Според американската прокуратура OneCoin е пирамида, привлякла 4 млрд. долара

Игнатова не се е появявала публично от повече от година, като оттогава често по промоционални събития на OneCoin се появява брат й Константин Игнатов

Според американската прокуратура OneCoin е пирамида, привлякла 4 млрд. долара

Числото за структурата на Ружа Игнатова идва от делото срещу адвоката Марк Скот, който беше арестуван и обвинен в пране на 400 млн. долара

Николай Стоянов
22694 прочитания

Игнатова не се е появявала публично от повече от година, като оттогава често по промоционални събития на OneCoin се появява брат й Константин Игнатов

© Надежда Чипева


Основаната от българката Ружа Игнатова OneCoin e "фалшива криптовалута", привлякла "около 4 млрд. долара глобално от жертви". Това гласи твърдението на прокурори в САЩ по делото срещу американския адвокат Марк Скот, който беше арестуван миналата есен и обвинен в пране на около 400 млн. долара постъпления от "престъпната схема" между 2016 и 2018 г.

В първото изслушване по делото, където съдията трябва да реши единствено дали обвиняемият да остане задържан, или да бъде освободен под гаранция, обвинението очертава само в най-общи линии разкритията си. Те само загатват с какво разполагат прокурорите, като обаче до голяма степен съвпадат с тезите на критиците на OneCoin. Още при информацията за ареста на адвоката от OneCoin коментираха пред "Капитал", че компанията "не е имала и към момента няма отношения с г-н Марк Скот". "Постъпленията на OneCoin не са генерирани от мултилевъл маркетинг дейност. В този ред на мисли постоянното сравняване на OneCoin със схеми Понци от законова гледна точка не е коректно и не отговаря на действителността", се казваше още в отговорите на поставените от вестника въпроси.

В какво е обвинен Скот

Според прокурорите ролята на обвиняемия в тази схема е била, че той като правоспособен адвокат заедно с други лица е създавал хедж фондове със сметки на Каймановите острови и в Ирландия, като през тях са изпирани постъпления от криптовалутната измамна схема.

"Това е хибридна Понци пирамидална схема. Фалшива криптовалута, която доколкото нашето разследване е преценило няма истински блокчейн, и повечето инвеститори не са имали възможност да върнат парите си, след като веднъж са ги вложили в тези монети. Има елемент на Понци схема просто доколкото са плащани комисиони на промотиращите я с цел да се набират повече жертви", обяснява прокурор Джулиета Лазаро пред съдията.

По нейните думи след изпирането на парите повечето от сумите са изпращани обратно на основателите на схемата. "За тази цел той е лъгал пред банки и администратори, като е давал грешна информация откъде идват парите. Както сме изложили в писмото си от вчера (бел. ред. - изслушването е от 13 септември 2018 г.) той е твърдял, че парите постъпват в хедж фондовете от група европейски семейства и компании, които той познава от години", казва тя, като уточнява, че разследването е показало, че те идват само от постъпления от измамната схема.

Отделно според обвинението Скот е превел и около 15.5 млн. долара по свои собствени сметки, като тези пари са използвани за покупка на имоти, луксозни превозни средства, часовници и др. Той е разполагал с множество сметки - лични и на фирми, където е посочен като единствен управител, като покрай ареста му са запорирани 25 от тях в САЩ и в чужбина. Също така са конфискувани яхта и Porsche.

С какво разполагат прокурорите

От делото става ясно още, че при обиска на дома на Скот са иззети обемни доказателства - както хартиени, така и електронни. Прокурорите разполагат с банкови и финансови разпечатки, мейли, административни и регистърни документи, телефонни записи, разговори по електронна поща и WhatsApp, GPS данни и промоционални материали за криптовалутата. "Регистрирахме си сметка в криптовалутната схема под прикритие, така че имаме материали и оттам", разказва Лазаро.

Има вероятност да има и още много данни, тъй като са иззети 17 телефона, 6 лаптопа, два iPad-а, три мемори карти и пет флашки. Според нея преглеждането на всички доказателства отнема време, като процедурата се забавя и поради това, че Скот е адвокат и съответно трябва да съблюдава правилата, защитаващи личната информация на клиенти.

Поради тази причина все още прокурорите не разполагат с всички материали, като част от тях се преглеждат от отделен екип. Все пак имало данни, че той може да е бил и официален защитник на един от съучастниците си.

Задържане или гаранция

На база на всичко това се иска постоянното задържане на Скот. Прокурорите се обосновават с международните му връзки (той има и германско гражданство), честите му пътувания по света, честите му телефонни и WhatsApp разговори с лица в Германия и Великобритания. Освен това те виждат опасност от укриване и заради солидните му средства - въпреки запорираните сметки не е ясно дали те са всички. В данните, които е подавал към данъчните, той е разкрил над десет сметки в чужбина - Каймановите острови и Швейцария, съдържащи около 60 млн. долара, но не е разкрил няколко намерени при разследването сметки в Bank of Ireland. Не е декларирал и някои от фирмените си участия.

"Ако бъде освободен, той може да има достъп до тези средства и да има възможност да пътува и да избяга от правосъдието в Германия или друга юрисдикция", обяснява Лазаро, като припомня, че има много дестинации, с които САЩ няма договори за екстрадиция, или както в Германия имат защита на собствените граждани.

Те виждат силни мотиви да се укрие, предвид че за извършеното деяние го грози тежка присъда, предвид големия размер на изпраната сума. "Имаме и доказателства за мейл комуникация със съучастниците за дейността му тук. Така че обвиняемият има силни мотиви да избяга и всъщност съучастниците му може да са в положение да му съдействат за това. Разследването показа, че един от съучастниците най-вероятно е избягал в юрисдикция, където няма договор за екстрадиция със САЩ", коментира Лазаро.

От думите й не се разбира за кого се говори и дали става въпрос за Ружа Игнатова. Самата тя не се е появявала публично от повече от година, като оттогава често по промоционални събития на OneCoin се появява брат й Константин Игнатов. До края на 2017 г. семейството имаше и преки връзки с българските компании, обслужващи OneCoin, в чието управление и собственост влизаше майката на Ружа - Веска Игнатов. Тази връзка също беше прекъсната и сега част от компаниите са прехвърлени на младежи без друга корпоративна история, а друга част, които притежават централата на OneCoin и още няколко имота в София, бяха прехвърлени на дружество на финансиста Емил Хърсев, който твърди, че в тях той представлява неназован клиент. Според публикации в тайландски медии след ареста на Скот едно от някога водещите лица около криптовалутата - Себастиан Грийнуд, е задържан в Банкок и екстрадиран в САЩ. Засега няма информация повдигнати ли са му обвинения и какви точно.

Защита на Скот стъпва основно на това, че обвинителният акт е от едва четири страници и прекалено общ и на база на него трудно може да се направят изводи колко е обоснован. Също така се подчертава и че Скот не е обвинен за участник в самата измама, а за това, че е човек, занимаващ се с частни фондове, който е взел пари, за които се твърди, че са мръсни, и е правил с тях операции. Това би било пране на пари, ако той е знаел, че са такива, но това не е доказано засега. Въпреки твърденията, че разполага с мейли и друга комуникация, обвинението не ги е предоставило.

Според адвоката му Арло Девлин-Браун, въпреки че е голяма, сумата 400 млн. долара сама по себе си не може да е достатъчна да се приеме, че Скот трябва да е бил наясно, че става въпрос евентуално за мръсни пари. Той изтъква още и, че клиентът му е инвестирал в имоти, които могат лесно да се проследят до него, декларирал е съществени суми, което по никакъв начин не говори, че укрива нещо.

Относно германската връзка защита обяснява, че майка му е германка, но самият Скот от над 20 години живее и практикува право във Флорида, има жена и 15-месечно дете в САЩ и целият му живот е базиран в страната. "По отношение на чуждестранните връзки, и по специално Германия, прокурорът направи намек, че един от хората, замесени в предполагаемата крипто схема, в която г-н Скот не е обвинен, че участва, е избягал някъде от закона. Не знам къде е тя, но се обзалагам, че не е Германия, защото в Германия има продължаващо криминално разследване на криптосхема, а BaFin, германският финансов регулатор, е закрил сметките на OneCoin, името на криптокомпанията", пледира Девлин Браун.

След кратки уточнения от прокурора, че кореспонденцията нееднозначно показва, че Скот е знаел, че парите идват от криптовалутната схема, но е заявявал друго пред банките и че въпреки германското разследване досега няма обвинения и арести, съдията преценява Скот да бъде освободен под редица условия. Той трябва да осигури гаранция от 2.5 млн. долара обезпечение, гарантирано от две финансово отговорни лица и 750 хил. долара блокиран кеш.

Освен това Скот остава под домашен арест, като му е разрешил да пребивава само в Южния и Източния регион на Ню Йорк, Масачузетс, и Южния регион на Флорида. Той трябва да предаде паспорта и няма право да кандидатства за нов. Освен това му е наложено електронно следене (най-често гривна на крака) и забрана да притежава оръжие.

Новото лице в българския OneCoin

Междувременно в структурата на българските дружества около OneCoin отново има промени в собствеността. В края на миналата година притежател на основното дружество "Уан нетуърк сървисес" и още няколко, както и техен управител става неизвестният Ангел Бояджиев. Преди това в началото на 2018 г. се беше стигнала до куриозна ситуация, в която цялата структура нямаше собственик - няколко ЕООД-та се притежаваха едно друго в кръг. Според данните в Търговския регистър Бояджиев купува едно от тях - "Артефикс Европа", на 7 декември 2018 г. срещу 100 лв. Така той се оказва собственик по веригата надолу.

Основаната от българката Ружа Игнатова OneCoin e "фалшива криптовалута", привлякла "около 4 млрд. долара глобално от жертви". Това гласи твърдението на прокурори в САЩ по делото срещу американския адвокат Марк Скот, който беше арестуван миналата есен и обвинен в пране на около 400 млн. долара постъпления от "престъпната схема" между 2016 и 2018 г.

В първото изслушване по делото, където съдията трябва да реши единствено дали обвиняемият да остане задържан, или да бъде освободен под гаранция, обвинението очертава само в най-общи линии разкритията си. Те само загатват с какво разполагат прокурорите, като обаче до голяма степен съвпадат с тезите на критиците на OneCoin. Още при информацията за ареста на адвоката от OneCoin коментираха пред "Капитал", че компанията "не е имала и към момента няма отношения с г-н Марк Скот". "Постъпленията на OneCoin не са генерирани от мултилевъл маркетинг дейност. В този ред на мисли постоянното сравняване на OneCoin със схеми Понци от законова гледна точка не е коректно и не отговаря на действителността", се казваше още в отговорите на поставените от вестника въпроси.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  hlngr avatar :-P
  hlngr

  Дори и в Уикипедия вече го пише, както си е: OneCoin is a Ponzi scheme promoted as a cryptocoin with a private blockchain

 • 2
  ivangabrovo avatar :-|
  ivangabrovo

  А Хърсев кога ще го питат ...

 • 3
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Ако г-жа Ружа Игнатова действително е успяла да измъкне ЧЕТИРИ МИЛИАРДА ДОЛАРА от сметките на балъци - заслужава да й се вдигне паметник и да бъде номинирана за министър-председател на България. От такъв премиер страната ще има само полза, а за така наречените "измамени" нямам капчица съжаление - тяхната "измама" е резултат на алчност, а и явно са имали излишни пари да рискуват. На г-жа Игнатова - поклон и едно голямо ЕВАЛА!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход