ЕБВР отпусна 50 млн. евро на Прокредит банк

Средствата ще се използват за финансиране на малки и средни предприятия

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е отпуснала заем за 50 млн. евро на Прокредит банк България, съобщиха от международната институция. Средствата са предназначени за финансиране на малки и средни предприятия. В съобщението не е посочено при какви условия – лихви, обезпечения и пр., ще се отпускат заемите на крайния кредитополучател.

Секторът на малките и средните предприятия представлява три четвърти от заетостта на страната, както и две трети от нейния брутен вътрешен продукт, се казва в съобщението на ЕБВР. Възстановявайки се от финансовата криза, се очаква секторът да расте отново през следващите години, поради което е от съществено значение за него достъпът до финансиране, пише още там.

Прокредит банк е посочена като ключова институция, финансираща сектора на малките и средните предприятия в България с наблюдения за нарастващо търсене на кредити от този тип клиенти. Банката беше създадена през 2001 г. именно като специализирана в кредитирането на малки и средни предприятия, като запазва профила си и към момента. От съобщението става ясно, че със заема банката ще може да подобри достъпа до дългосрочно финансиране за клиентите си и да разшири портфолиото си в цялата страна.

По-рано тази година ЕБВР придоби дял от 3.6% в "Прокредит холдинг", германския собственик на Прокредит банк. Това стана чрез увеличение на капитала на холдинга с 61 млн. евро през фондовата борса във Франкфурт. Значителна част от издадените нови акции тогава бяха записани от ЕБВР, като така тя придоби акционерния си дял в "Прокредит холдинг".