С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 28 май 2019, 16:13, 8803 прочитания

БНБ ще иска допълнителен капитал от банките с много необслужвани заеми

МВФ препоръчва кредитите към свързани лица да бъдат третирани специално и да се провизират за "репутационен" риск

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
БНБ с подкрепата на Международния валутен фонд (МВФ) е изготвила свой наръчник за т.нар. процес по надзорен преглед и оценка (SREP – Supervisory Review and Evaluation Process), който предвижда регулярно измерване на рисковете във всяка банка. От централната банка потвърдиха пред "Капитал", че документът вече е приет от управителния й съвет и се прилага, като през април банките са запознати със своите индивидуални оценки.

За наръчника се разбра от доклад на МВФ за техническа помощ за банковия надзор в България, конкретно фокусиран в прилагането на SREP в страната. Той е публикуван със съгласието на българските власти и БНБ съобщи за него с прессъобщение, въпреки че сред препоръките в него се крият и доста критични оценки.


Ключов момент е, че на база на оценките БНБ може да налага допълнителни капиталови изисквания на банките спрямо рисковия им профил и качеството на управлението им. За 2016 и 2017 г. такива добавки не са налагани, но при изготвянето на наръчника са проигравани симулации на т.нар. капиталови изисквания по Стълб 2 за 2018. Според доклада на МВФ към февруари 2019 г. на финалната права за три банки с най-сериозни слабости в риск мениджмънта моделът е предвиждал капиталова добавка от над 2%, а за други 5 - в диапазона 1-2%. Възможно е обаче в последните седмици моделът да е бил докалибриран. От БНБ отказаха да дадат информация за допълнителните капиталови изисквания за конкретни банки, която е класифицирана като професионална тайна.

Как работи SREP

В България, където практически всички банки имат сходен бизнес модел на класическо търговско банкиране, се приема, че основният риск за тях е кредитният и нормално основният фокус е насочен към него. За да оцени всяка банка, управление "Банков надзор" на БНБ започва от набор от предварително зададени и събирани на тримесечна база ключови рискови индикатори. Чрез този процес, който според МВФ напълно отговаря на насоките на Европейския банков орган, БНБ може да идентифицира ключови характеристики на най-важните портфейли:- потребителски заеми и ръст на портфейла от тях
- ипотечни заеми и съотношение на експозициите към стойността на обезпечението (LTV ratio)
- заеми за малки и средни предприятия и дял на необслужваните заеми
- корпоративни заеми и концентрации в отделни сектори и отделни кредитополучатели.

А в допълнение се следят ниво и развитие на покритието на лошите кредити с провизии, дял на необслужваните заеми и каква част от тях са просрочени над 360 дни, ниво и развитие на придобитите като обезпечение активи.

На база на това "Банков надзор" е разработил методология, според която на всяка банка се слага добавка към рисково претеглените й активи. Тя е между 0 и 1.5% на стъпки от по 0.25%. За банките, които влизат в категория с високо ниво на необслужвани кредити и ниско провизиране, се прибавя и оценка за качеството на риск мениджмънта и вътрешния й контрол. Тук банките са класирани в четири групи, където първите две предполагат адекватен риск мениджмънт и не водят до капиталова добавка. За тези с оценка 3 ("среден до висок" риск) се добавят още 1.25%, а за тези с 4 ("висок риск") - 2.75%.

Според МВФ по този начин се осигурява плавно покачване на рисково претеглените активи, като по техни оценки банка с възможно най-висок рисков обем по оценката за лоши кредити, но с добър риск мениджмънт би получила около 1.3% капиталова добавка. Оценката на международната институция е, че методологията е добре съобразена с основните рискове пред българската банкова система. "Тя води до приемливи капиталови добавки за банки с висок рисков профил, до дестимулиращи нива за такива банки, които комбинират големи рискови обеми със слабо управление. Това поощрява подобрения на качеството на риск мениджмънта", оценяват от МВФ.

Кои са най засегнатите

Тези капиталови добавки за банките се сумират към другите им общи изисквания, които БНБ им налага в добавка към минимумите, изисквани по европейски регламент. Те, както и другите допълнителни буфери, трябва да са покрити с най-качествения базов капитал от първи ред (CET1), който изключва всякакви хибридни инструменти. Така за банките добавката по SREP има два възможни ефекта. Първо, ако се окаже, че новото изискване надвишава наличния капитал на някоя банка, тя трябва да задейства план за попълване на недостига и да набира капитал. Типично това става на финансовите пазари, но повечето български банки са еднолично контролирани или от европейски банки майки, или от местни лица и бизнес групи. За банките с местна собственост това може да е проблем, ако акционерите им не могат да осигурят капитал. А на второ място, дори и за банките, които текущо имат достатъчно капитал, новото допълнително изискване е спирачка за поемане на нови рискове, което може да означава ограничаване на стратегии за експанзия и кредитиране.

На коя банка каква точно капиталова добавка по Стълб 2 е наложена не е известно. В доклада на МВФ обаче групата High NPL banks (с високи нива на необслужвани заеми) е посочено, че са предимно с местна собственост. Така че е вероятно по-съществен ефект да има за тях. В момента ЕЦБ провежда преглед на качеството на активите и стрес тестове в шест банки (топ 3 по активи в страната плюс топ 3 с местен капитал), който може допълнително да наложи корекции и съответно да отвори необходимост от капитал.

Отделно в доклада се посочва и, че към края на разработването на методологията е направена симулация на капиталовите изисквания по Стълб 2. Според нея на база на портфейла лоши кредити на 6 банки се полага добавка от 1% или по-висока, а на други 9 - 0.5-0.75%. Отделно от това при проследяването на риск мениджмънта явно три банки са класирани в най-лошата група и получават добавка от над 2%, а други пет - между 1 и 2%. Това означава, че в най-лошия случай - банка с много необслужвани кредити и неадекватен риск мениджмънт би могла да получи и сумарна надбавка в рамките на 3-4%.

