Бързите кредити забавят растежа си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бързите кредити забавят растежа си

Бързите кредити забавят растежа си

Към края на миналата година обемът им се е увеличил с 9.6% спрямо края на 2016 г.

Валентина Илиева
6938 прочитания

© Надежда Чипева


След седем поредни тримесечия на двуцифрен годишен темп на нарастване бързите кредити приключват 2017 г. с едноцифрен растеж. Към края на миналата година обемът им се е увеличил с 9.6% спрямо последното тримесечие на 2016 г. Това показват данните на БНБ за дейността на дружествата, специализирани в кредитирането.

Растат, но с по-малко

Започналото през предходните две тримесечия леко забавяне в растежа през последното е още по-ясно изразено, като пада под 10% на годишна база. Така в края на миналата година обемът на бързите заеми достига 2.750 млрд. лв. На тримесечна база повишението също е по-ниско в сравнение с предходните тримесечия, като не достига и процент – 0.87% към декември спрямо септември.

Понижение има и в обема на номиналното увеличение (т.е. по-ниският темп на растеж не е само в резултат на натрупана по-висока база). През последното тримесечие увеличението е с 241 млн. лв., а година по-рано за същия период то е било близо 321 млн. лв. Спрямо третото тримесечие също има лек спад (с 36 млн. лв.). През второто и третото тримесечие се наблюдаваше задържане на обема на нарастване около достигнатото ниво, темповете на растеж също бяха сходни (около 11%). На този фон не е голяма изненада по-ниският ръст в края на годината.

През миналата година една от по-големите компании (най-голямата британска група за небанково потребителско кредитиране International Personal Finance) се изтегли от сектора в България, продавайки подразделението си тук ("Провидент файненшъл България") на местната компания "Изи асет мениджмънт" (по-позната под името на водещия си продукт Easy Credit). Поглъщането вероятно е било свързано и с преструктуриране на портфейли.

Повече отписвания

По-слабият растеж може да е и резултат на по-големи отписвания на необслужвани кредити, което се вижда, че се е случило през последното тримесечие, когато темпът им на свиване се е увеличил до близо 16% при 10.7% предходното тримесечие. Номиналното намаление при необслужваните заеми също е доста по-голямо в сравнение с предходни периоди – понижават се с 36.5 млн. лв. (при 14.6 млн. лв. предходното тримесечие).

Така като тенденция подобряването на портфейла в сектора се запазва. Необслужваните кредити намаляват трета поредна година. Към края на 2017 г. размерът им е 344.6 млн. лв., а делът им в общия кредитен портфейл се свива до 12.5%.

Структура на портфейла

Портфейлът на дружествата за бързи заеми е основно към физически лица – 81.4% е делът на кредитите за домакинствата в общия размер на всички вземания, което прави 2.211 млрд. лв.

В структурата на кредитите за домакинствата преобладаващи са потребителските – 2.063 млрд. лв., като техният годишен ръст е с 15.7%. Делът им в портфейла на дружествата е 93.3%, като постепенно се увеличава. Заемите, които са използвани за съфинансиране за покупка на имот, се свиват с двуцифрен темп за година – 52.1%, до 53.8 млн. лв. Техният дял намалява до 2.4% в края на декември.

Според срока на кредитите преобладават тези над пет години, като също отчитат двуцифрен ръст – увеличават се с 19% на годишна база до 1.053 млрд. лв. Нарастването им е с по-малко в сравнение с предходното тримесечие, когато е било 20.6%. В същото време годишното увеличение на типичните бързи кредити, т.нар. до заплата – малки суми за кратки срокове, които в статистиката се отразяват със срокове до една година, се ускорява и през четвъртото тримесечие е 15.7% (при 13.9% годишен ръст през третото). Техният обем е 565 млн. лв.

Секторът на небанковите дружества за кредитиране остава силно фрагментиран, като по данни на БНБ към края на 2017 г. броят на регистрираните в централната банка дружества е 157, с едно повече спрямо септември.

След седем поредни тримесечия на двуцифрен годишен темп на нарастване бързите кредити приключват 2017 г. с едноцифрен растеж. Към края на миналата година обемът им се е увеличил с 9.6% спрямо последното тримесечие на 2016 г. Това показват данните на БНБ за дейността на дружествата, специализирани в кредитирането.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    tmax500 avatar :-|
    tmax500

    При падащите банкови лихви, съвсем нормално


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK