Лихвите по жилищните заеми са се увеличили през февруари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лихвите по жилищните заеми са се увеличили през февруари

Лихвите по жилищните заеми са се увеличили през февруари

Кредитирането се ускорява във всички сегменти

Валентина Илиева
7904 прочитания

© Надежда Чипева


След януарското задържане на лихвите по жилищните кредити в левове през февруари има леко покачване. Тези в евро слабо намаляват. При депозитите, колкото и невъзможно да изглежда, доходността на тези в левове е продължила да намалява. При тези в евро има месечно покачване. Това показват данните на БНБ за февруари 2018 г.

Лихвите

С 0.06 процентни пункта до 3.72% се е повишила средната за пазара ефективна годишна лихва по жилищните кредити в левове през миналия месец спрямо предходния. През януари данните отчетоха първо задържане на достигнатото ниво. Жилищното кредитиране е сегментът, който движи растежа на кредитирането, като в началото на годината отчете нарастване от 8.2% и там лихвите са едни от най-ниските.

Прогнозите за движението им са, че по-видимо покачване може да се очаква през следващата година, като се посочва, че то ще бъде плавно и постепенно. В последното си издание "Икономически преглед" БНБ прогнозира, че и през първата половина на годината лихвите по новодоговаряните кредити ще останат ниски, като очакванията на централната банка са да се запазят близо до сегашните си нива. Такава е прогнозата й и за лихвите по депозитите.

Лихвите по жилищните заеми в евро продължават да намаляват и през февруари спрямо януари, но с много малко, до 4.05%. При тях все още има известен потенциал в това отношение от гледна точка на нивото на лихвите по левови ипотеки, които са с около половин процентен пункт по-ниски.

През втория месец от годината годишният процент на разходите (ГПР, включва всички разходи, свързани с ползването на кредит) по жилищните заеми в левове се увеличава с 0.07 пр. до 4.11%. При тези в евро намалява с толкова до 4.40%.

При потребителските кредити в левове лихвата е намаляла под 8%, след като през декември отчете по-чувствително покачване. Така през миналия месец средната за пазара е била 7.83%, а при тези в евро - 4.98%, като също е намаляла.

При корпоративните кредити движението е обичайно разнопосочно според обемите и броя сделки на пазара – наблюдават се месечни корекции и в двете посоки. През февруари има покачване на тези в левове до 3.72% средно за пазара и намаление на евровите до 3.09%.

Лихвите по депозитите в левове през февруари са намалели макар и с много малко – 0.02 пр. пр. Така стойността на средната за пазара е била 0.13%. При тези в евро има покачване с 0.03 пр. п. до 0.19%. Реално доходността при депозитите е нулева, а в някои случаи и отрицателна, като се вземе предвид инфлацията. Въпреки че се смята, че там възможностите за понижения са изчерпани и оттук насетне може да се очаква единствено промяна в посоката към покачване, февруарските данни показват още потенциал за намаление.

Кредитиране

При изключително ниските лихви по кредити за пазара в България и благоприятната икономическа конюнктура резонно кредитирането се ускорява. Данните на БНБ за февруари 2018 г. за кредитирането показват по-високи годишни ръстове във всички сегменти в сравнение с годишното нарастване от предходния месец. Жилищните заеми, които растат най-отчетливо, са нараснали на годишна база с 8.5% (при 8.2% годишно увеличение през януари) до 9.549 млрд. лв. Потребителските кредити също показват видим растеж – 7% на годишна база (до 6.5% годишно повишение през януари) до 7.826 млрд. лв.

При фирмите растежът на кредитирането е по-скромен – 2% на годишна база, но все пак се ускорява (1.6% годишно повишение през януари 2018 г.). Обемът им достига 31.2 млрд. лв.

След януарското задържане на лихвите по жилищните кредити в левове през февруари има леко покачване. Тези в евро слабо намаляват. При депозитите, колкото и невъзможно да изглежда, доходността на тези в левове е продължила да намалява. При тези в евро има месечно покачване. Това показват данните на БНБ за февруари 2018 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK