Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 20 апр 2018, 16:29, 1467 прочитания

Флиртът с бързите кредити

Банките все повече се насочват към кредитиране на домакинствата в търсене на доходност. Това обаче крие рискове при обръщане на лихвения цикъл

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията "К10: Най-добрите банки в България". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k10/buy/.
Темата накратко

- При някои банки годишният ръст при потребителските кредити достига над 50%.

- Това все повече е целенасочена стратегия за извличане на доходност при ниските лихви в другите сегменти.

- При обръщане на тенденцията обаче ритейл сегментът е с най-големият потенциал за загуби, особено при липсата на обезпечения и разхлабване на стандартите.

Грубата сметка е сравнително проста. Банките привличат депозити при рекордно ниски нива в границите 0-1%. Същевременно обаче лихвите по кредити също паднаха до рекордно ниски нива. Финансирането за бизнеса се случва при цена 2-4%, според дейността и профила на фирмата, а ипотечни заеми се отпускат при нива около и дори под 3%. С тази разлика от около два процентни пункта между двете лихви банките трябва да платят заплати и да покрият собствените си разходи, да си преведат вноски за фонда за гарантиране на влоговете, да инвестират в нови технологии и в отговаряне на нови регулации, да покрият загубите си по лоши кредити... и да им остане и печалба. В същото време и кредитните институции реално работят в среда на отрицателни лихви. БНБ ги таксува с -0.6% лихва за свръхрезервите, които държат на депозит при нея. А българските и европейските ДЦК носят рекордно ниска и дори на места също така отрицателна доходност. Другият доход – от такси и комисиони, компенсира, но не напълно, свитите постъпления от лихви.

При тази палитра логичният стимул за банкерите е да търсят алтернатива, която може да разтвори ножицата на лихвения спред. И първата естествена спирка са потребителските кредити. Макар и при тях лихвите да спаднаха, понижението беше по-плавно и нивата останаха в диапазона 7-9%, което оставя доста по-голям лихвен марж. Преследването на този сегмент за част от играчите се превърна почти във водеща стратегия, която да реши проблема с вече хронично ниската рентабилност. Тя обаче не идва и без негативи - потребителските кредити са скъпи, защото в голямата си част са необезпечени и при обръщане на икономическия цикъл обичайно са най-бързо се влошават.


Там, където лихвите са най-високи...

От средата на миналата година започна да става видимо (по данните от отчетите на банките и търговските им стратегии), от една страна, по-активно навлизане на банки с местна собственост в заемите за домакинствата и, от друга, тенденция на навлизане на банки в сегмента на бързите кредити. Първото най-силно се усеща в сегмента на потребителските кредити, където има банки с двуцифрени ръстове от порядъка на 40-50% и нагоре (при годишен ръст за сектора малко над 5% в края на миналата година). Българо-американската кредитна банка (БАКБ) и Банка Пиреос отчетоха годишно нарастване при потребителските кредити от съответно 55.4% и 59.4%. Друга с такъв впечатляващ ръст е Ти Би Ай банк, която и без това е почти изцяло с ритейл профил – 42.1%. При ЦКБ нарастването е с 27.6%, а за Тексим банк ръстът е 25.9%.

На този етап потребителските кредити са сегментът с най-високи лихви, което позволява да се поддържат добри текущи спредове, още повече при оживлението във вътрешното потребление. В търсене на доходи банките оформиха и един нов подсегмент – по-малки и по-бързо отпускани кредити при по-високи лихви. Нивата са по обяснения от съответните банки малко по-високи от тези на стандартните потребителски кредити и по-ниски от тези при класическите бързи заеми, отпускани от небанкови финансови институции. Тях банките ги нарекоха експресни.Това не са типичните кредити "до заплата", които отпускат небанковите финансови компании, но имат и доста прилики с тях. Най-общите са бързина, облекчени процедури без изискване за доказване на доход, застраховки и задължителния превод на работна заплата. От банките посочват, че целевият им сегмент не са клиентите на типичните бързи заеми, а по-скоро се насочват към обичайните си клиенти, но за задоволяване на други техни необходимости – платежоспособни клиенти с чиста кредитна история.

През миналата година две банки – "Пощенска" и БАКБ, създадоха отделни точки за предлагане на тези заеми извън традиционните им офиси. Кредити с одобрение до два часа имат Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк. В началото на тази година силна заявка за навлизане в потребителско кредитиране в банковия сектор и заемане на дял сред топ 10 даде "БНП Париба Лични финанси", която от компания за потребителско кредитиране се трансформира в банка. По-малки банки като БАКБ и Тексим банк отпускат и заеми с минимален размер 150 лв. При по-големите банки толкова нисък праг няма. Ти Би Ай банк също отпуска кредит "Бързи пари"

...А рисковете най-големи

В същото време това е и най-рисковият сегмент. Защото при обръщане на тенденцията, а това е неминуемо, тук е и най-големият потенциал за загуби, особено при липсата на обезпечения и при разхлабване на стандартите за отпускане на кредити. Рисковете произтичат именно от занижаване на стандартите в конкуренцията за привличане на нови клиенти. Допълнително в сегмента на т.нар. експресни кредити, макар и да не е типичният бърз кредит, изискванията са по-облекчени – без обследване на доходи, одобрение за няколко часа, без поръчители, без превод на работна заплата.

Сред основните рискове е този от ново бързо влошаване на портфейлите (каквото имаше през 2008-2009 г.), когато лихвеният цикъл се обърна и цената на кредитите, съответно вноските на клиентите, се повиши. Това със сигурност води до трудности и невъзможности при плащане. Банкер от институция, активно навлизаща в сегмента, обаче обяснява, че при добро управление този тип експресни кредити не са непременно чак толкова по-рискови, колкото е лихвената премия. Според него, тъй като са краткосрочни и се обслужват за месеци, те се рециклират много бързо. Ако банка с голям такъв портфейл има нужда от ликвидност, тя може просто да спре да кредитира и при нея бързо се акумулират вноски не само от лихви, а и главници. Докато по ипотечни кредити банката не може да разчита да си получи главницата години напред. Също така и тъй като тези кредити са относително малки, често клиентите предпочитат дори и при финансови трудности да ги покрият, вместо да влошат кредитното си минало с отбелязани просрочия в Централния кредитен регистър.


Освен в сегмента на потребителското кредитиране състезанието е голямо и при жилищните заеми – пак с ниски лихви и обеми. Има оферти за под 3% лихва. Токуда банк (една от малките на пазара) неотдавна излезе с предложение за лихва от 2.66%. През последното тримесечие Сосиете Женерал Експресбанк предложи ипотечен заем с лихва 2.99%, като беше втората след Банка Пиреос с такава лихва. Именно през този период първата отчете скок от 25% в жилищното кредитиране, а годишният й ръст в края на 2017 г. беше 35.1%. При Сосиете Женерал Експресбанк вероятен принос има като причина и стратегията за правене на по-голям портфейл и съответно пазарен дял заради продажбата на банката, която е в ход в момента. Други банки с такива впечатляващи ръстове са ЦКБ (63.7%), БАКБ (47%), Прокредит банк (39.6%), Търговска банка Д (36.3%), Интернешънъл асет банк (22.5%), Тексим банк (24.2%). Вероятно немалка част от тези числа се дължат на рефинансиране на ипотечни заеми от други банки, тъй като за сектора годишният ръст беше малко над 7%.

За този сегмент не е ясно доколко банките са изчистили претрупаните си портфейли от имоти, които придобиха при предишната криза. При продажбите на необслужвани кредити този тип – жилищните, са най-малко или въобще непродавани, което означава, че банките разчитат да се справят сами с тях. А сега жилищното кредитиране расте с над 8% при много ниски лихви. Само че тези лихви са в най-добрия случай фиксирани за първите няколко години, което означава, че след време месечните вноски със сигурност ще станат по-големи. Сега, докато безработицата спада до рекордно ниски нива, а заплатите растат всеки месец, това не изглежда проблем, но също може да се промени ударно, както вече видяхме.

Регулаторът вече изказа предупреждение към сектора (в последното си издание "Банките в България") банките да внимават при отпускането на жилищни заеми, като обръщат внимание да се следи съотношението между размера на новоотпуснатите кредити и стойността на ипотекираните имоти. За банкерите това не е новост и споменът от спадащите цени на имотите и ръстът на просрочията от 2008-2009 г. не е толкова далечен. Разбира се, тогава еуфорията беше в много по-големи размери и беше обхванала целия сектор, който в надпреварата за привличане на всеки клиент беше занижил стандартите. Сега обаче, увлечени в преследване на индивидуални цели и стратегии, в гонене на доходност, отделни банки могат да си заложат нови бомби в балансите. Сами по себе си те едва ли ще предизвикат нова криза, но когато тя дойде, от някъде другаде ще почнат да гърмят.
К10 - класация на най-добрите банки в България
- Кои са топ 10 на най-добрите банки в България
- Как техните мениджъри виждат бъдещето
- Класация на финансовите институции по показатели:
- - Размер
- - Стабилност и риск
- - Ефективност и рентабилност
- - Устойчивост и динамика

Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.
Вижте още »Поръчайте изданието »

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Банковото кредитиране се свива с над 300 млн. лв. през април 2 Банковото кредитиране се свива с над 300 млн. лв. през април

Засега не се наблюдава покачване при лошите и преструктурирани заеми

28 май 2020, 1643 прочитания

Десетилетие след жилищната криза се задават нови рискове 2 Десетилетие след жилищната криза се задават нови рискове

Сенчестото банкиране се свързва с близо половината ипотечни кредити в САЩ

24 май 2020, 17962 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Втори опит за милиард от сделки за портфейли лоши заеми

Месеци след първата рекордна за пазара сделка, се подготвя втора, с още по-голям обем от просрочени банкови вземания

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Майсторът, Маргарита и ние

Романът на Булгаков се завръща в книжарниците като колекционерско издание

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10