С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
28 фев 2018, 9:30, 10744 прочитания

Българските fintech компании са обработили над 650 млн. лв. през 2017 г.

Paysera е спестила 1.2 млн. лв. такси за междугранични преводи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Сделка в края на града

Софийският ритейл парк Jumbo Plaza има нов български собственик с план за още наематели

23 авг 2018

Paysera започна да предлага услуга за безкартови мобилни плащания

Българските търговци могат да приемат безкешови плащания и без ПОС терминал

22 юли 2018

fintech проектите в България се нуждаят от финансиране и подкрепа от банките

Размерът на страната е оптимален, за да може да е пилотна за тестване на нови технологии, сметят представители на fintech сектора

30 май 2018

Лекторите на Fintech Summit: Да управляваш гигант в България – Мирослав Божилов

Генералният директор на Paysafe за България ще участва в конференцията на "Капитал"

15 май 2018

Лекторите на Fintech Summit: Норвежкото решение на Даниел Дьодерлайн

Основателят и главен изпълнителен директор на платформата за мобилни плащания Auka ще участва в конференцията на "Капитал"

14 май 2018

България е на първо място по брой на fintech компаниите в ЦИЕ

Проучване на Unicredit в страната показва, че са регистрирани 70 финансови технологични компании

9 май 2018

Криворазбраната дигитализация

Как ще се развиват мобилното банкиране и физическите клонове на банките в България

25 апр 2018

На поход срещу скъпите преводи в евро

Европейската комисия предлага промени, с които трансграничните трансфери в ЕС да поевтинеят. А в България граждани и компании в страната плащат най-скъпо за трансфери в евро

5 апр 2018

"Paysera България" извърши парични преводи за 115 млн. лв.

Системата, която позволява преводите да се извършват срещу 15 евроцента в ЕС и срещу фиксирана такса от 7 евро за трети страни, заработи ефективно през юли миналата година.

17 сеп 2017

Българските компании за споделено кредитиране осигуряват доходност над 4%

Фирмите за peer-to-peer финансиране са отпуснали заеми за 3 млн. лв. само за няколко месеца

21 фев 2017

Аз, банкерът

Peеr-to-peer платформите за споделено финансиране са алтернатива на депозитите за хората

21 окт 2016
Парични плащания и инвестиции на обща стойност над 650 млн. лв. са били обработени от 4 от водещите български fintech компании през 2017 г. Става дума за дружествата за електронни плащания ePay и Paysera и компаниите за peer-to-peer кредитиране Iuvo и Klear, които за втора поредна година съвместно обявиха резултатите от дейността си.

Навлизане на мобилните плащания

Компанията с най-голям опит – ePay, има и най-голям оборот, като през 2017 г. е обработила плащания на стойност 324 млн. лв. "Около 90% от всички наредени през нашата платформа плащания са за погасяване на сметки към комунални оператори, останалите се разпределят между ваучери за отстъпки, преводи към легално регистрираните у нас хазартни сайтове и плащания за пътувания и резервации", обясни изпълнителният директор на ePay Георги Маринов. Въпреки че компанията е на пазара от 15 години, през 2017 г. отбелязва двуцифрен ръст на плащанията в размер на 18%, който се обяснява с навлизането на мобилните плащания. "Хората, които се притесняваха да плащат с карта през интернет сайтове, явно не се притесняват да плащат с мобилните си устройства", коментира още Маринов.

Компанията също така се опитва да разшири дейността си с нови платежни платформи, които например позволяват организиране на събития със споделен бюджет или продажба на билети (ePayGo) и Speed.Bar, с която се изпълняват покупки по време на музикални фестивали. Към момента от 4500 търговци реално около 2000 от тях редовно използват електронните разплащания на компанията.


Пазар на по-достъпни валутни преводиБългарското представителство на литовската компания за електронни плащания Paysera обяви, че през 2017 г. е спестило на своите клиенти около 1.2 млн. лв. такси и комисиони за нареждане на междугранични банкови преводи. Дружеството е специализирано в осъществяването на евтини парични трансфери, като например валутните преводи в рамките на SEPA се таксуват с фиксирана сума от 0.15 евро вместо с 0.2% от прехвърляната сума, както е при голяма част от търговските банки у нас. Фирмата започна дейност тук през 2016 г., а през миналата година е обработила 307 млн. лв. Само през декември обемът на трансферите е надхвърлил 40 млн. лв. Към момента дружеството има 1300 клиенти юридически лица и около 7000 физически.

