С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
23 мар 2018, 11:09, 13632 прочитания

ЕЦБ и помилването на банките

Франкфурт издаде допълнения към миналогодишните си насоки за необслужваните кредити, които нямат задължителен характер и са с отложен срок

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
БНБ беше заявила, че ще въведе аналогични на ЕЦБ насоки и сега очакванията са, че и тя също ще е под натиск да смекчи тона.
Думата "насоки" не звучи особено категорично. Но във финансовия сектор казаното под тази благовидна форма от регулатора има почти статут на закон. Затова и когато миналата есен Европейската централна банка (ЕЦБ) оповести проект за допълнения към насоките за банките как да третират необслужваните заеми, секторът определено започна да клокочи. Новите правила предвиждаха много по-строги правила за провизиране, макар и само за новите проблемни заеми, а не за стотиците милиарди наследство от кризата. Целта е ясна - предотвратяването на нова криза.

С публикуването на финалния вариант обаче вероятно из големите 120 банки под пряк надзор на Франкфурт са се чули доста въздишки на облекчение. Правилата бяха сведени до (този път буквално) насоки, като изрично е посочено, че допълненията нямат обвързващ характер за банките. Те са основа за надзорен диалог, като ЕЦБ ще оценява разликите между прилаганите практики на банките и предвидените насоки най-малко веднъж годишно. А освен това ЕЦБ смекчава допълнително мерките, като разтегля сроковете за прилагане на новите изисквания. Така всъщност търсеният единен подход, който да контрира снизходителността на местните регулатори към местните банки, става все по-малко вероятен и вероятно всяка национална банка ще продължи постарому.


Освен това паралелно с ЕЦБ ден по рано и Европейският банков орган (ЕБО) издаде своя консултативен документ на проект на насоки за необслужваните кредити. Така двете институции съвкупно успяха да предизвикат заглавия за затягане на контрола, макар по-скоро да влизат в своеобразно съперничество кой да пише правилата.

Три години отсрочка

Новите срокове засягат необслужваните кредити (тези с просрочие над 90 дни), класифицирани като такива след 1 април 2018 г., като първоначално заложеният хоризонт за влизане на мярката от 1 януари тази година е отложен с три години – от 2021 г. Запазват се зададените нива на покритите. За необезпечените кредити (или необезпечената част от кредита) банките ще трябва да осигурят 100% провизии до две години след като станат необслужвани. За тези с приемливо обезпечение срокът на покритие е до 7 години, като за всяка година са определени конкретни нива на провизии (виж таблицата). Запазва се виждането тези изисквания да важат само за нови лоши заеми, а не за натрупаните досега. Целта е да се стимулират банките да вложат повече усилия не за разчистване на балансите си, а за риск мениджмънт, който да предотврати агресивното кредитиране сега да доведе до натрупването на нови купища необслужвани кредити при обръщане на цикъла.ЕЦБ посочва, че ще оценява обезпечените експозиции, вземайки предвид линейния подход, започващ от третата година нататък. От регулатора посочват, че там считат, че е разумно банките да продължат да прилагат съществуващите счетоводни принципи, като само в случай че прилаганото счетоводно третиране не се счита за предпазливо от надзорния орган, от ЕЦБ могат да определят адекватни мерки за всеки отделен случай.

Така резултатът е, че на практика банките в еврозоната получават отлагане до 2021 г., за да изпълнят насоките на ЕЦБ. Отстъплението от по-ранното предложение с по-агресивен подход за третиране на лошите кредити облагодетелства най-вече италианските банки, особено по-малките, които са с едни от най-големите обеми неразчистени лоши кредити от финансовата криза. Общо банките в еврозоната се борят със съществуващи лоши кредити за 750 млрд. евро.

Незадължителният характер на насоките означава, че те ще се прилагат по преценка на самите банки, като в случаите, в които се установи разминаване между приложено и необходимо, това ще се обсъжда за всеки отделен случай с ЕЦБ. Според Reuters резултатът от този диалог ще бъде включен за пръв път в надзорния преглед през 2021 г. От ЕЦБ посочват, че банките трябва да използват времето на отсрочка, за да се подготвят и преразгледат политиките и критериите си за редуциране на появяващите се нови необслужвани кредити, особено в сегашните условия на икономически подем.

