С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
19 22 фев 2019, 11:00, 22060 прочитания

Как ЦКБ се готви за изпит

Банката на "Химимпорт" иска да подобри капиталовите си показатели чрез 45 млн. лв. от конвертиране на облигации от свързани лица

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • Банката на "Химимпорт" иска да подобри капиталовите си показатели чрез 45 млн. лв. от конвертиране на облигации от свързани лица.
 • Операцията е в ущърб на осигурените в пенсионните фондове на "Съгласие".
 • БНБ одобрява конвертирането, но още не е ясно за коя година ще е валидно увеличението на капитала на ЦКБ.
За да мине една банка успешно проверка, каквито сега прави ЕЦБ в България, има две взаимно допълващи се условия: кредитите й да са добри и капиталът й да е достатъчно. Ако по първия параграф се открият проблеми, то загубите от наложените провизии ще подядат капитала й, но ако той е в излишък, ще остане над минималните нива, изисквани по закон и от регулатора.

Една от шестте институции, които сега са обект на преглед на качеството на активите (AQR), явно се е сетила за това, но малко късно. В края на миналата година Централна кооперативна банка е задействала процедура за превръщане на част от емисията й 36 млн. евро конвертируеми облигации в акции, което би й осигурило 45 млн. лв. допълнително капитал.


Проблемите са по няколко линии. Единият е, че банката явно е позакъсняла, защото увеличението все още не е вписано в Търговския регистър. Вторият е доколко са спазени всички процедури - нещо, за което явно в БНБ няма притеснения, доколкото тя е дала мълчаливо одобрение за конвертирането. И третият е, че парите идват от свързани лица и отчасти от осигурените във фондовете на ПОК "Съгласие" при на вид доста неизгодни нива.

При все това банката явно има намерение допълнителният капитал да се отчете счетоводно към края на 2018 г., като ще е интересно доколко това ще се приеме от регулатора, от одиторите й "Делойт" и "Грант торнтън" и проверяващите я, назначеното от ЕЦБ дружество EY (Ernst & Young).

Едно сбъркано увеличениеНай-голямата грешка, допусната от дъщерната на "Химимпорт" ЦКБ, явно е юридическа. В края на миналата година са проведени общи събрания на облигационерите (15 ноември) и акционерите (27 декември) на банката, които да павират конвертирането. И съответно решенията за увеличението са взети от управителния и надзорния съвет на банката на 28 декември, като, изглежда, се е приемало, че оттук нататък процесът е почти автоматичен.

Реално обаче необходимите промени в устава са вписани чак на 14 януари 2019 г. А след това няколко поредни опита през февруари да се впише самото увеличение получават откази от длъжностните лица към Агенцията по вписванията заради различни пропуски. Така и досега увеличението не е факт.

Това е проблем, защото се преминават през няколко ключови дати. Първо, след като не е финализирано до края на 2018 г., е спорно доколко увеличеният капитал по счетоводните правила може да влезе в годишния отчет на ЦКБ. След това до 31 януари 2019 г. банката трябваше да предаде финансов отчет до БНБ, а като публично дружество и до КФН и инвеститорите. И накрая до 11 февруари тя трябваше да е подала към БНБ и справка за капиталовата си адекватност към края на 2018 г. Изпускането на всички тези срокове прави все по-трудно капиталовата инжекция да мине за факт към края на годината - нещо което явно се цели, тъй като ЕЦБ проверява балансите към 31 декември 2018 г.

От БНБ коментираха пред "Капитал", че конвертирането е получило "мълчаливо одобрение", каквато опция за такъв тип операция е предвидена в Закона за кредитните институции за разлика от стандартните увеличения на капитала, където се изисква изрично одобрение. "Признаването на капиталови инструменти, включително новоемитирани акции, както и неразпределени печалби за регулаторни цели като базов собствен капитал от първи ред по смисъла на Регламент (ЕС) № 575/2013 представлява отделна административна процедура", поясниха от централната банка.

За едни 45 млн. лв. разлика

Такъв опит явно ще има. За това говори и разминаването между различните подадени данни на ЦКБ. В отчетната формата до БНБ собственият й капитал е 478.7 млн. лв. В междинния неодитиран отчет по МСС, подаден със седмица закъснение, на 7 февруари той е 523.7 млн. лв.

Тази разлика от 45 млн. лв. идва именно от конвертираните облигации, които на база на заявленията от притежателите им са осчетоводени като "Други резерви". При тези неконсистентни данни не става ясно кои са меродавните и на база на кои компанията смята капиталовите си показатели. Включването им в капитала по МСС обаче означава, че те ще трябва да бъдат прегледани и от двата одитора на ЦКБ, които с подписа си да удостоверят дали това е счетоводно правилно.

От БНБ обясниха, че при тях са постъпили два неодитирани финансови отчета към 31 декември 2018 г. за надзорни цели, изготвени по МСС/МСФО: един подаден на 15 януари и втори - на 11 февруари.

