С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
 • K:Reader - изданията
10 28 юни 2019, 9:05, 48806 прочитания

Вълка - новият най-голям клиент на ББР

Държавната банка даде рекордните 150 млн. лв. заем на новосъздадена строителна компания, свързана с Румен Гайтански

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • Управляваната от Стоян Мавродиев държавна банка е отпуснала близо 150 млн. лв. заем на компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка.
 • Дружеството "Роудуей кънстракшън" е създадено в края на 2018 г. и няма нито дейност, нито имоти за обезпечение.
 • Като основание за кредита е посочено придобиването на друга свързана пътностроителна компания с едва 13.6 млн. лв. оборот.
"Друго нещо, което направих: заварих две концесии, отвратително направени с един Румен Гайтански-Вълка, струваше ми огромни усилия, но Гайтански вече го няма в боклука на София."

Думите са на Бойко Борисов от годините, когато беше първи мандат кмет на София и се готвеше за избори за втори. Тогава това беше една от големите му гордости.


Сега, насред третия мандат на Борисов като премиер, явно усърдието му да пази стадото от вълчи набези е поспаднало. Фирмите на Гайтански останаха в сметопочистването на много други градове, а от няколко години поетапно и тихомълком те се завръщат и в 15 години управляваната от ГЕРБ столица, дори като партньори на общинската фирма "Чистота-Искър", което е коствало работата на директора на дружеството. Но това явно е само малка част от възкръсването му.

Румен Гайтански (архивен кадър)

Фотограф: Капитал
Буквално преди дни известният с близостта си до Ахмед Доган Гайтански получава и още по-огромен и необясним подарък от държавната Българска банка за развитие (ББР), която се управлява от един от съоснователите на ГЕРБ Стоян Мавродиев. Създаденото в края на миналата година дружество "Роудуей кънстракшънс" вече е най-големият клиент на ББР със 148.5 млн. лв. заем от банката. Той представлява над 10% от целия фирмен фирмен портфейл в баланса на банката, който към края на март 2019 г. е 1.16 млрд. лв. А освен това обявената цел за тегленето на кредита - покупка на друга, контролирана от Гайтански, малка регионална пътностроителна фирма, по никакъв начин не оправдава колосалния размер на заема и поставя въпроси как ще бъде обезпечен той. От ББР не отговориха на тях.

Mегастроителят от с. Груево"Роудуей кънстракшън" е учредено на 30 ноември 2018 г. с капитал 50 хил. лв. от три физически лица. Георги Йорданов държи 80%, а с по 10% са Емил Илиев и Бисер Дъбев. Те тримата съставят и борда на новата компания, като Йорданов е изпълнителен директор. Седалището на новото дружество е в момчилградското село Груево с население 770 души, където се помещава и "Пътстройинженеринг", което дава работа на около 170 души. От началото на 2018 г. същите три лица в същата конфигурация съставляват и неговия съвет на директорите.

Тази акционерна структура не се запазва дълго и на общо събрание в началото на февруари се оказва, че Йорданов е прехвърлил 18% на "Каменни фракции" ЕООД. Дружеството е еднолична собственост на 30-годишната Тонка Иванова Тенчева и е регистрирано на софийския бул. "Цариградско шосе" 48-50, където са ситуирани много официално притежавани фирми от Гайтански - включително и "Волф" АД. На същото общо събрание е взето решение капиталът на дружеството да се увеличи с 18 млн. лв., които да бъдат изцяло записани от "Каменни фракции", и така то става собственик на 99.77%. Какъв е произходът на тези средства не е ясно - самото "Каменни фракции" за последните две години декларира нулеви приходи и към края на 2018 г. има едва 32 хил. лв. активи.

Още два месеца по-късно обаче Георги Йорданов се връща като основен собственик на "Роудуей кънстракшън". На 12 април той купува от Тонка Тенчева 100% от "Каменни фракции" за 100 лв., а с това и дъщерното дружество с 18 млн. лв. капитал. За корпоративното минало на самия Йорданов не се знае много - през 2009 г. той регистрира едноличен търговец с предмет на дейност товарен автомобилен транспорт и адрес в София.

