ГЕРБ бетонира контрола си над КФН с още две назначения

Вакантните постове на заместници в регулатора ще бъдат попълнени от Илиана Христова и Мария Филипова, които идват от структури на финансовото министерство

Десет дни след избирането си за председател на КФН, Бойко Атанасов е готов с номинации за свои заместници, отговарящи за застраховането и капиталовия пазар
Десет дни след избирането си за председател на КФН, Бойко Атанасов е готов с номинации за свои заместници, отговарящи за застраховането и капиталовия пазар    ©  Надежда Чипева
Десет дни след избирането си за председател на КФН, Бойко Атанасов е готов с номинации за свои заместници, отговарящи за застраховането и капиталовия пазар
Десет дни след избирането си за председател на КФН, Бойко Атанасов е готов с номинации за свои заместници, отговарящи за застраховането и капиталовия пазар    ©  Надежда Чипева

Експедитивното попълване на кадровите дупки по върховете на финансовите регулатори продължава с пълна сила. След като само преди десет дни парламентът избра Бойко Атанасов за председател на Комисията за финансов надзор (КФН), той вече е готов с номинациите на овакантените постове на двама ресорни зам.-председатели.

Според източници на "Капитал" неговото предложение е застрахователният надзор ще бъде поверен на досегашния директор на ТД на НАП-София Илиана Христова. Тя е близка на Атанасов от годините му, когато са работили заедно в приходната администрация. За липсващ отговорник за инвестиционен надзор пък ще бъде посочена Мария Филипова, която от около година е председател на Държавната комисия по хазарта.

Така добрата новина е, че още следващата седмица е възможно КФН да заработи в пълния си петчленен състав, нещо, което в последните години е по-скоро рядкост за регулатора. Непопълването на празнината в застрахователен надзор след оставката на Ралица Агайн миналия август доведе и до критики от Европейската комисия. Лошата новина е, че се затвърждава практиката надзорът да се попълва с по-скоро политически лоялни лица, отколкото с експерти в съответните ресори.

Новите заместници

Кой ще бъде новият зам.-председател по застраховането се следи особено внимателно поради поредицата проблеми в сектора, започнали да изкристализират в последната година. Това вероятно е основната причина да се заложи на особено доверен човек.

За номинираната Илиана Христова може да се каже, че със сигурност е такъв за Бойко Атанасов. Нейното кариерно издигане в НАП буквално следва неговото. Докато той е директор на столичната НАП, тя ръководи дирекция "Контрол" в институцията. След издигането на Атанасов през 2013 г. първо до заместник-директор, а после и до директор на НАП, Христова поема неговия пост, който заема и до днес.

Самият Бойко Атанасов през 2017 г. първо за кратко бе назначен за зам. финансов министър на Владислав Горанов, а в края на годината отиде в КФН като зам.-председател, отговарящ за инвестиционен надзор.

Той оваканти този пост в регулатора след като на 15 март Атанасов беше избран за председател на комисията и това води и до другото ново лице. 33-годишната Мария Филипова е юрист, прекарала кариерата си предимно в държавната администрация - Агенция за приватизация, Министерство на правосъдието и Министерство на финансите. Именно началникът й от последното място Владислав Горанов я назначава в подчинената му Държавна комисия по хазарта през февруари 2018 г.

Затягане на политическия контрол

Ако бъдат приети новите назначения на вид ГЕРБ, напълно ще бетонира доминацията си в КФН - регулаторът на целия небанков сектор, в който се управляват над 25 млрд. лв. активи. И двете кандидатури произлизат от структури на подчинение на финансовото министерство. Ако към тях се добави и Бойко Атанасов, който при последните два кабинета на Борисов продължаваше да се ползва с доверие, партията вече има мнозинство в комисията. А да не забравяме, че и третият зам.-председател (отговарящ за частните пенсионни фондове) Диана Йорданова е бивш депутат от ГЕРБ.

Игрите и балансът на силите вероятно е малко по-сложен. Самият Бойко Атанасов исторически се приема за близък до ДПС и лично до депутата Делян Пеевски. А при последното управление формално той се води от квотата на "Атака".

Освен това дори и да се приеме, че ГЕРБ доминацията в регулатора е пълна, при тресящата се от имотни скандали партия не е ясно, кой човек на коя точно фракция е или ще се окаже. По времето на Атанасов/Христова например бяха правени данъчните ревизии при предишните имотни неволи на Цветан Цветанов, от които той като крайно излезе чист.

Друг съществен момент да се стигне до този е избор специално при застрахователния надзор е и липсата на желаещи. Секторът е доста токсичен и разчистването на вече почващите да гърмят бомби в него може да иска остри мерки и здрав политически гръб, какъвто досега управляващите не демонстрират. Освен това по закон новият избраник не започва с нов мандат, а трябва да продължи този на Ралица Агайн, който изтича след по-малко от година в началото на 2020 г. При политическото напрежение в момента трудно могат да се дадат някакви стойностни гаранции и уверения за преизбиране. За инвестиционен надзор също се наследява мандатът, но той изтича чак 2023 г.

С двете нови назначения вече регулаторът почти напълно губи експретния си облик. Самият Бойко Атанасов заедно с Диана Йорданова също не бяха първият избор на тогавашния председател Карина Караиванова, която опита да прокара лица с повече реален опит, когато тя трябваше да избира заместници, но бе бламирана от парламента. Към тях сега се добавят и новите попълнения, чиито биографии не говорят за досег с ресорите им.