БНБ харесва и БАКБ, и Инвестбанк за купувачи на банка "Виктория"

Димитър Костов, подуправител на БНБ, управление "Банков надзор"

БНБ харесва и БАКБ, и Инвестбанк за купувачи на банка "Виктория"

Сега синдиците на КТБ трябва да изберат новия собственик в директни преговори

Валентина Илиева
10635 прочитания

Димитър Костов, подуправител на БНБ, управление "Банков надзор"

© Надежда Чипева


БНБ даде предварителни одобрения и на Инвестбанк, и на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) за покупката на ТБ "Виктория", собственост на КТБ, която е в несъстоятелност. Решението е взето на заседание на управителния съвет на централната банка на 8 март. Мажоритарни собственици на кандидатите са съответно Петя Славова и Цветелина Бориславова.

Какво следва

В началото на ноември 2017 г. и двете кредитни институции подадоха обвързващи оферти за покупката на 100% от капитала на "Виктория" плюс изплащане на депозита на едноличния й собственик към банката в размер на около 85 млн. лв. Следващата стъпка сега е пряко договаряне от страна на синдиците с двата кандидата по подадените оферти, като те ще изберат купувача.

Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който надзирава дейността на синдиците и процеса на несъстоятелността на КТБ, ще трябва да одобри (или евентуално не) избрания купувач. На финала БНБ ще даде окончателно разрешение за покупката. При вече издадено предварително одобрение окончателното е за финализиране на сделката.

От съобщението на централната банка става ясно, че и Инвестбанк, и БАКБ са заявили намерение "за преобразуване на придобиваната банка посредством вливане в съответната банка заявител в шестмесечен срок".

Пътят дотук

И двата кандидата с предварителни одобрения сега отпаднаха на различен етап в предишната процедура за "Виктория". Инвестбанк не стигна до фазата на подаване на оферти. Банката показа слаб резултат на стрес теста през 2016 г. и сама трябваше да се капитализира. В края на април миналата година оттам обявиха, че са изпълнили препоръките на БНБ за попълване на капиталовите си буфери. При подаването на необвързващи оферти в тази процедура през лятото на 2017 г. Петя Славова, собственик на Инвестбанк, каза пред "Капитал", че намерението при евентуална покупка на "Виктория" е вливането й в Инвестбанк и консолидация на двете банки. Целта е да се увеличи кредитният ни портфейл, посочи тогава тя. По думите й в предишната процедура мениджмънтът е взел решение да оттегли участието на банката след писмото за интерес поради други бизнес планове пред Инвестбанк към онзи момент.

В предишния търг БАКБ подаде оферта и стигна до финала, но предпочетеният кандидат от синдиците и Фонда за гарантиране на влоговете беше банката на Фуат Гювен Д банк. БНБ не даде разрешение за сделка, защото планът на избрания купувач не предвиждаше сливане, а запазването на "Виктория" като отделна институция, т.е. възможна бърза препродажба. Офертата на БАКБ е предвиждала обединение на двете банки. При сегашното участие в търга Цветелина Бориславова, собственик на БАКБ, заяви пред "Капитал", че намерението й отново е за сливане.

БНБ даде предварителни одобрения и на Инвестбанк, и на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) за покупката на ТБ "Виктория", собственост на КТБ, която е в несъстоятелност. Решението е взето на заседание на управителния съвет на централната банка на 8 март. Мажоритарни собственици на кандидатите са съответно Петя Славова и Цветелина Бориславова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  julida avatar :-|
  Karamelski

  И преди съм го казвал и пак ще го кажа!! Когато финансовия министър по времето на Виденов е шеф на банков надзор, значи проблемите в банковата сфера са много, ама много големи!! Пазете си парите!

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Е, очевидно идеята е била да се блокира навлизането на турската банка. Жалко е, че заблудиха обществото ни да си мисли, че се следват някакви правила от БНБ.

 • 3
  beky avatar :-|
  beky

  За банката на Цветелина е ясно - бивше наше момиче. Ама банката на Петя, която на стрестестовете м.г. беше в гюбрето?!

  Тия от БНБ са си за Народен съд. Джиросаха светкавично Общинска на някаква офшорка и даже не се потрудиха да изглежда, че са мислили. Сега оставиха след КТБ да осмучат и Виктория. За Цековата - да не говорим, че има строг закон за банките...

 • 4
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Ей тоя Костов сервилно върна топката на Дебелян Пеефски да реши кой ще наддаде повече в кантората на Сашо Ангела и Гено Андрея...

 • Adam

  Не е за вярване - 3-4 месеца мотаят отговор за Виктория при кандидати, които са до болка познати, минали даже вече през една подобна процедура, при положение че банката вече се крета на ръба вече трета година! А за Общинска се произнесоха за дни за абсолютно непознато дружество - Костов, и ти и всичките посредствени типове, които наемате си плюхте на физиономията..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход