Жилищните кредити растат все по-бързо

Жилищните кредити създадоха немалко проблеми при предишната криза и на кредитополучателите, и на банките

Жилищните кредити растат все по-бързо

Увеличението им за година е над 9%. Потребителските заеми скачат с 8%

Валентина Илиева
6592 прочитания

Жилищните кредити създадоха немалко проблеми при предишната криза и на кредитополучателите, и на банките

© Цветелина Белутова


Годишният ръст на жилищните кредити уверено се доближава до двуцифрен, показват данните от паричната статистика на БНБ за март 2018 г. С този темп на растеж е много вероятно априлските данни да покажат увеличение от над 10%. Оживлението при потребителските заеми също започва да е по-видимо. При фирмените повишението е по-умерено.

Растеж

За март годишният темп на нарастване на жилищните кредити е бил 9.1% при 8.5%годишно увеличение месец по-рано. Обемът им достига 9.7 млрд. лв. Така след силното начало на годината, когато повишението им надхвърли 8%, второто тримесечие може да започне и с двуцифрен растеж. Факторите, които благоприятстват ускореното нарастване на кредитирането в сегмента, са ниските лихви по кредитите – има оферти на банки с лихва под 3%, покачващите се цени на жилищата, конкуренцията в сектора, търсенето на заеми за покупка на имоти.

Всичко това увлича банките в състезание, за резултатите от което се наложи управителят на БНБ Димитър Радев да ги предупреди в първото за тази година издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България. В него той посочва, че растежът на кредитирането предполага повишено внимание върху кредитния риск. По думите му "периодите на кредитна експанзия са и периоди на натрупване на потенциал за бъдеща реализация на кредитен риск и поява на нови активи с проблемно качество".

В търсенето на доходност и конкурентната борба за клиенти занижаването на стандартите на кредитиране е предпоставка за натрупване на бъдещи лоши кредити.

Заради очакваното повишение на лихвите в средносрочен период Радев посочва въпроса като "особено актуален". Той отбелязва още: "Постигането на индивидуални цели, свързани с показатели за кредитен растеж или пазарен дял, не трябва да бъде за сметка на адекватното оценяване и управление на кредитния риск."

Преди това в последното си издание "Банките в България" БНБ отправи предупреждение към банките да внимават при отпускането на жилищни заеми, като обръщат внимание да се следи съотношението между размера на новоотпуснатите кредити и стойността на ипотекираните имоти.

Ускоряване

При потребителските кредити ръстът също става по-видим, като за март е бил 7.2% на годишна база (при 6.9% годишно повишение през февруари). Обемът им е 7.9 млрд. лв. Принос в по-отчетливото нарастване може да има и чистенето на портфейлите от необслужвани кредити от банките, което всъщност показва по-видимо какъв е реалният ръст. Според строителни компании част от ръста в потребителските заеми е също заради имотите - с тях се плащат първоначалните вноски при строителството на зелено.

По-умерено е нарастването на фирмените кредити. През март те се увеличават с 2.3% на годишна база (2% годишно повишение през февруари) до 31.5 млрд. лв.

По-малко проблемни кредити

Лошите и преструктурирани заеми запазват общата тенденция на намаление на годишна база. Обемът към края на март е 6.5 млрд. лв., като годишното понижение е с 13.8%. Делът им в целия кредитен портфейл е 13%.

Това, което прави впечатление, е, че от началото на годината три поредни месеца лошите и преструктурирани заеми при жилищните и при потребителските портфейли нарастват на месечна база, като към края на март обемът им е съответно почти 1.4 млрд. лв. и 821 млн. лв.

При лошите и преструктурирани кредити не става въпрос за необслужваните кредити, които се отчитат в тримесечната надзорна статистика на БНБ. Те не включват преструктурираните заеми и методологията на отчитане е различна. Техният дял е малко над 10% към края на миналата година. По методологията на централната банка това е целият размер на балансово отчитаните кредити, които са преструктурирани или са необслужвани с просрочие над 90 дни, като тук влизат и тези, които се отчитат като загуба.

Годишният ръст на жилищните кредити уверено се доближава до двуцифрен, показват данните от паричната статистика на БНБ за март 2018 г. С този темп на растеж е много вероятно априлските данни да покажат увеличение от над 10%. Оживлението при потребителските заеми също започва да е по-видимо. При фирмените повишението е по-умерено.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  aletheya avatar :-?
  Aletheya

  Въпроса резонно е защо имотният пазар бележи двуцифрен растеж при тоталната стагнация и колапс на продажбите.Говорим най апетитният пазар , този в Столицата.Там поне едно 35-40 % от сградният фонд стои абсолютно празен! А пък кредитирането и цените растат не защото има реална икономика ,но защото парите стоят във банки и се обезценяват и самоунищожават,като не оперират във нормалният бизнес цикъл.
  И не изпълняват основната си функция.

  Това кара банките да търсят изкуствени варианти за създаване на суматоха за да се извади този кеш на светло и навън създавайки балони и продукти.

 • 2
  aussie avatar :-|
  aussie

  София незнам но опитай да си купиш апартамент в Пловдив. И не гледай първите обяви а намери нещо което да ти хареса и да си дадеш парите с кеф. Няма такъв!
  До коментар [#1] от "
  ALetheya
  ":

 • 3
  borislav_flyco avatar :-(
  flyco

  В страната на "Златните пирамиди" не търсете пазарна логика. Всеки търка и мисли, че точно той ще спечели. С апартаментите е същото, защото не се купуват за да се живее в тях...

 • 4
  oix39371817 avatar :-|
  T.M.

  До коментар [#1] от "ALetheya":

  А замисляте ли се защо тези пари стоят в банките? Замислете се каква е "бизнес" средата в страната и защо почти всички чужди инвеститори започват да бягат. НЕСИГУРНОСТ! Държавата нарочно убива малкия и среден бизнес. Бедните роби се контролират доста по-лесно, а богатите стават все по-богати.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал