С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 13 юли 2018, 10:00, 6275 прочитания

Горещ сезон за събирачите на дългове

След силните резултати за 2017 г., компаниите в сектора се подготвят за рекорно големи сделки

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Димитър Бончев, АСВ: Вярваме, че 2018 г. ще е рекордьор с обеми за над 1.5-1.7 млрд. лв. по данни към момента, а съвсем възможно е да докоснем и границата от 2 млрд. лв.


Райна Миткова-Тодорова, "ЕОС Матрикс": Особено активен е пазарът на обезпечени вземания – в момента тече сделка за 250 млн. евро, има заявки за още два пъти по толкова до края на годината.


Зорница Димитрова, "Кредит инкасо": Сливанията между банковите институции увеличават обемите на пазара на необслужвани вземания. Прогнозата ми е те да надвишат 1 млрд. лева за 2018г.

Още по темата

Втори опит за милиард от сделки за портфейли лоши заеми

Месеци след първата рекордна за пазара сделка, се подготвя втора, с още по-голям обем от просрочени банкови вземания

20 апр 2018

Новият щит за лични данни на колекторските компании

Индустрията инвестира в ИТ системи, нови служители и въвеждане на различни нива на достъп до информацията

6 апр 2018

Колекторската асоциация: Дълговете стават по-малки и по-лесни за обслужване

Двойно е намалял обемът на фирмените просрочия, възложени за събиране на колекторите. Домакинствата не са свръхзадлъжняли.

29 мар 2018

Рекорден портфейл лоши кредити продаде Alpha Bank в Гърция

Купувач е местното поделение на норвежката B2Holding, което плаща 90 млн. евро за пакета

16 мар 2018

Deloitte: Пазарът на необслужвани кредити в ЦИЕ е достигнал пика си

Фокусът се измества от корпоративни лоши дългове към ипотечни

27 фев 2018

Голямото прочистване на ОББ

Банката избра EOS Matrix за купувач на рекордния портфейл за 460 млн. лв. необслужвани потребителски заеми

12 яну 2018

От лизинга към колекторския бизнес

Местният мениджърски екип изкупи останките от българския бизнес на фалиралата австрийска Hypo Alpe Adria

18 авг 2017

Пазарът на банкови портфейли: От потребителски към фирмени заеми за 1 млрд. лв.

Колекторските дружества са купили "лоши" задължения за 900 млн. лв. през 2016 г.

14 мар 2017


Просрочените задължения имат стойността на ценен актив, който привлича инвеститори и може да носи печалби. Това не бе така допреди 7 години, когато индустрията на колекторските агенции прохождаше в България. Плавно отношението към лошите дългове от нещо срамно, за което не е добре да се шуми, се превърна в нещо напълно естествено, от което може да се прави приличен бизнес. За миналата година той е донесъл над 35 млн. лв. чиста печалба на компаниите, които работят по събиране на вземания, показва анализът на финансовите резултати. Това прави акционерите им склонни да реинвестират в развитие. Добрата кондиция на колекторите позволява да се сключват все по-големи и сложни сделки с портфейли от лоши дългове, като по нищо не изглежда това развитие да е застрашено в близките 1-2 години. Дори напротив - прогнозите са за невиждано силна активност през следващите месеци, което да доведе до надскачане на досегашните рекорди и много по-скоростно разтоварване на камарите от дългове, което ще облекчи и кредитори, и длъжници.

Растежът продължава

Обобщените данни за 15-те най-големи в колекторския бранш за 2017 г. показват над 15% растеж на активите, стабилност на приходите и леко свиване на печалбите. Рентабилността остава впечатляваща с двуцифрен процент - средно 14%, показва анализът на данните от отчетите (виж таблицата).

Пазарът е доминиран от местните поделения на мултинационални играчи като "Агенция за събиране на вземания" (собственост на норвежката B2Holding), "ЕОС Матрикс", зад която стои едноименната германска компания, полската "Кредит инкасо". Те имат достъп до евтино финансиране от компаниите майки и затова са основните участващи на големите търгове за кредитни портфейли. В средния ешелон са "Фронтекс", която се обляга на институционални инвеститори като Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и свързани с банкови групи дружества като "ОТП Факторинг". По-назад са компании на местни инвеститори, които разчитат на собствен ресурс и това ги ограничава в по-обемни покупки. За сметка на това специализират в обработката на задължения към дружествата за бързи кредити, телекоми, ютилити компании.Наблюденията на експерти от индустрията са, че при такова разпределение на пазарните позиции тенденцията е големите да стават още по-големи, а малките да се маргинализират. Има индикации, че през тази година в България ще стъпи и шведската Intrum, което ще стане чрез покупка на местна компания, и така потенциалът за нови играчи на пазара ще бъде изчерпан и ще започне консолидация.

Не всичко е розово

Ако има нещо, което е неочаквано в резултатите на колекторите, то това е свиването на печалбите за миналата година. Обяснението е в нарастващите разходи за заплати на служителите, по-големите разноски за консултанти по участия в търговете, увеличаващите се съдебни разноски и вложенията, които се правят, за да се отговори на новите регулации. Иначе бизнесът е достатъчно добре оптимизиран, смятат мениджъри в бранша.

Фактор, който усилва натиска върху печалбите, е ръстът на цените, на които се изкупуват портфейли, обръща внимание Александър Грилихес от "Фронтекс". "Има силна конкуренция в бизнеса, което се отразява във високите цени за покупка на портфейли. Това логично свива печалбата", потвърждава и Райна Миткова-Тодорова от "ЕОС Матрикс". Тя добавя, че всяка покупка на дълг или липсата на такава сделка влияе на приходите на компаниите.

Илюстрация на последното са самите отчети - след като миналата година придоби два големи портфейла на Уникредит Булбанк, АСВ моментално вдига с 18% приходите, докато при ЕОС резултатът от придобиването на рекордния портфейл от 460 млн. лв. на ОББ в началото на тази година тепърва ще се отразява в отчетите.

За по-големите разходи на компаниите оказва влияние и новият тип дълг - ако досега колекторите поемаха основно потребителски, необезпечени заеми, то сега излизат и фирмени задължения, които изискват индивидуален подход и допълнителни усилия по намиране на купувач за обезпечението. Резултатът обикновено се проявява на по-късен етап, докато разходите се отразяват текущо, посочват специалистите.

Димитър Бончев от АСВ посочва, че се инвестира в дигитализация и онлайн канали за комуникация с клиентите, което също оказва натиск върху печалбите. Положителното е, че приходите са стабилни и за това спомагат растежът на пазара на несъбрани вземания, увеличаващата се заетост, повишаването на заплатите и, не на последно място, отношението на самите длъжници, посочва Зорница Димитрова от "Кредит инкасо".

Сумарно приходите в колекторския бизнес за 2017 г. надхвърлят 140 млн. лв., като над 81% от тази сума идва от компаниите, които изкупуват вземания. При тях постъпленията растат с 8% спрямо предходната година, отбелязва Милена Виденова от "Кофас България". Според нея отражение върху бъдещите приходи може да има по линия на компаниите в корпоративния сегмент, които използват финансови инструменти като застраховане на вземания, за да намалят риска от неплащане.

В индустрията имат спокойствие, че приходите ще продължат да са стабилни в средносрочен план. Прогнозата е на база поетите портфейли, които осигуряват бизнес за години напред, като засега основната част от постъпленията идват от събирането на потребителски вземания. Притесненията са по въпроси, които зависят от волята на институциите. "Част от последните промени в ГПК през изминалата година направиха процеса по събиране на вземания по-бавен и по-скъп, визирам промените в режима за уведомяване на клиентите", посочва Райна Миткова-Тодорова от "ЕОС Матрикс". "Една от трудностите е невъзможността на кредитора да се снабди с актуална справка за своите клиенти и така реално длъжникът се лишава от възможността да научи за своето актуално задължение, както и за евентуалните нови възможности за погасяването му", обяснява Зорница Димитрова от "Кредит инкасо".

Готови за нови рекорди

След експлозивното начало на годината с най-голямата досега сделка за портфейл и течащите в момента процедури по други големи пакети банкови дългове, колекторите значително подобряват очакванията си за пазара през 2018 г. Дори и най-консервативните прогнози са за надхвърляне на миналогодишния обем от около милиард лева (виж мненията). Сред по-едрите търгове е този за 250 млн. евро корпоративен и потребителски дълг на Уникредит Булбанк, който е пред етап подаване на ценови оферти. Друг голям пакет е за 100 млн. евро фирмени задължения към Първа инвестиционна банка (ПИБ) (виж таблицата). Все още няма яснота за процедурата, в която Банка Пиреос България прехвърля портфейла си несъбрани кредити преди продажбата на самата банка, и не е финализирана сделката за пакета на Пощенска банка, в който най-атрактивното са сградите на кината "Арена". По неофициална информация банката подготвя нова голяма сделка, като е поискала одобрение от централата си за разтоварването на 750 млн. лв. дългове накуп.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

Турската централна банка вдигна рязко основната лихва до 24% и подкрепи лирата Турската централна банка вдигна рязко основната лихва до 24% и подкрепи лирата

Местната валута поскъпна с 5.3% спрямо долара след решението, което се оказа изненадващо за пазарите

13 сеп 2018, 2207 прочитания

Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лв. Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лв.

Това е втората процедура за кредити за социални и стартиращи предприятия, след като първата не предизвика достатъчно интерес

10 сеп 2018, 2295 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

Какво да правим с визитките след GDPR

За да използвате по какъвто и да е начин данните на бизнес партньорите си, трябва да имате правно основание - съгласие или легитимен интерес - за обработването на тези данни и трябва да предоставите на лицето определена информация

Пет минути със ... Алесандро Салерно

Алесандро Салерно - мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB и финалист в последното издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018 на "Капитал" и "Кариери"

Кариерният форум "Кариера в България" ще се състои на 20 септември

Инициативата е предназначена за студенти, специалисти и предприемачи, които търсят кариерно развитие в България

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Пари" Затваряне
Пет скандинавски банки бяха глобени с 2.5 млн. евро за издаване на рейтинги без разрешение

Danske Bank, Nordea Bank, SEB, Svenska Handelsbanken и Swedbank са нарушили правилата

Икономика с висока температура

Румънският растеж започва да се забавя, а прогнозите стават все по-мрачни

Сладката "мисия Лондон"

Българката Ирен Мердинян вече шеста година предлага на британския пазар сурови десерти под бранда Raw Bonbon

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Ein Mass, bitte!

Всичко, което трябва да знаете за тазгодишния "Октоберфест" в Мюнхен (22 септември - 7 октомври)

Книга: Уилям Фокнър - "Докато лежах и умирах"

Една от класиките на американската литература се появява за първи път на български език

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 37

Капитал

Брой 37 // 15.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Правителството в защита на Орбан, Аpple плати на Ирландия 13 млрд. евро

Емисия

DAILY @7PM // 19.09.2018 Прочетете