Екип, воден от Леона Асланова, ще управлява фонд за стартъпи от 14 млн. евро

Победителят в състезанието на държавния Фонд на фондовете - "Клийнтех", се е отказал

Комисията на Фонда на фондовете прегледа офертите на общо шест участника в най-дългоочакваната процедура за стартъпи, която се проточи над 9 месеца
Комисията на Фонда на фондовете прегледа офертите на общо шест участника в най-дългоочакваната процедура за стартъпи, която се проточи над 9 месеца    ©  Георги Кожухаров
Комисията на Фонда на фондовете прегледа офертите на общо шест участника в най-дългоочакваната процедура за стартъпи, която се проточи над 9 месеца
Комисията на Фонда на фондовете прегледа офертите на общо шест участника в най-дългоочакваната процедура за стартъпи, която се проточи над 9 месеца    ©  Георги Кожухаров

Екипът на "Иновейшън Акселерейтър България", в който водещо лице е Леона Асланова, ще финансира стартъпи с публичен ресурс 14 млн. евро, след като конкурс на държавния Фонд на фондовете претърпя пореден обрат.

От съобщение на сайта на институцията става ясно, че избраният на първо място фонд мениджър "АД - Венчърс" с водещ партньор "Клийнтех България" се е отказал от подписването на договор и така правото да поеме дейността получава следващият в класирането.

Процедурата за трите стартъп фонда с име "Фонд за ускоряване и начално финансиране" бе една от дълго проточилите се, а заради оплаквания от кандидатите се превърна и в повод за административни проверки във Фонда на фондовете. Резултатите от тях засега не са оповестени.

Най-дълго чаканият конкурс

Конкурсът за мениджъри трябваше да приключи с избрани три участника, които да разпределят общо 64.7 млн. лв. публичен ресурс сред стартиращи компании. Той привлече интереса на 6 кандидата и бе дългоочакван в стартъп средите покрай пресъхването на ресурса за инвестиции.

Проточилата се 9 месеца процедура завърши през август, когато бе обявено, че са избрани победители за два от трите бъдещи фонда - "АД - Венчърс", който да управлява 14 млн. евро ресурс, и "Некст Тех венчърс" с експерти от NEVEQ, който да разпределя 19.1 млн. евро. За третия фонд, който щеше разполага с 18.2 млн. евро, бе обявено, че състезанието ще се повтори по странни причини. С най-много точки за него се класира "Импетус Ърли Стейдж" на финансиста Виктор Манев, но тъй като другият кандидат - "Спринг Юръп" на Стоян Недин, изтегли кандидатурата си за участие, Фондът на фондовете обяви, че предпочита да повтори процедурата заради "недостатъчна конкуренция".

Проблемите

Резултатът предизвика недоволство сред участниците и официални оплаквания срещу решението на оценителната комисия. Единият от поводите за недоволство към комисията бе заради избора на Обединение "АД - Венчърс" с водещ партньор "Клийнтех България", който бе определен да управлява фонд за финансиране на стартъпи с първоначален капитал 14 млн. евро. Неговият резултат по точки бе по-висок от този на конкурента "Иновейшън Акселерейтър България" (91 към 63 точки), въпреки че се ангажира да привлече по-малко допълнителен ресурс във фонда, а исканото възнаграждение за дейността бе на максимално допустимия лимит.

Офертата на "АД - Венчърс" бе за добавени 446 хил. евро собствен капитал плюс 1.87 млн. евро от частни инвеститори, 5% възвръщаемост на вложените средства и одобряване на разходи в размер на 19.7%. В същото време тази на "Иновейшън Акселерейтър България" бе за 486 хил. евро собствени средства, привлечени 1.1 млн. евро частни инвестиции, 7% норма на възвръщаемост и одобряване на разходи в размер на 15.7%.

Причината изборът да падне върху първия кандидат бе, че Фондът на фондовете даде по-малко точки на "Иновейшън Акселерейтър България" за опита на членовете на екипа му в работата със стартиращи компании. Това доведе до оплаквания пред Комисията за защита на конкуренцията и Министерство на финансите като принципал на Фонда на фондовете.

Междувременно от "Иновейшън Акселерейтър България" обявиха, че след като не са победители в конкурса, ще използват набраната инерция от подготовката и сформират собствен микрофонд.

Неочаквана развръзка

На 11 декември, близо четири месеца след победата в конкурса, "АД - Венчърс" са подали искане за оттегляне от процедурата. В телефонен разговор ръководителят на "Клийнтех" Марияна Хамънова не пожела да коментира причината, но даде да се разбере, че такова е било решението на партньорите в обединението.

Така управлението на новия фонд за стартъпи се предлага на втория в класирането, а от "Иновейшън Акселерейтър България" потвърдиха пред "Капитал", че все още се интересуват и ще подпишат договора. В екипа на фонда активното лице е Леона Асланова от "Иновейшън стартър бокс", участва и бившият директор на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов, Анна-Мари Виламовска, Венеция Нецова-Ангова и други.

Ново управление

Междувременно в държавния Фонд на фондовете беше извършена и кадрова промяна и бяха отстранени двама от досегашните членове на Управителния съвет. На заседание на надзорния съвет (съставен от всички контролиращи министерства начело с Министерство на финансите) в началото на ноември са били освободени Пламен Петков и Валери Белчев, чиито мандати са изтекли, и са били заменени от Александър Георгиев - бивш член на управителния съвет на Националния гаранционен фонд. Така структурата на ръководния орган се намалява от петима на трима членове.