Български платформи за криптовалути отново приемат банкови преводи

Reuters

Български платформи за криптовалути отново приемат банкови преводи

Единствено crypto.bg разработват собствено peer-to-peer приложение за разплащане, с което целят да станат независими от банковата система

20507 прочитания

Reuters

© Reuters


Някои от българските платформи за търговия с криптовалути отново приемат плащания през банков превод. Cryptobank.bg, xchange.bg, altcoins.bg работят с различни български банки към момента, като приемат плащания в размер от минимум 300 лв. до 30 000 лв. за една транзакция. Единствено crypto.bg все още е затворен, като оттам твърдят, че разработват метод за плащане, който да ги направи независим от традиционните финансови институции. Това показва проверка на "Капитал".

Денят на банкера

Търговията през българските сайтове беше блокирана на 6 декември миналата година, след като Първа инвестиционна банка спря да ги обслужва без предварително известие. Тогава от ПИБ съобщиха, че голяма част от банките кореспонденти като JP Morgan Chase, Commerzbank и редица други, с които тя работи, отказват да приемат преводи за покупко-продажба на криптовалути. "В тази връзка Fibank не може да продължи да предоставя услуги на търговците на криптовалути", обяви банката в позиция. Подобна позиция на блокиране на действията на юридически лица, занимаващи се с търговия на криптовалути, преди това бяха изразили и други банки като Райфайзенбанк и ЦКБ. "Към момента работим успешно с друга банка, но не можем да сме сигурни колко време ще продължи това", коментира Венцислав Петров, основател на cryptobank.bg.

В позиция, изпратена до "Капитал" в края на миналата година, Българската народна банка обяви, че търговските банки имат право да отказват изпълнението на парични преводи на база нормативни актове като Закона за мерките срещу финансиране на тероризма и Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Пълната независимост

Ето защо създателите на друга популярна платформа – crypto.bg, считат, че проблемът е принципен и няма да се реши, ако заменят използването на една банка с друга. Според тях съществува риск, щом веднъж са получили "благословията" на законодателя, банките и занапред да запорират избирателно сметки на основание на двата цитирани по-горе закона. Именно затова crypto.bg търсят по-дългосрочно решение на проблема, като искат да създадат peer-to-peer приложение за превод на средства, с което да осъществяват дейността си.

Според тях забраната от страна на банката, от една страна, е сигнал, че се случва нещо революционно в сферата на финансите. "Вместо да попречи на търговията с криптовалути, тази рестрикция ще доведе до тласък на развитието й", коментираха от платформата за "Капитал". Разработването на този инструмент обаче ще отнеме поне месец на платформата, която към момента не функционира.

Защо ги блокират

Най-очевидната причина за запорите от страна на банките е анонимността на криптовалутите. Има регистриран случай, при който пари, източвани чрез скимиране на платежни карти, се прехвърлят към български платформи за криптовалута. Преводът става чрез онлайн банкиране на трето лице, безработен гражданин от малцинствата например, на името на когото е открита банкова сметка. След като веднъж сделката е приключена и измамниците получат биткойн в портфейла си, парите не могат да бъдат проследени, а банката продължава да носи отговорност за източените средства.

И за мен ли важи

Трябва да се отбележи, че физически лица, които се занимават активно с търговия на криптовалути, споделят, че никога не са имали проблем или запориране от страна на българска банка. Тоест местните финансови институции по-скоро не поддържат "черен списък" с IBAN сметките на международните борси, на базата на който автоматично да блокират нареждания.

Някои от българските платформи за търговия с криптовалути отново приемат плащания през банков превод. Cryptobank.bg, xchange.bg, altcoins.bg работят с различни български банки към момента, като приемат плащания в размер от минимум 300 лв. до 30 000 лв. за една транзакция. Единствено crypto.bg все още е затворен, като оттам твърдят, че разработват метод за плащане, който да ги направи независим от традиционните финансови институции. Това показва проверка на "Капитал".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  mgc1424544418391816 avatar :-P
  Vladislav Zorov

  ОББ поне със сигурност поддържат "черен списък". Опитах превод до Кракен, и ми се обадиха да ми кажат, че няма да го изпълнят (общо взето, направиха ми нагледна демонстрация на предимствата на криптовалутите).

 • 2
  hua45680745 avatar :-|
  Камелия Нинова

  Паулина Христова и Диана Каменова работят във FiBank и са прикрити зад редица съвестни служители и мениджъри. Възползват се от доброто име на банката и така са излъгали много клиенти.

