КФН отказа на Величко Адамов да заеме ръководен пост в застраховател на Ковачки

Според регулатора проблемът с бившия ректор на свищовската академия "Д. А. Ценов" е, че имал само академичен опит

През 2010 г. Величко Адамов беше в епицентъра на скандал с пране на пари за бившите силови групировки
През 2010 г. Величко Адамов беше в епицентъра на скандал с пране на пари за бившите силови групировки
През 2010 г. Величко Адамов беше в епицентъра на скандал с пране на пари за бившите силови групировки    ©  Асен Тонев
През 2010 г. Величко Адамов беше в епицентъра на скандал с пране на пари за бившите силови групировки    ©  Асен Тонев

Скандалният бивш ректор Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов е бил избран за висш ръководен пост в една от застрахователните компании на Христо Ковачки - "ОЗОК инс". Това става ясно от решение на Комисията за финансов надзор (КФН), с което тя отказва да го одобри за ръководител на функцията по съответствие (compliance officer). Основният аргумент на регулатора е, че той няма "подходящ професионален опит в областта на контрола по спазване на правилата". Причината е, че според представената автобиография на Адамов неговият опит е придобит изключително в сферата на висшето образование и науката, а не в областта на застрахователната дейност.

Така КФН елегантно се измъква от голям репутационен проблем. Любопитно е защо комисията не се е позовала и на друго изискване към ръководните и контролни органи според Кодекса за застраховането, а именно, че за техен член може да е само да бъде назначавано само лице, "което се ползва с добра репутация и не застрашава управлението на лицето, интересите на ползвателите на застрахователни услуги и не възпрепятства застрахователния надзор". В началото на 2010 г. Адамов беше обвинен в сигнал до прокуратурата, че е изградил схема за пране на пари чрез офшорни компании, управлявани от преподаватели от академията, която е обслужвала Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргин, чието минало е свързано със силовата групировка СИК.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  crusible avatar :-?
  crusible
  • + 7

  Изключително рядко имам повод да кажа нещо положително за КФН. Тази новина, обаче е такава. Браво за адекватното решение! Репутацията на този човек е толкова спорна, че аз лично не бих го наел и за физическа охрана на училище.

  Нередност?
 • 2
  zein avatar :-?
  zein
  • - 3
  • + 1

  Величко Адамов е човек с изключителна ерудиция и доказан професионалист в полето на финансите! Гордея съм, че съм имал преподавател като него и не считам, че би имало по-подходяща кандидатура!

  Нередност?
 • 3
  samoedin avatar :-|
  samoedin
  • + 3

  "Сигналът, в който се твърди, че доцентите от Свищов са участвали в пране на пари, е бил изпратен до прокуратурата, данъчните и Агенцията за финансово разузнаване. В него се описва стройна схема от ООД-та близнаци, създадени в периода 2002-2003 г., като във всяко влиза по един преподавател в катедра "Финанси" на свищовската академия. Той е изпълнявал ролята на миноритарен съдружник (с 0.2% дялово участие) и представител на офшорката, която е държала мажоритарния дял (останалите 99.8%). Доцентите са били и управители на регистрираните у нас дъщерни дружества, които са извършвали предимно сделки с имоти в София и по черноморските ни курорти.
  Една от тези фирми седем години е била управлявана от Величко Адамов - "Юнивърс къмпани", и е била регистрирана на един и същ адрес с дружество, в което участие има Мария Маринова, съпруга на Големия Маргин."

  Ето класически пример за "обръчите", за които говореше "почетният председател на ДПС "

  Нередност?
 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • + 4

  До коментар [#2] от "zein":

  Величко Адамов е човек с изключителна ерудиция и доказан професионалист в полето на финансите! Гордея съм, че съм имал преподавател като него и не считам, че би имало по-подходяща кандидатура!

  "...доказан професионалист в полето на финансите..." Това е безспорно, струва ми се, след като е успял да изгради такава сложна мошеническа мрежа за кражба на пари.
  " Гордея съм, че съм имал преподавател като него..."
  Вие сигурно сте били един от тези, които са защитавали физически феодалната крепост на господаря си и вероятно сте се надявали да бъдете включен в неговата схема. А, да - и сигурно с удоволствие сте участвали в неговите нощни чалга забавления.
  Противно!

  Нередност?
 • 5
  djd32512718 avatar :-|
  djd32512718
  • + 1

  Да не ти е направил отстъпка като си купуваше дипломата?
  До коментар [#2] от "
  zein
  ":

  Нередност?
 • 6
  wzq08394069 avatar :-|
  Georgi Georgiev

  Вие какво си мислите? На ковачки даже ще му стане хубаво. С тази позиция той връща услуги.

  Нередност?
Нов коментар