"Разлики между двата отчета (ако има такива) може да се дължат на отразяване на корекции и събития, настъпили между двете дати на подаване на данните. В резултат на гореописаното, посочената разлика от 45 млн. лв. между отчета, публикуван на сайта на Българска фондова борса (месечен отчет по МСС) и отчета за надзорни цели (форми на финансови отчети, одобрени от съответния регулаторен орган, контролиращ основната дейност на дружеството) към днешна дата не съществува", казаха от БНБ в отговор на пратените въпроси. "Ако въпросът е дали допълнителната сума от 45 млн. лева ще се признава като капитал за регулаторни цели, то това ще бъде обект на отделна административна процедура след постъпване на заявление от страна на банката", обясниха още от регулатора.

От ЦКБ не отговориха на поставените от "Капитал" въпроси по темата.

Помощ от приятел

Около увеличението на капитала има и още един по-скоро концептуален, отколкото законов проблем - парите идват от свързани и близки до групата лица. По-голямата част от новите книжа са записани от застрахователя в групата "Химимпорт" "Армеец". Срещу свои облигации той записва 8.14 млн. акции. Така заедно с вече притежаваните от него 3.85 млн. акции след увеличението делът на "Армеец" ще достигне 9.43% от капитала на ЦКБ или малко под прага от 10%, над който участието се счита за квалифицирано и трябва изрично одобрение от БНБ.

Останалите над 5.83 млн. лв. се записват от универсалния и професионалния фонд на близката до "Химимпорт" пенсионна компания "Съгласие". С тази операция фондовете на "Съгласие" заедно с други формално свързани с тях лица също остава съвсем малко под прага за квалифицирано участие.

Тук обаче възниква и друг проблем. Конверсионната цена, по която облигациите се превръщат в акции, е 3.22 лв. Това означава, че срещу номиналната стойност на облигациите "Армеец" и "Съгласие" получават акции, разделени на 3.22. Или казано по друг начин, сумарно малко над 23 000 облигации с номинал по 1000 евро се превръщат в близо 14 млн. акции, чиято пазарна цена в момента е около 1.50 лв. за брой. Акциите на банката не са се търгували на нива над 3.22 лв. от 2008 г. насам.

Така сделката видимо ощетява новите акционери. Ако за "Армеец", в което загубата е за акционерите (същата група, която контролира ЦКБ), то в "Съгласие" тя е за осигурените лица, чиито спестявания за пенсии управлява компанията. Вместо на падежа на облигации през 2020 г. в универсалния фонд "Съгласие" да влязат 6.856 млн. евро плюс лихвите дотогава, той се сдобива с 4.16 млн. акции с текуща пазарна цена около 6.25 млн. лв. Аналогични са сметките и за професионалния фонд. Изпълнителният директор на "Съгласие" Милен Марков не отговори на изпратените от "Капитал" въпроси за икономическата логика и изгодата на осигурените от решението да се конвертират облигациите.

Фатално ли е

По всичко личи, че рано или късно все пак увеличението ще бъде вписано. Дали капиталът ще бъде признат към края на 2018 г. е важно, но не и ключово. Дори и ЕЦБ да наложи корекции и допълнителни провизии на капитала на ЦКБ и да се стигне до мерки за рекапитализация, банката ще може да заяви, че с допълнителните 45 млн. лв. тя изцяло или частично вече ги е изпълнила. Така че проблемът е по-скоро имиджов - името на банката в заглавия, включващи открита капиталова дупка, не са особено приятни и може да предизвикат притеснение сред вложителите и отлив на средства.

Какви са капиталовите показатели на ЦКБ към края на 2018 г. не се вижда в междинния отчет. Към края на 2017 г. ключовото съотношение на адекватността на базовия капитал от първи ред (CET1), чието подобрение явно се търси, e 14.38%. То е над текущото регулаторно изискване за ЦКБ - 10.5%, но едно от най-ниските в банковата система.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ПИБ отчита над 20% спад на печалбата за 2019 г. до 130 млн. лв. ПИБ отчита над 20% спад на печалбата за 2019 г. до 130 млн. лв.

Според предварителните данни на банката тя е имала силно последно тримесечие, вероятно помогнато от еднократни ефекти

20 яну 2020, 1207 прочитания

Най-големите банки в САЩ отчетоха рекордна нетна печалба от 120 млрд. долара Най-големите банки в САЩ отчетоха рекордна нетна печалба от 120 млрд. долара

През миналата година те са спестили 32 млрд. долара в резултат на данъчната реформа

20 яну 2020, 909 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
FinTech Summit 2019: Банки скоро ще предложат собствени мобилни портфейли

Според Филип Генов от тинк-танка Sophia Lab през тази година цените на преводите в рамките на ЕС ще спаднат драстично

Още от Капитал
Два милиарда евро бонус за енергийния преход

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последиците от закриването на въглищните централи

По Scala-та на добрия вкус

Как домашните рецепти за сладки и соленки на Калина Иванова се превърнаха в продукти за масовия пазар

Скритите мащаби на водната криза

Водният режим в Перник е най-строгият от години насам, но това далеч не е единственото място, където има подобен проблем

Поредното шоу на Ревизоро

Кариерата на новия министър на околната среда и водите в различните управления се движи между бутафория и лобистки поправки

Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

20 въпроса: арх. Анета Василева

Част от платформата за архитектурна критика и публицистика WhАТА

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10