"Този предварителен резултат изглежда приемлив. През следващите седмици е необходима още работа по методологията, която да оправдае избраните нива и да изчисли чувствителността към промяната им", пише в доклада на МВФ, който е финализиран през февруари, преди окончателният вариант на наръчника на БНБ за SREP да е готов и приет.

Не е ясно и от кога новите изисквания са валидни. Обявените в началото на февруари SREP изисквания на ЕЦБ за надзираваните от нея банки влязоха в сила с месец закъснение от началото на март 2019 г. Самата ЕЦБ обявява само обобщени данни, като обаче отделните банки имат правото да разкриват индивидуалните си изисквания и повечето като публични компании го правят. Препоръката към БНБ е също да разкрива като минимум общи данни и изводи.

Какво критикува МВФ

Макар и дипломатичен и написан под формата на конструктивна критика, докладът съдържа и пасажи с доста остър тон и към БНБ, и към самите банки. Например изрично се споменават слабости, открити още при предишния преглед на качеството на активите през 2016 г., които още не са адресирани.

"В последните години общественото мнение в България беше разтърсено от медийни публикации за лоши банкови практики, включващи големи кредити на свързани лица с акционерите на банки и други привилегировани клиенти, непрозрачни структури и подставени компании с неидентифицирани действителни собственици", пише в документа.

Преценката на МВФ е, че такива кредити, отпуснати в нарушение на нормалните банкови практики и заобикалящи регулаторните изисквания, не могат да бъдат адресирани по общия ред. Препоръката е те да бъдат извадени от процедурата на SREP и да бъдат третирани индивидуално, като им се наложи допълнително капиталово изискване за репутационен риск. Според институцията това е оправдано за всички съществени такива заеми, дори да са обслужвани и да не надвишават пределните позволени концентрации. Също така според МВФ могат да се наложат и допълнителни провизии и изисквания за течащи проверки за пране на пари в резултат на занижен контрол или мениджърски измами в банки.

Не е ясно дали тази препоръка, която е отправена от МВФ още през 2017 г., е взета под внимание от БНБ. По отношение на самите банки пък МВФ изказва сериозни резерви към изготвяните от всяка тях Вътрешни анализи за адекватността на капитала (ВААК), които според тях показват доста по-малко консервативна оценка за капиталовата си позиция от регулатора и не могат да се ползват в SREP процедурата. "С едно изключение на голяма местна банка при всички капиталовите съотношения са над общите регулаторни изисквания", пише в доклада, като обаче се подчертава че при 8 от 9 разгледани големи банки вътрешният капитал по ВААК е много по-нисък от регулаторно искания.
В допълнение към буферите

След унифицирането на правилата в ЕС чрез Директивата за капиталовите изисквания от 2014 г. за всички банки важат едни и същи изисквания - 8% обща капиталова адекватност, 6% капитал от първи ред и 4.5% базов капитал от първи ред (CET1). Това е така нареченият Стълб 1, над който регулаторите могат да слагат и въпросните добавки по Стълб 2, специфични за всяка банка. Досега БНБ не използваше тази опция, но тя явно вече е включена.

Отделно всеки национален регулатор може да налага допълнително буфери. БНБ от самото начало използваше два от тях в максимално позволения им размер - капиталов буфер за системен риск (3%) и предпазен капиталов буфер (2.5%). От началото на 2018 г. действа и буфер за други системно значими институции, чийто максимален размер по регламент е 2%. Както подсказва името му, той важи само за най-големите и важни за целия сектор банки (към момента за такива БНБ е определила 10 институции). Спрямо размера и поетите рискове той е различен - от 0.75% за четирите най-големи банки Уникредит Булбанк, ДСК, ОББ и ПИБ до 0.25% за средните по размер Банка Пиреос и ББР. Следващата година тези проценти трябва да се покачват и през 2020 г. да достигнат нива между 1 и 0.5%, като БНБ може и всяка година да преразглежда кои банки трябва да поддържат буфера и в какъв размер. Към тези три буфера от 1 октомври 2019 г. ще се добави и 0.5% антицикличен буфер за българските експозиции на банките, а от 1 април 2020 г. той ще се покачи на 1%.

Така след година за някоя от най-големите банки, като се сумират всички буфери, изискването за CET1 ще достигне приблизително 12%, а общата капиталова адекватност ще трябва да е минимум 15.5%. Но ако към него се добави и допълнително SREP изискване от примерно 2%, поддържаните съотношения скачат на съответно 14 и 17.5%. По данни на БНБ към края на миналата година общо за системата съотношението на CET1 е 19%, а на общата капиталова адекватност - 20.4%. За отделните банки показателите обаче варират и има и такива с под тези нива. Те се виждат в годишните им отчети, каквито все още не всички са публикували.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Застраховките в английски компании остават валидни при Brexit без сделка Застраховките в английски компании остават валидни при Brexit без сделка

Промените идват при изтичане на договорите и ако компании от Острова желаят да работят на българския пазар

17 окт 2019, 1058 прочитания

Българските компании за споделено кредитиране се увеличават Българските компании за споделено кредитиране се увеличават

Компанията Cashlend предлага на инвеститорите фиксирана месечна доходност от 1.5%

13 окт 2019, 3762 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
По 3.1 млн. лв. на ден за обезщетения са изплащали застрахователите през 2018 г.

Автомобилните застраховки продължават да носят загуби, отчете браншовата асоциация на среща с журналисти

Още от Капитал
Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

Спорният Петер Хандке

Нобеловата награда за литература за 2019 г. предизвика възмущение и полемика относно ролята на писателя

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10