", че такова искане не е постъпвало. Така че не е ясно доколко подписаният на 14 януари договор между СОАПИ и купувача не е в нарушение на закона и дали няма да последва санкция от КФН. Съдейки по реакцията на другите регулатори обаче, това едва ли ще е пречка за дълго. А по-страшното е, че щедрите сега надзорници едва ли ще сменят отношението си към приватизатора на Общинска банка и бъдещите му действия.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

26 март 2019
Sofia Event Center

capital.bg/smartcities

SMART CITIES AND MOBILITY FORUM


Запазете своето място сега


На 26 март форумът ще събере експерти от бизнеса и общините от Великобритания, Финландия, Германия, Чехия, Холандия, Австрия, които ще говорят за бъдещето на:


 • управлението на умните градове
 • зелената, електрическа, автономна мобилност
 • интелигентните комунални услуги
 • умните, устойчиви сгради и домове

Краен срок за регистрация до 24 март

Прочетете и това

Все по-тежкият живот на финансовите динозаври Все по-тежкият живот на финансовите динозаври

Нови регулации подхранват мащабни промени в дигитализацията на банкови услуги и България участва в това

22 мар 2019, 1270 прочитания

Виолина Маринова: При сливането искаме да запазим доверието на клиентите Виолина Маринова: При сливането искаме да запазим доверието на клиентите

Главният изпълнителен директор на Банка ДСК пред "Капитал"

22 мар 2019, 1245 прочитания

24 часа 7 дни

22 мар 2019, 4016 прочитания

22 мар 2019, 2294 прочитания

22 мар 2019, 1986 прочитания

22 мар 2019, 1927 прочитания

22 мар 2019, 1678 прочитания

Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (25 февруари – 3 март)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (18 - 24 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Каква е ползата от обучението на юристите

По-добрите съдебни процедури водят след себе си до по-висок икономически растеж

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

PwC България подкрепя студенти и докторанти по педагогически специалности

Консултантската компания ще даде на 11 младежи едногодишни стипендии и едномесечен стаж по специалността

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Едва 5% от българите използват онлайн банкирането

Сред основните причини е големият брой банкови клонове в страната

Даваш Airbnb - минаваш по ДДС

Собствениците на имоти в платформите за отдаване по наем трябва да се регистрират и да внасят данъка в бюджета

Източна стража

Как Полша се опитва да бъде основният стълб на сигурността в "студения мир" с Русия

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Kалендар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и седмицата

20 въпроса: Маргарита Доровска

"Изкуството е потребност и достъпът до него е гражданско право"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 12

Капитал

Брой 12 // 23.03.2019 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.03.2019 Прочетете