Разпродажбите на борсите в САЩ оцветиха Азия и Европа в червено

Според анализатори става дума за нормална, но и закъсняла корекция. В края на деня пазарите на Стария континент се успокоиха

Разпродажбата на активи в САЩ в понеделник, при която основният индекс Dow Jones отбеляза най-големия си еднодневен спад от създаването му, повлече крак и при азиатските и европейските пазари във вторник. Индексът MSCI за Азиатско-Тихоокеанския регион се понижи с 3.5%, като по този начин занули генерираната доходност за цялата изминала година, докато японският Nikkei 225 Stock Average затвори с понижение от 4.7% за деня, което означава около 10% спад от постигнатия рекордно висок пик.

Няколко часа след това в Европа екраните също се оцветиха в червено – индексът Stoxx 600 се понижи сутринта при отварянето на пазарите с близо 2%. Към 16:30 българско време обаче нивото му е с около 1% по-високо в сравнение крайната му точка за понеделник. FTSE100 отвори със спад от 3% в Лондон, но постепенно той се сви до 1.1%. Съответно цените на правителствените облигации започнаха да се повишават, докато лихвите на бондовете в Германия, Франция и Великобритания се понижиха. Понижение, но значително по-умерено, имаше и при стоките, като Bloomberg Commodity Index отбеляза спад от 0.1%, а златото, което традиционно се търгува добре в смутни времена, поскъпна 1%.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се