Услуга за иницииране на плащания


През тази година компанията планира да въведе още допълнителни услуги, като например SEPA незабавни преводи, които се потвърждават в рамките на секунди, и захранване на сметка чрез кеш на каса - в момента това става чрез нареждане на вътрешнобанков превод. В скандинавските държави обаче компанията майка вече използва преимуществата на новата платежна директива на Европейския съюз PSD2. Според нея и добрите практики, наложени от Централната банка на Литва, не се налага клиентът да прехвърля отделно средства от банковата си сметка към сметката си в Paysera, за да извърши трансфер. Вместо това Paysera директно препраща потребителя към неговото онлайн банкиране, където след въвеждане на данните за идентификация на входа, цялата информация за превода автоматично се "зарежда", за да се извърши транзакцията. Това е така наречената "услуга по иницииране на плащания". Крайният срок за въвеждането на подобни услуги от други доставчици на платежни услуги е септември 2019 г., когато ще са изяснят всички технически стандарти по платежната директива.

Трънливият път на груповото финансиране на изток

Част от участниците на конференцията на българските fintech компании - адвокат Светослав Димитров от "Пенков, Марков и партньори", Филип Мутафис от Paysera, Валери Вълчев от "Инниммо", Георги Маринов - изпълнителен директор на ePay, Мартин Богданов, изпълнителен директор на Paysera, Андрей Тасков от Klear и Ивайло Иванов от Iuvo

Част от участниците на конференцията на българските fintech компании - адвокат Светослав Димитров от "Пенков, Марков и партньори", Филип Мутафис от Paysera, Валери Вълчев от "Инниммо", Георги Маринов - изпълнителен директор на ePay, Мартин Богданов, изпълнителен директор на Paysera, Андрей Тасков от Klear и Ивайло Иванов от Iuvo

На груповото финансиране също беше обърнато внимание, като според доклад на EY в Източна Европа то тепърва ще се развива. Ако във Великобритания за година чрез краудфъндинг се събират над 500 млн. евро, в страните от Източна Европа става дума за не повече от 2 млн. евро. "Две са основните причини – "не му вярвам" и "не го разбирам".

От една страна, компаниите, които искат да се финансират по този начин, обикновено са млади и без много история, така че наистина няма как да имат доверие. От друга – онези, които разбират технологията, обикновено се насочват към пазари, на които има достатъчно опит и ясни регулации", обясни Ивайло Иванов от българската платформа за peer-to-peer кредитиране Iuvo. Той обяви, че компанията е осигурила кредитиране за около 10 млн. евро и вече има клиенти от 84 страни по света.

Другата местна компания за групово финансиране Klear посочи, че
благодарение на оптимизирания процес по управление на средствата средната лихва, която могат да предложат по кредитите си, е с 15-20% по-ниска от тази при търговските банки. Доходността, която тези компании осигуряват на клиентите си, е между 5 и 9% и зависи от диверсификацията на инвестицията.
Ползите от екосистемата

Валери Вълчев от консултантската компания "Инниммо", която преди около година придоби водещата оценителска компания "Адванс адрес експертни оценки", инициира създаването на асоциация на fintech компаниите в България. "Направи ми силно впечатление колко добре работи екосистемата от fintech компании в Австрия и реших, че в България също трябва да направим първите стъпки за установяването на такава взаимнополезни отношения. Още повече че у нас има представителства и на много големи играчи в бранша, като Paysafe например", коментира Вълчев.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

Турската централна банка вдигна рязко основната лихва до 24% и подкрепи лирата Турската централна банка вдигна рязко основната лихва до 24% и подкрепи лирата

Местната валута поскъпна с 5.3% спрямо долара след решението, което се оказа изненадващо за пазарите

13 сеп 2018, 2278 прочитания

Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лв. Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лв.

Това е втората процедура за кредити за социални и стартиращи предприятия, след като първата не предизвика достатъчно интерес

10 сеп 2018, 2363 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

Какво да правим с визитките след GDPR

За да използвате по какъвто и да е начин данните на бизнес партньорите си, трябва да имате правно основание - съгласие или легитимен интерес - за обработването на тези данни и трябва да предоставите на лицето определена информация

Пет минути със ... Алесандро Салерно

Алесандро Салерно - мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB и финалист в последното издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018 на "Капитал" и "Кариери"

Кариерният форум "Кариера в България" ще се състои на 20 септември

Инициативата е предназначена за студенти, специалисти и предприемачи, които търсят кариерно развитие в България

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Пари" Затваряне
Как ще ги стигнем латвийците

Рига показва доста по-адекватна реакция при банковата криза с ABLV, отколкото София постигна с КТБ

Петя Аврамова и нейните покровители

Най-голямата гордост на кандидат-министъра на регионалното развитие са два спорни проекта - водният цикъл на Враца и пещерата "Леденика"

Новият Видин?

Благоевград изненадващо падна под северния град като новото място с най-ниско заплащане, но статистиката е изкривена

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Книга: Уилям Фокнър - "Докато лежах и умирах"

Една от класиките на американската литература се появява за първи път на български език

Среща на халите

Най-интересното от третото издание на квАРТал (14-16 септември)

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 37

Капитал

Брой 37 // 15.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Парламентът смени тримата министри, Турция ще реже бюджетни разходи

Емисия

DAILY @7PM // 20.09.2018 Прочетете