С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
6 юли 2018, 11:44, 18020 прочитания

Новата алгерба на банките

С отпадането на СОФИБОР от 1 юли банките ще определят цената на левовите кредити по нов начин

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- След 15 години живот във финансовия сектор лихвеният индекс СОФИБОР престана да съществува.

- Банките масово го замениха със свой показател, базиран на статистика за цената на депозитите.

- За клиентите със заеми, обвързани с индекса, моментална промяна няма да има, защото закон ги пази от повишаване на лихвата

Още по темата

СОФИБОР престава да съществува от следващата седмица

Всяка банка има одобрен от БНБ план с какъв показател заменя индекса, като разходите за клиентите няма да се повишават

28 юни 2018

Thomson Reuters вероятно ще изчислява СОФИБОР от 1 юли 2018 г.

БНБ ще преустанови котирането на пазарния индекс според изисквания на европейски регламент

3 май 2018

БНБ не обича да губи

След като БНБ реши да таксува свръхрезервите на банките с 0.6%, те за три седмици са изтеглили 5.6 млрд. лв. и са ги вложили в чужбина

26 окт 2017

Платете си, за да ви пазим парите

След въведената от БНБ отрицателна лихва в началото на годината, най-малко три банки са започнали да облагат свръхналичностите по сметки на корпоративни клиенти

18 ное 2016
Зад лихвата по банковите кредитни продукти стои дълга формула, която претегля цената, на която дадената институция се финасира, и риска, който поема. До съвсем скоро важен компонент в изчислението за много банки на местния пазар бе лихвеният индекс СОФИБОР, който дава представа за най-евтиния левов ресурс, който може да се набави на едро. От 1 юли показателят престана да съществува и причината за това е нов европейски регламент, влязъл в сила през януари. Въведен в България малко преждевременно.

Промяната наложи на кредитната индустрия да превключи на нов режим при определянето на лихвите, за който потребителите не бяха кой знае колко подготвени или адекватно информирани. За регулатора БНБ и банкова асоциация бе достатъчно да изтъкнат, че законът пази потребителя от финасови щети след края на СОФИБОР. Но макар и технически сложно е важно случилото се да бъде обяснено, защото променя модела на ценообразуване в кредитирането, което засяга интересите на стотици хиляди потребители.


Вместо реквием

За 15-те години на своето съществуване СОФИБОР преведе банковата индустрия от времена, в които лихвите по кредитите се определяха непрозрачно за потребителите до преминаването към пазарен принцип, по подобие на развитите икономики, ползващи индекси като EURIBOR и LIBOR. Заедно със СОФИБИД той се изчисляваше по тристранен договор между Българската дилърска асоциация и Асоциацията на банките в България, които възлагаха на Българската народна банка (БНБ) да обявява на интернет страницата си всекидневно стойностите му. Макар никога да не е бил задължителен, а само справочен, индексът бе приет от ключови банки на пазара, които го ползваха при определяне на лихвите по кредитите си в лева. Сред причините за това е, че по този начин пазарният риск от промяна на лихвените равнища се превхвърля върху клиента, а от друга страна ползването на индекс осигурява повече прозрачност на ценообразуването и дава възможност за лесно сравняване на офертите на различните банки.

Никога в историята на индекса не е имало съмнения за некоректност или манипулации, а експертите във финансовата индустрия често са го сочили като важен индикатор, върху който изготвят прогнозите и анализите си за пазара. Макар СОФИБОР да се формира на база котировки "продава" левов ресурс, а не на база реално сключени сделки, той отразяваше нагласите на инвеститорите в реално време. И като илюстрация на това, че бе достатъчно гъвкав, преди две години индексът за пръв път стана отрицателен в някои от срочностите си, с което отрази намерението на БНБ да облага свръхликвидноста на банките с наказателна такса.Както е вярно, че причина за изчезването на СОФИБОР е Регламент ЕС 2016/1011, опитваща да запуши опитите за манипулации през подобни индекси, е факт и това, че показателят приключва съществуването си година и половина предсрочно. До 2020 г. е гратисният период, в който подобни индекси могат да се прилагат, стига да има желаещ да ги администрира по новите правила. Преди година БНБ предупреди, че се оттегля от ангажимента, а спекулациите зад това решение са, че банката не желае да се нагърбва с риска от влизане в обяснителен режим, ако някой има възражения по индекса или потърси конфликт на интереси. Допреди месец във финансовите среди се знаеше, че се водят преговори с Thomson Reuters, която има специализирано бизнес звено за администриране на индекси, по които се търгуват активи за милиарди долари. Изненадващо в последната седмица на юни стана ясно, че агенцията не е подала заявление за лицензиране като администратор на СОФИБОР, с което бе обявен краят му.

Опитът на "Капитал" да разбере каква е причината за това се сблъска в дипломатичния отговор по мейла от Reuters: "Ние бяхме в дискусия с Асоциацията на банките в България за бъдещето на SOFIBOR. Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с пазарните участници в България, за да подкрепяме местния финансов пазар".

Многоликият заместник

За институциите на пазара, които в други случаи се показват загрижени за финансовото ограмотяване на потребителите, прекратяването на СОФИБОР бе твърде техническо и сложно, за да подготвят широката общественост. В отговори на въпроси на "Капитал" БНБ изтъкна, че националното законодателство пази клиента от щети. "С разпоредба се гарантира, че към момента на замяната на използвания референтен лихвен процент с друг, лихвеният процент по кредитите няма да се повиши за клиентите. В същото време, ако потребителят реши предсрочно да погаси или рефинансира задълженията си по договора за кредит поради промяна в размера на лихвения процент, произтичаща от прилагането на плана за действия на банката, той ще може да направи това без да дължи допълнителна такса или обезщетение", посочиха от регулатора и добавиха, че при възражения компетентен орган по жалбите е Комисията за защита на потребителите.

От банковата асоциация също прогнозираха, че замяната "не би следвало да повлияе на лихвените нива" и предупредиха, че всяка банка, ползвала СОФИБОР досега, е длъжна да уведоми клиентите си как ще процедира занапред при лихвообразуването, като в индустрията нямало съгласуване кой как ще постъпи.

Според запознати с професионалната дискусия по темата е имало идеи за кредитите в лева да се ползва индекса ЛЕОНИА плюс (за реалните сделки с депозити на междубанковия пазар) или Основния лихвен процент (ОЛП), които продължават да се котират от БНБ, но впоследствие се е възприел моделът с ползване на лихвената статистика за депозитите на домакинства и бизнес. На последното се спира най-голямата банка на пазара УниКредит Булбанк, която бе сред първите, обявили плана си за действие. От институцията започнаха сами да пресмятат собствен "Осреднен депозитен индекс" (ОДИ), който претегля реално сключените сделки и обеми депозити в лева на банковия пазар в България. Подобен подход възприемат и други определящи пазара кредитори, които разнообразяват формулата, с различни срочности по депозитите, по които се ориентират или включвайки и разходите си за гаранционни фондове и за минимални задължителни резерви (виж таблицата).

Плюсове и минуси

Първата разлика между СОФИБОР и новите методики, стъпили върху лихвената статистика е, че индексът се базираше на ежедневни котировки, докато статистиката отразява реални сделки и се опреснява на месечна база. Това означава загуба на гъвкавост и закъснение във времето между реалността на пазара и инвеститорските нагласи за цената на ресурса, който ще бъде обран от потребителя през цената на кредита. От друга страна очакванията са, че новата методика ще направи по-малко променливи и по-стабилни лихвените равнища.

"И досега, стойностите на СОФИБОР се засичаха към определена дата и оставаха валидни по клиентските кредити за по-дълъг период от време (1, 3, 6 месеца, а понякога – и за по-дълго). Ако "гъвкавост на пазара" означава клиентът да не е сигурен дали лихвеният процент, който би договорил днес, ще е същият и утре, вероятно повечето клиенти биха предпочели стабилност и предвидимост", коментира Стефан Геров, директор на Управление на активи и пасиви в УниКредит Булбанк.

Експертите са единодушни, че ефектът от промяната няма да се види незабавно по лихвените равнища и че ако има по-резки отклонения при някои банки, то пазарът бързо ще ги изглади. Причините за това са голямата ликвидност в системата и силната конкуренция между играчите на пазара. В момента има надпревара за привличане на клиенти с ниски лихви, като парадоксално корпоративни клиенти получават по-евтини заеми от държавата, като очакванията са това да продължи до края на 2019 г. Това е и една от причините БНБ за пореден път миналата седмица да предупреди, че на пазара на ипотечно кредитиране, например, има опасен растеж, който би могъл да я накара да се намеси.

През следващите две години ще се види как отговарят на европейския регламент и другите европейски държави, още повече, че се подготвя прекратяването на знаков ориентир като LIBOR. За другият важен индекс, който се позва за лихвообразуването по евровите кредити, EURIBOR, също се предполага, че може да бъде изместен от алтернативен бенчмарк. Така че промени като тази, към която България пионерски подходи със СОФИБОР, тепърва ще се случват.
Какво трябва да знам:

- Засегнати от промяната са потребителите (индивидуални и корпоративни), ползващи кредит в лева с плаващ лихвен процент;

- Най-много такива заеми има за покупка на жилище, както и за финансиране на малък и среден бизнес;

- Промяната е техническа и не налага сключване на анекс или преподписване на договор;

- Законът гарантира, че лихвеният процент по договорите няма да се промени след замяната.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Какви са вашите отношения с парите
Покажете как харчите и ще ви кажем какъв герой сте

Разберете ТУК

Разбирате ли се добре с парите?Прост въпрос, чийто отговор обаче често затруднява. За някои хора парите са просто символ за личен или професионален успех. Други ги възприемат като средство за по-висок социален статус и неговата демонстрация без значение дали са щастливи или не.

Направете този бърз и забавен тест, за да разберете какъв герой сте, как харчите, какви са рисковете и как да подобрите отношенията с парите си.


capital.bg/partners/unicredit

Прочетете и това

БНБ разреши на ДСК да купи Сосиете женерал Експресбанк БНБ разреши на ДСК да купи Сосиете женерал Експресбанк

До дни се очаква и решението на Комисията за защита на конкуренцията по сделката

14 ное 2018, 3651 прочитания

Инвестбанк: Готови сме за проверката 2 Инвестбанк: Готови сме за проверката

Изпълнителният директор на институцията Здравка Русева пред "Капитал"

14 ное 2018, 2461 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
TBI Bank започва да набира депозити на германския пазар

Банката ще предлага спестовните си продукти чрез паневропейската онлайн борса за влогове Raisin

В ритъма на "Райхле"

Радослав Радев, управител на "Райхле и Де-Масари България пръдакшън", пред "Капитал"

Голямата работа на рекламните агенции

Кои са най-големите комуникационни групи в България, които управляват близо 280 млн. рекламни инвестиции и как дигитализацията променя бизнеса им

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

Книга: Саймън Синек - "Лидерите винаги обядват последни"

Според Синек е важно един ръководител да избяга от статистиката

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 45

Капитал

Брой 45 // 10.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Борисов иска да остане на власт, Тереза Мей осигури сделката за Brexit

Емисия

DAILY @7PM // 15.11.2018 Прочетете