Към предишното предложение на ЕЦБ критиките бяха, че заделянето на допълнителни средства за провизии на необслужвани кредити ще затрудни кредитирането в икономики в някои части на еврозоната, където все още не е постигнат напредък след кризата. Имаше и твърдения, че първоначалното предложение на ЕЦБ е в противоречие със законодателството на Европейския съюз, тъй като определя общи правила за целия сектор, което е извън прерогативите на надзора. Тук идва сега посоченото от ЕЦБ, че допълнението не е обвързващо и ще послужи като основа за надзорния диалог между значимите банки и банковия надзор на ЕЦБ. Това е посочено и в специално съобщение на италианската банкова асоциация, в което се казва, че насоките за управление на необслужваните кредити не са законово задължение за банките. Там се посочва, че ЕЦБ е смекчила рамката си, след като предишната е довела до остра критика, особено в Италия, където тежестта на необслужваните кредити е особен голяма.

Всеки с насоките си

Допълненията в насоките на ЕЦБ дойдоха само ден след като ЕБО и Европейската комисия обявиха собствени мерки за необслужваните кредити. Техните насоки е предвидено да влязат в сила от 1 януари 2019 г., като до 8 юни всички заинтересовани могат да изпращат въпроси и коментари по проекта на насоките на ЕБО. Следва дискутиране и приемането им от държавите членки и ЕК до края на годината. Според тези предложения банките ще имат две години, за да осигурят покритие от 100% с провизии на необезпечени кредити и 8 години за обезпечени. В този случай става дума само за нови отпуснати кредити. Докато насоките на ЕЦБ засягат всички кредити, класифицирани като необслужвани след 1 април 2018 г.

Що се отнася до банките в България, в началото на месеца в доклада на ЕК за 2018 г. за макроикономическите дисбаланси се посочваше, че банковият надзор вече не възнамерява да следва подхода на ЕЦБ по отношение на необслужваните кредити, визирайки насоките от март 2017 г. Там пише, че по-ранните планове на БНБ за разширяване на "настоящите насоки" не са потвърдени, като е посочено, че вместо това може се следват насоките на ЕБО. Това, което се посочва от ЕК, може да е в контекста на случилите се промени и в самите насоки на ЕЦБ, както и на разработваните от ЕБО правила. С инициирани от БНБ промени в Закона за кредитните институции от края на миналата година беше добавен текст: "Банките прилагат насоките, препоръките и другите мерки, приети от ЕБО, които се отнасят до тях и за които БНБ е оповестила, че спазва."

През есента на миналата година от БНБ обясниха за "Капитал", че мартенските изисквания на ЕЦБ, насочени към 120 значими институции и техните дъщерни дружества, "косвено са релевантни за една голяма част от българския банков пазар. За да няма надзорно сегментиране на пазара, БНБ подготвя свои указания, с които ще определи надзорни очаквания и изисквания по отношение на необслужваните кредити, аналогични на тези на ЕЦБ". По неофициална информация в края на миналата година и началото на тази течеше обсъждане на подготвени насоки от БНБ между регулатора и Асоциацията на банките в България. Според банкери българският аналог на франкфуртските насоки е бил дори по-рестриктивен от първоизточника. Сега предвид случващите се промени в подхода на ЕЦБ обаче БНБ също ще е под натиск да смекчи тона.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Поизтънелите възглавници на банките 1 Поизтънелите възглавници на банките

Показателите за капиталова адекватност се понижават заради ръста в кредитирането, раздаваните дивиденти и нови регулации

21 юни 2019, 4029 прочитания

KBC започва да предлага взаимните фондове "KBC Expertease Funds България" KBC започва да предлага взаимните фондове "KBC Expertease Funds България"

Стартът е с пет фонда, които ще се дистрибутират чрез мрежата на банката и "ОББ Асет мениджмънт"

20 юни 2019, 2759 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на ОББ

От агенцията посочват, че интеграцията на банката в групата на KBC напредва добре

Ръст, но все по-бавен

Глобалните инвестиции в реклама се забавят, докато пазарът в България продължава нараства

Пиратски филм

Операция на ГДБОП удари регионални оператори с обвинения за пиратство

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

20 въпроса: Петя Кокудева

Скоро ще се появи първата й пътешественическа книга - "Поздрави от синята палатка"

Календар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и предстоящата седмица