Един от членовете на управителния съвет на ББР е освободен

Илия Кирчев, който до неотдавна беше изпълнителен директор в държавната банка, е освободен с решение от 15 февруари

След влизането на Стоян Мавродиев в ББР (преди близо половин година) се случиха ред кадрови рокади във висшия и средния мениджмънт на банката
След влизането на Стоян Мавродиев в ББР (преди близо половин година) се случиха ред кадрови рокади във висшия и средния мениджмънт на банката    ©  Георги Кожухаров
След влизането на Стоян Мавродиев в ББР (преди близо половин година) се случиха ред кадрови рокади във висшия и средния мениджмънт на банката
След влизането на Стоян Мавродиев в ББР (преди близо половин година) се случиха ред кадрови рокади във висшия и средния мениджмънт на банката    ©  Георги Кожухаров

Един от членовете на управителния съвет на Българска банка за развитие (ББР), който до неотдавна беше и изпълнителен директор, е освободен от поста си. Това става ясно от подадено до Търговския регистър заявление от управата на банката за промяната.

От заявлението става ясно, че на заседание на 15 февруари 2018 г. на надзорния съвет на банката, свикано с цел промени в управителния съвет на ББР, е взето решение Илия Кирчев да бъде освободен като член на оперативния мениджмънт на банката. Председател на надзорния съвет е заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. От Министерството на икономиката, което е принципал на държавната банка, не отговориха на въпроса на "Капитал" за причините за отстраняването на Кирчев.

"Капитал" потърси и Илия Кирчев за коментар, но телефонът му отговаряше, че е "изключен или извън обхват".

Поредна рокада

Формално решението за отстраняването му е оформено като взето от надзорния съвет, тъй като това са функциите му – да назначава и освобождава членовете на оперативния мениджмънт, както и да надзирава дейността им, като представител на собственика на банката, в случая държавата. На практика освобождаването на Кирчев, според източници на "Капитал", е част от основния управленски стил на административна чистка на главния изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев - обграждане с новоназначени доверени хора и уволнения или "доброволно" напускане на заварени служители сред висшия и средния мениджмънт, познат от годините му като председател на Комисията за финансов надзор.

Позицията на Илия Кирчев при влизането му в банката в края на 2014 г. е изпълнителен директор. Към 2 март 2018 г. на интернет страницата на банката е посочен като член на управителния съвет на ББР. Преди десет дни във връзка и с други рокади в банката, "Капитал" изпрати въпроси каква е в момента позицията на Илия Кирчев и ако има промяна от изпълнителен директор, какво е наложило това и откога. От банката тогава посочиха, че ще оставят въпросите без отговор.

Преди поста си в ББР Илия Кирчев е бил управител на клонове последователно през годините за няколко банки в Пловдив – Алианц банк, Пощенска банка, ПИБ. В периода 2003 - 2005 г. е заемал ръководни позиции в HVB Bank Biohim (купена и погълната от Уникредит Булбанк – бел. ред.).

В началото на годината в банковите среди името му се свързваше с отстраняване от ББР, като същевременно за негов заместник в сектора се спрягаше Борислав Чиликов - регионален мениджър за София на Сибанк (която се вля в ОББ в началото на февруари). В регистъра на БНБ с дата 29 януари 2018 г. Чиликов дори е получил одобрение, но на 15 февруари 2018 г. е бил и одобрен за изпълнителен директор в наскоро продадената Общинска банка.

Изпитано

За прилагане на познатите от КФН похвати на Стоян Мавродиев и в ББР - чрез доверени и лоялни хора на ключови позиции и/или специално създадени структури към налагане на практически едноличен контрол, напомниха случилите се в последно време кадрови рокади във висшия и средния мениджмънт на банката. Това са освобождаване на директорите на ключови дирекции в ББР, отговарящи за основни звена в дейността й, назначаване на впечатляващо количество съветници, нов шеф на две допълващи се в дейността институции от групата на ББР – Националния гаранционен фонд (НГФ) и Микрофинансираща институция "Джобс". В началото на февруари Ангел Джалъзов, зам.-председател на КФН, отговарящ за надзора над пенсионните фондове по времето на Мавродиев, застана начело на НГФ, като оглави и МФИ "Джобс". НГФ издава гаранции по кредити, "Джобс" е дъщерно дружество на банката, което отпуска финансиране.

Като свои съветници Мавродиев е назначил в ББР Ангел Атанасов Джалъзов, Андон Георгиев Георгиев, Георги Денчов Петров, Илия Николов Лингорски, Койка Тодорова Янева, София Петрова Касидова, Тодор Димитров Шопов, Христина Атанасова Тодорова.

След влизането на Стоян Мавродиев в ББР са сменени и директорите на няколко ключови дирекции в банката. Имената са на Стефан Василев - директор "Риск", Ивайло Сотиров - директор "Класифицирани експозиции", Васил Асенов – директор "Кредитна администрация", Стефан Кралев - директор "Информационни технологии".