 • 3
  enb26680753 avatar :-|
  Найден Матеев

  Причината е повече от ясна – Каменова иска насрещна финансова „почерпка“, за да оправи запорираната сума. В противен случай клиентът ще си види парите на кукуво лято. След всички скандални разкрития, не е учудващо, че срещу банковата шефка има подадени множество жалби в БНБ, а вече и в Европейската централна банка. Тя е била привиквана многократно за разпити в СДВР от икономическа полиция, от където са се заели да разследват злоупотребите й с положението й. Срещу нея са образувани и множество преписки и досъдебни производства. Профилът, който разследващите са й създали, не е никак ласкателен за нея, още по-малко пък такъв, който буди доверие. Мнението на специалистите е, че Диана Каменова е лице, притежаващо ясно изразено криминално подсъзнание. Тя не притежава скрупули в действията си и е склонна към извършване на престъпления. Освен това профилът й ясно посочва, че Каменова не притежава ценностна система, няма ценности и вяра в доброто – все черти, типични за закоравели престъпници.

 • 4
  hha06635339 avatar :-|
  Бойко Тодоров

  Контролните органи алармират всички, които са станали жертва или имат съмнения, че някой в банката вреди на тях и на финансите им, както и ако забележат, че от сметките им липсват суми, незабавно да подадат сигнал срещу Каменова на телефон 112 или в най-близкото полицейско управление. Всяко едно РПУ си има сектор за борба с икономическите престъпления, от където ще се заемат с разследване на сигнала. Служителката Диана няма да продължава дълго още да върти схемите си. Рано или късно всичко ще приключи.

 • 5
  scp29579546 avatar :-|
  cvetomir_borisov_11_22

  Диана действала на принципа „на мен да ми е добре“. Бивши нейни подопечни разкриват, че тя решавала на кого да бъде отпуснат кредит едва след като получела солиден финансов стимул за одобрението. Очаквано, в даден момент тези и действия довели до смяната й на сладкия пост. Вместо да си вземе бележка и да се кротне обаче, тя си продължава в същия дух до ден днешен. Нещо повече, въпреки скандалните злоупотреби, тя продължава да гради кариера във финансовите институции. И към днешна дата е шеф в голяма банка.
  Където също доволно се възползва от високия си пост. Потърпевши клиенти на банката пропищяха, че Каменова е запорирала солидни суми от личните им сметки. При това без никаква причина! На един от ужилените са му спрени цели 400 хиляди лева! Негови пари, до които той няма достъп заради действията на шефката.

 • 6
  pdj06681339 avatar :-|
  Давид Атанасов

  И двете са опасни поотделно, какво остава заедно! Съгласен съм с вас! Скандалите ги съпътстват не само в работата, но и в личния им живот. Каквото повикало - такова се обадило. Няма как да лъжеш хората постоянно и да очакваш,че всичко ще бъде наред.

 • 7
  kfy04682133 avatar :-|
  Камен Даскалов

  Диана Каменова е била привиквана многократно за разпити в СДВР от икономическа полиция, от където са се заели да разследват злоупотребите й с положението й. Срещу нея са образувани и множество преписки и досъдебни производства. Да не говорим за Паулина ….

 • 8
  hwh24682134 avatar :-|
  Велина Славова

  Контролните органи алармират всички, които са станали жертва или имат съмнения, че някой в банката вреди на тях и на финансите им, както и ако забележат, че от сметките им липсват суми, незабавно да подадат сигнал срещу Kаменова на телефон 112 или в най-близкото полицейско управление. Всяко едно РПУ си има сектор за борба с икономическите престъпления, от където ще се заемат с разследване на сигнала.

 • 9
  irenstoeva avatar :-|
  Ирен Стоева

  До коментар [#8] от "Велина Славова":

  Аз самата съм жертва на измама от страна на Диана Каменова! Подала съм жалба срещу самата нея, но за да се случи нещо трябва и останалите потърпевши да вземат мерки, защото съм сигурна, че съм единствена.

 • 10
  fcv14683809 avatar :-|
  Салина Видева

  Не сте единствена. Аз също подадох жалба срещу Паулина и Диана Каменова. Няма как да останат безнаказани. Трябвало е да мислят за последствията преди да постъпват толкова нагло.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход