С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 13 юли 2018, 10:00, 7292 прочитания

Горещ сезон за събирачите на дългове

След силните резултати за 2017 г., компаниите в сектора се подготвят за рекорно големи сделки

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Димитър Бончев, АСВ: Вярваме, че 2018 г. ще е рекордьор с обеми за над 1.5-1.7 млрд. лв. по данни към момента, а съвсем възможно е да докоснем и границата от 2 млрд. лв.


Райна Миткова-Тодорова, "ЕОС Матрикс": Особено активен е пазарът на обезпечени вземания – в момента тече сделка за 250 млн. евро, има заявки за още два пъти по толкова до края на годината.


Зорница Димитрова, "Кредит инкасо": Сливанията между банковите институции увеличават обемите на пазара на необслужвани вземания. Прогнозата ми е те да надвишат 1 млрд. лева за 2018г.

Още по темата

Лошите длъжници намаляват, но расте средната сума за събиране

Средният дълг достигна до 1162 лв., като за първи път се появяват и вземания в полза на застрахователи

26 окт 2018

Уникредит Булбанк продаде най-големия досега портфейл лоши кредити на B2Holding

Пакетът е за 250 млн. евро, като съвсем скоро рекордът ще бъде надминат от нова сделка за банкови задължения

27 сеп 2018

Втори опит за милиард от сделки за портфейли лоши заеми

Месеци след първата рекордна за пазара сделка, се подготвя втора, с още по-голям обем от просрочени банкови вземания

20 апр 2018

Новият щит за лични данни на колекторските компании

Индустрията инвестира в ИТ системи, нови служители и въвеждане на различни нива на достъп до информацията

6 апр 2018

Колекторската асоциация: Дълговете стават по-малки и по-лесни за обслужване

Двойно е намалял обемът на фирмените просрочия, възложени за събиране на колекторите. Домакинствата не са свръхзадлъжняли.

29 мар 2018

Рекорден портфейл лоши кредити продаде Alpha Bank в Гърция

Купувач е местното поделение на норвежката B2Holding, което плаща 90 млн. евро за пакета

16 мар 2018

Deloitte: Пазарът на необслужвани кредити в ЦИЕ е достигнал пика си

Фокусът се измества от корпоративни лоши дългове към ипотечни

27 фев 2018

Голямото прочистване на ОББ

Банката избра EOS Matrix за купувач на рекордния портфейл за 460 млн. лв. необслужвани потребителски заеми

12 яну 2018

От лизинга към колекторския бизнес

Местният мениджърски екип изкупи останките от българския бизнес на фалиралата австрийска Hypo Alpe Adria

18 авг 2017

Пазарът на банкови портфейли: От потребителски към фирмени заеми за 1 млрд. лв.

Колекторските дружества са купили "лоши" задължения за 900 млн. лв. през 2016 г.

14 мар 2017


Просрочените задължения имат стойността на ценен актив, който привлича инвеститори и може да носи печалби. Това не бе така допреди 7 години, когато индустрията на колекторските агенции прохождаше в България. Плавно отношението към лошите дългове от нещо срамно, за което не е добре да се шуми, се превърна в нещо напълно естествено, от което може да се прави приличен бизнес. За миналата година той е донесъл над 35 млн. лв. чиста печалба на компаниите, които работят по събиране на вземания, показва анализът на финансовите резултати. Това прави акционерите им склонни да реинвестират в развитие. Добрата кондиция на колекторите позволява да се сключват все по-големи и сложни сделки с портфейли от лоши дългове, като по нищо не изглежда това развитие да е застрашено в близките 1-2 години. Дори напротив - прогнозите са за невиждано силна активност през следващите месеци, което да доведе до надскачане на досегашните рекорди и много по-скоростно разтоварване на камарите от дългове, което ще облекчи и кредитори, и длъжници.


Растежът продължава

Обобщените данни за 15-те най-големи в колекторския бранш за 2017 г. показват над 15% растеж на активите, стабилност на приходите и леко свиване на печалбите. Рентабилността остава впечатляваща с двуцифрен процент - средно 14%, показва анализът на данните от отчетите (виж таблицата).

Пазарът е доминиран от местните поделения на мултинационални играчи като "Агенция за събиране на вземания" (собственост на норвежката B2Holding), "ЕОС Матрикс", зад която стои едноименната германска компания, полската "Кредит инкасо". Те имат достъп до евтино финансиране от компаниите майки и затова са основните участващи на големите търгове за кредитни портфейли. В средния ешелон са "Фронтекс", която се обляга на институционални инвеститори като Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и свързани с банкови групи дружества като "ОТП Факторинг". По-назад са компании на местни инвеститори, които разчитат на собствен ресурс и това ги ограничава в по-обемни покупки. За сметка на това специализират в обработката на задължения към дружествата за бързи кредити, телекоми, ютилити компании.Наблюденията на експерти от индустрията са, че при такова разпределение на пазарните позиции тенденцията е големите да стават още по-големи, а малките да се маргинализират. Има индикации, че през тази година в България ще стъпи и шведската Intrum, което ще стане чрез покупка на местна компания, и така потенциалът за нови играчи на пазара ще бъде изчерпан и ще започне консолидация.

Не всичко е розово

Ако има нещо, което е неочаквано в резултатите на колекторите, то това е свиването на печалбите за миналата година. Обяснението е в нарастващите разходи за заплати на служителите, по-големите разноски за консултанти по участия в търговете, увеличаващите се съдебни разноски и вложенията, които се правят, за да се отговори на новите регулации. Иначе бизнесът е достатъчно добре оптимизиран, смятат мениджъри в бранша.

Фактор, който усилва натиска върху печалбите, е ръстът на цените, на които се изкупуват портфейли, обръща внимание Александър Грилихес от "Фронтекс". "Има силна конкуренция в бизнеса, което се отразява във високите цени за покупка на портфейли. Това логично свива печалбата", потвърждава и Райна Миткова-Тодорова от "ЕОС Матрикс". Тя добавя, че всяка покупка на дълг или липсата на такава сделка влияе на приходите на компаниите.

Илюстрация на последното са самите отчети - след като миналата година придоби два големи портфейла на Уникредит Булбанк, АСВ моментално вдига с 18% приходите, докато при ЕОС резултатът от придобиването на рекордния портфейл от 460 млн. лв. на ОББ в началото на тази година тепърва ще се отразява в отчетите.

За по-големите разходи на компаниите оказва влияние и новият тип дълг - ако досега колекторите поемаха основно потребителски, необезпечени заеми, то сега излизат и фирмени задължения, които изискват индивидуален подход и допълнителни усилия по намиране на купувач за обезпечението. Резултатът обикновено се проявява на по-късен етап, докато разходите се отразяват текущо, посочват специалистите.

Димитър Бончев от АСВ посочва, че се инвестира в дигитализация и онлайн канали за комуникация с клиентите, което също оказва натиск върху печалбите. Положителното е, че приходите са стабилни и за това спомагат растежът на пазара на несъбрани вземания, увеличаващата се заетост, повишаването на заплатите и, не на последно място, отношението на самите длъжници, посочва Зорница Димитрова от "Кредит инкасо".

Сумарно приходите в колекторския бизнес за 2017 г. надхвърлят 140 млн. лв., като над 81% от тази сума идва от компаниите, които изкупуват вземания. При тях постъпленията растат с 8% спрямо предходната година, отбелязва Милена Виденова от "Кофас България". Според нея отражение върху бъдещите приходи може да има по линия на компаниите в корпоративния сегмент, които използват финансови инструменти като застраховане на вземания, за да намалят риска от неплащане.

В индустрията имат спокойствие, че приходите ще продължат да са стабилни в средносрочен план. Прогнозата е на база поетите портфейли, които осигуряват бизнес за години напред, като засега основната част от постъпленията идват от събирането на потребителски вземания. Притесненията са по въпроси, които зависят от волята на институциите. "Част от последните промени в ГПК през изминалата година направиха процеса по събиране на вземания по-бавен и по-скъп, визирам промените в режима за уведомяване на клиентите", посочва Райна Миткова-Тодорова от "ЕОС Матрикс". "Една от трудностите е невъзможността на кредитора да се снабди с актуална справка за своите клиенти и така реално длъжникът се лишава от възможността да научи за своето актуално задължение, както и за евентуалните нови възможности за погасяването му", обяснява Зорница Димитрова от "Кредит инкасо".

Готови за нови рекорди

След експлозивното начало на годината с най-голямата досега сделка за портфейл и течащите в момента процедури по други големи пакети банкови дългове, колекторите значително подобряват очакванията си за пазара през 2018 г. Дори и най-консервативните прогнози са за надхвърляне на миналогодишния обем от около милиард лева (виж мненията). Сред по-едрите търгове е този за 250 млн. евро корпоративен и потребителски дълг на Уникредит Булбанк, който е пред етап подаване на ценови оферти. Друг голям пакет е за 100 млн. евро фирмени задължения към Първа инвестиционна банка (ПИБ) (виж таблицата). Все още няма яснота за процедурата, в която Банка Пиреос България прехвърля портфейла си несъбрани кредити преди продажбата на самата банка, и не е финализирана сделката за пакета на Пощенска банка, в който най-атрактивното са сградите на кината "Арена". По неофициална информация банката подготвя нова голяма сделка, като е поискала одобрение от централата си за разтоварването на 750 млн. лв. дългове накуп.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

13 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:


 • Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
 • Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред региона и България
 • Най-важните сделки за годината и какво стои зад тях
 • Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019
 • Защо за МСП е важно да са публични компании и каква подкрепа има за това
 • Нови инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал

Повече подробности на capital.bg/conference

Прочетете и това

Турската централна банка вдигна рязко основната лихва до 24% и подкрепи лирата Турската централна банка вдигна рязко основната лихва до 24% и подкрепи лирата

Местната валута поскъпна с 5.3% спрямо долара след решението, което се оказа изненадващо за пазарите

13 сеп 2018, 4314 прочитания

Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лв. Фондът на фондовете търси кой да дава микрокредити за 26.4 млн. лв.

Това е втората процедура за кредити за социални и стартиращи предприятия, след като първата не предизвика достатъчно интерес

10 сеп 2018, 3489 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Пари" Затваряне
Пет скандинавски банки бяха глобени с 2.5 млн. евро за издаване на рейтинги без разрешение

Danske Bank, Nordea Bank, SEB, Svenska Handelsbanken и Swedbank са нарушили правилата

Защо се задавя германският мотор

Германия трябва да използва момента да се подготви за пренастройване на икономиката си сега, докато растежът още е солиден и демографската криза не се усеща силно

Новата сграда на Брендо

Тя ще е жилищна, на 11 етажа и ще обгръща стария хотел "Рила"

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Живот след живота

Режисьорката Петя Накова за новия си роман, в който документира битката с рака на гърдата

Всичко е игра

Изложба изследва сложното взаимодействие между видеоигрите и реалността

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 17.11.2018 Прочетете