С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
6 28 ное 2018, 17:25, 11730 прочитания

КФН отказа на Величко Адамов да заеме ръководен пост в застраховател на Ковачки

Според регулатора проблемът с бившия ректор на свищовската академия "Д. А. Ценов" е, че имал само академичен опит

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Скандалният бивш ректор Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов е бил избран за висш ръководен пост в една от застрахователните компании на Христо Ковачки - "ОЗОК инс". Това става ясно от решение на Комисията за финансов надзор (КФН), с което тя отказва да го одобри за ръководител на функцията по съответствие (compliance officer). Основният аргумент на регулатора е, че той няма "подходящ професионален опит в областта на контрола по спазване на правилата". Причината е, че според представената автобиография на Адамов неговият опит е придобит изключително в сферата на висшето образование и науката, а не в областта на застрахователната дейност.

Така КФН елегантно се измъква от голям репутационен проблем. Любопитно е защо комисията не се е позовала и на друго изискване към ръководните и контролни органи според Кодекса за застраховането, а именно, че за техен член може да е само да бъде назначавано само лице, "което се ползва с добра репутация и не застрашава управлението на лицето, интересите на ползвателите на застрахователни услуги и не възпрепятства застрахователния надзор". В началото на 2010 г. Адамов беше обвинен в сигнал до прокуратурата, че е изградил схема за пране на пари чрез офшорни компании, управлявани от преподаватели от академията, която е обслужвала Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргин, чието минало е свързано със силовата групировка СИК.


Някои от поредицата огледални дружества сред тях бяха и сред разпокъсана акционерна структура на един от най-големите застрахователи, "Бул инс", като доценти и асистенти бяха в ръководството на компанията по всички нива и реално управлението й беше аутсорснато на кръга около Адамов.


Неизползваем опит

Доколкото обаче всичко това е ставало неформално и официално ректорът никога не е бил в ръководството на застраховател, той не може да се позове на опита си от тези години. Той не е и особено репутационно изгоден, макар и така и нищо да не бе доказано и Адамов да не стигна до съд, а Маргините, които тогава бяха обвиняеми, по-късно през 2012-2013 г. са оправдани по обвиненията за поръчителство за убийство и наркотрафик.Сигналът, в който се твърди, че доцентите от Свищов са участвали в пране на пари, е бил изпратен до прокуратурата, данъчните и Агенцията за финансово разузнаване. В него се описва стройна схема от ООД-та близнаци, създадени в периода 2002-2003 г., като във всяко влиза по един преподавател в катедра "Финанси" на свищовската академия. Той е изпълнявал ролята на миноритарен съдружник (с 0.2% дялово участие) и представител на офшорката, която е държала мажоритарния дял (останалите 99.8%). Доцентите са били и управители на регистрираните у нас дъщерни дружества, които са извършвали предимно сделки с имоти в София и по черноморските ни курорти.

Една от тези фирми седем години е била управлявана от Величко Адамов - "Юнивърс къмпани", и е била регистрирана на един и същ адрес с дружество, в което участие има Мария Маринова, съпруга на Големия Маргин.

По това време, а и до днес изпълнителен директор на "Бул инс" е доц. Стоян Проданов, който също е преподавател в СА "Д. А. Ценов". Тогава обаче целият застраховател е изпъстрен с подчинени на Адамов - като актюери, управители на клонове и т.н. Вероятно ползването им тогава е било именно за доказване на опит пред регулатора, като поради проблемите със закона на сочените за скрити собственици братя Маринови за застрахователя е трудно да намира кадри.


Феодалният ректор

Въпреки този скандал обаче Величко Адамов удържа контрола над Стопанската академия "Д. А. Ценов", която по твърдения на преподаватели е била превърната в негово феодално владение. А следват и нови. През 2011 г. доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция откри 31 нарушения на обществени поръчки във висшето училище, свързани с доставка на различно оборудване. Сметната палата също констатира неизрядни търгове, сред които и този за ремонти на общежития в Свищов, извършени от фирма, свързана с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев - известния още като Красьо Черния "лобист" на съдебната система, нарочен, че предлага подкрепа за магистрати, кандидатстващи за ръководни постове. Освен че е възпитаник на академията, Георгиев беше записал и докторантура при Величко Адамов като научен ръководител.

Контролът над свищовския ВУЗ е изгубен чак през 2015 г. Тогава при изтичането на втория му мандат и навършване на пенсионна възраст Адамов се опитва да прокара за свой наследник като ректор проф. Теодора Димитрова. След възражение на група преподаватели обаче Министерството на образованието отменя нейния избор и е назначило временен ректор - проф. Иван Върбанов.

Тогава временно се стига до почти обсада на учебното заведение, като Върбанов не е допускан до местоработата си. А на официалната страница на академията стои заповед на проф. Димитрова, с която задължава всички служители да се подчиняват само на нейните разпореждания. "Администрацията отказва да изпълнява моите нареждания - помолих да ми направят едно копие на документ, но отказаха. Страхуват се", коментира тогава за "Капитал" проф. Върбанов.

След това казусът стига и до съда, като през 2016 г. все пак е избран нов и независим от Адамов ректор - доц. Иван Марчевски.

Неслучилият работодател

Всичко това означава, че сега "ОЗОК инс" ще трябва да си търси друг compliance officer вместо 68-годишния пенсиониран професор. Длъжността е важна, доколкото е преценена като задължителна и подлежаща на контрол не само от българските закони, а и от европейските правила. Тя е особено важна и предвид динамично променящата се регулаторна среда в застраховането.


Ръководителят на функцията по съответствие трябва да съветва мениджмънта на застрахователя относно спазването на законите, подзаконовите актове, непосредствено приложимите актове на компетентните органи на Европейския съюз и вътрешните актове на застрахователя. Също така трябва да оценява възможния ефект от промени на правната среда върху дейността на компанията и да идентифицира рисковете от неизпълнението на нормативните изисквания.

ОЗОК е създадена през 2008 г. като Общинска здравноосигурителна каса, по времето, когато под контрола на Ковачки е Общинска банка. След промяната в закона и прелицензирането на здравните фондове като застрахователи дружеството започва да се занимава и с общо застраховане. Сега "ОЗОК инс" е 57.35% собственост на по-големия застраховател в групата на енергийния бизнесмен - "ОЗК - Застраховане". Чрез едноличното си дружество "Ел Ем импекс" Ковачки притежава 65.7% в ОЗК, а чрез други свързани лица - още около 20%. Миноритарни дялове имат "Топлофикация София" и Общинска банка. "Ел Ем импекс" държи и пряко 21.6% в "ОЗОК инс".

По данни на КФН към август ОЗК е девета по пазарен дял със 97.5 млн. лв. или 7.1% от събраните премии в сектора, като резултатът й идва предимно от задължителната "Гражданска отговорност". Дъщерното "ОЗОК инс" е сред най-малките с под 0.1% дял и малко над 0.5 млн. лв. премии. Към средата на годината дружеството отчита 266 хил. лв. загуба.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

13 март 2019
София Ивент Център

capital.bg/fintech

Annual FinTech Summit


Запазете своето място сега


Теми в програмата:


 • Тенденции и двигатели за растеж на финтех индустрията
 • PSD2 и възможностите за бизнеса
 • Мобилни плащания и дигитални портфейли
 • Кои са последните технологични иновации на пазара
 • InsureTech: дигиталната трансформация в застраховането
 • Международно сътрудничество и възможности за растеж на екосистемата

Към регистрацията

Прочетете и това

Печалба с подобрители Печалба с подобрители

Рекордните 1.67 млрд. лв. идват и от еднократни ефекти при Уникредит, BNP, ПИБ и Инвестбанк

8 фев 2019, 3217 прочитания

Как ПИБ се готви за изпит 13 Как ПИБ се готви за изпит

Преди прегледа банката подсили отчета си с продажба на част от "Кремиковци" и промени в големи кредитополучатели

8 фев 2019, 10901 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (18 - 24 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Каква е ползата от обучението на юристите

По-добрите съдебни процедури водят след себе си до по-висок икономически растеж

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

PwC България подкрепя студенти и докторанти по педагогически специалности

Консултантската компания ще даде на 11 младежи едногодишни стипендии и едномесечен стаж по специалността

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Финанси" Затваряне
Как в Люксембург ще четат Пеевски

Видински съдия изпрати спорната законова поправка, даваща нови права на синдиците на КТБ, за тълкуване в Съда на ЕС

Българският автопазар 2018: Повече дизел и нови коли

Старите автомобили над 20 години продължават да преобладават в българския автопарк, въпреки нарастването на продажбите на нови автомобили

Обиколката на Помпео в Централна Европа: Газ, Huawei и демокрация

САЩ дават заявка за завръщане в региона. Спорно е какви резултати ще има новата политика на ангажиране

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кино: "Трафикантът"

Митът няма възраст в най-негероичния филм на Клинт Истууд

Дивото зове

Трима утвърдени български приключенски фотографи и техните "работни дни" на открито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 16.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Домусчиев е на часове от сделка за "Нова тв", полската Pepko отваря първите си магазини в Пловдив

Емисия

DAILY @7AM // 21.02.2019 Прочетете