БНБ разреши на ДСК да купи Сосиете женерал Експресбанк

До дни се очаква и решението на Комисията за защита на конкуренцията по сделката

Сделката вероятно ще създаде новия номер 1 на българския банков пазар
Сделката вероятно ще създаде новия номер 1 на българския банков пазар    ©  Надежда Чипева
Сделката вероятно ще създаде новия номер 1 на българския банков пазар
Сделката вероятно ще създаде новия номер 1 на българския банков пазар    ©  Надежда Чипева

Първата и може би по-лесна регулаторна пречка пред сделката за Сосиете женерал Експресбанк е преодоляна. БНБ съобщи, че дава предварително одобрение на Банка ДСК да придобие 99.7352% от капитала на Сосиете женерал Експресбанк. Сделката, която може да произведе новия лидер на българския пазар, беше обявена в началото на август, като цената не беше съобщена. По информация на "Капитал" втората по активи ДСК се е съгласила да плати около 1.3 пъти собствения капитал на седмата в страната, или около 1 млрд. лв.

Още тогава в официалните си съобщения и двете страни изказаха очаквания прехвърлянето да бъде финализирано в последното тримесечие на 2018 г. след регулаторните одобрения. След зелената светлина от БНБ остава да се получат одобрения от Комисията за защита на конкуренцията, а също и от Комисията за финансов надзор, тъй като в пакет с банката се продава и застрахователят "Сожелайф".

По-лесното препятствие

Макар БНБ да е основният регулатор, в случая се считаше, че нейната благословия е практически гарантирана. Централната банка отдавна поощрява всяка консолидация в сектора, като намаляването на броя банки осигурява по-лесен надзор и повече стабилност и предвидимост в резултатите. В лаконичното съобщение на БНБ се казва само, че след реализиране на придобиването Експресбанк ще стане дъщерно дружество на Банка ДСК и част от групата на унгарската OTP Bank, без обаче да се пояснява дали ще последва сливане. В сектора това се приема за сигурно, като по данни към септември съвкупните активи на двете банки са 19.4 млрд. лв. - малко повече, отколкото на най-голямата към момента Уникредит Булбанк.

По-голям риск от обструкции има откъм КЗК, тъй като след сделката ДСК ще увеличи значително пазарния си дял особено в банкирането на дребно. Освен това и през това лято антимонополният регулатор като абсолютен прецедент в историята си блокира две сделки с противоречиви мотиви, което направи решенията му напълно непредвидими. Решението на КЗК, която образува производство по сделката в началото на октомври, също се очаква до дни. Произнасянето на КФН се счита по-скоро за формалност.

На полусъединител

За това, че и ДСК, и продавачът Societe Generale са решени да затворят сделката до края на годината, говори и вече насроченото общо събрание на Сосиете женерал Експресбанк за 20 декември. На него се предвижда да се освободят всичките петима членове на надзорния съвет на банката и да се назначи нов, съставен от седем души - петима унгарци и двама българи. Решенията са под отлагателно условие, че има вписано прехвърляне на акциите в Централен депозитар.

Сделката трябва да бъде одобрена и от органите на ДСК, като се очаква и увеличение на капитала й преди финализиране на покупката. Но доколкото тя е еднолична собственост на OTP при нея няма нужда от обявяване на покана до акционерите в Търговския регистър.