Голямото кредитно напомпване

Истински любопитната част започва преди дни. На 10 юни 2019 г. е проведено ново общо събрание на "Роудуей кънстракшън". На него е решено да се сключи договор с ББР за инвестиционен кредит от банката в размер до 148.5 млн. лв. за финансиране до 90% от цената за придобиване на 5 112 240 акции, или 99.615% от капитала на "Пътстройинженеринг". Според представената в дневния ред информация договорът за покупка е сключен още на 26 февруари със собственика "Био майнинг", а само седмица след събранието - на 17 юни, заемът от банката вече е факт.

Последното дружество също е регистрирано на бул. "Цариградско шосе" 48-50 и е 99.98% собственост на Румен Гайтански, който в подадената през май декларация по Закона за мерките срещу изпиране на пари е посочен и като действителен собственик. Така излиза, че огромното финансиране от ББР ще послужи, за да може една фирма, официално собственост на Гайтански, да продаде пътностроителен актив в друга фирма, свързана с него.

Цената на сделката не е известна, но по никакъв начин бизнесът на "Пътстройинженеринг" не може да оправдае размера на заема, предоставен от ББР - ако 148.5 млн. лв. представляват 90% от сумата, то цялата цена би била 165 млн. лв. Същевременно за 2018 г. придобиваното дружество отчита 16.5 млн. лв. активи, 13.6 млн. лв. приходи и едва 13 хил. лв. счетоводна печалба. Дружеството има спечелени различни договори из региона за пътно поддържане и участва в няколко консорциума за ремонти. В някои от тях то си партнира с големите в бранша като "Главболгарстрой", "Трейс" и "Джи Пи груп", често е в консорциуми и с другата по-голяма строителна компания, свързвана с Гайтански - "Кристална вода" (37.9 млн. лв. консолидирани приходи и 2.4 млн. лв. печалба за 2018 г.). До 2014 г. "Пътстройинженеринг" е под контрола на "Стара планина холд", когато то продава на "Био майнинг" своите 53.6% за 1.1 млн. лв. плюс покриване на задълженията на строителното дружество към холдинга.

Освен че с тези числа е трудно да се оправдае гигантският заем, непонятно е и с какво той ще бъде обезпечен. Според наличната информация кредитът е десетгодишен с лихва тримесечен Euribor + 3.25 пункта надбавка, но не по-малко от 3.75%. Вече в Търговския регистър има вписан залог върху търговското предприятие на "Роудуей кънстракшън". По план трябва да бъдат заложени и 100% от акциите на дружеството, както и тези на придобитото "Пътстройинженеринг". Предвижда се още залози на "ескроу сметка", "специална блокирана резерва сметка", вземания и наличности.

Новият №1 на ББР

Този кредит е огромен по българските стандарти, като въобще малко банки имат нужния капитал да отпускат такъв, а и повечето не желаят да поемат такъв риск. За сравнение - най-голямата експозиция на лидера на пазара Уникредит Булбанк е малко над 270 млн. лв., но тя е банка с 20 млрд. лв. активи спрямо 2.9 млрд. лв. на ББР.

Досега най-голямата известна експозиция на държавната банка беше към "Слънчев ден". Прехвърлянето на контрола над курорта миналата година от БСП политика Георги Гергов към считания за близък до ДПС политика Делян Пеевски Ангел Палийски беше павирано именно с пари от ББР. Според годишния отчет на "Слънчев ден" то има одобрени кредити от банката за почти 64 млн. евро (125 млн. лв.), като усвоената част е 86 млн. лв. Държавната консолидационна компания също има одобрен кредит малко над 100 млн. лв., като към момента експозицията е около 70 млн. лв.

Новият заем обаче надхвърля всичко това и нагледно бетонира наложения от Стоян Мавродиев курс към превръщане на ББР в каса за обслужване на олигарси.
Какво има в корпоративната бърлога

Доскоро малко от фирмите, свързвани с Румен Гайтански, водеха пряко до него. Много от тях бяха с акции на приносител, а други се водеха собственост на различни лица, но и не се правеше особено много за прикриване на връзките - ползват се едни и същи адреси, счетоводители, адвокати Последните промени, премахващи акциите на приносител, и декларациите за действителен собственик доведоха до окрупняване на фирмите в орбитата му и показването му малко по на светло. Гайтански официално се е декларирал като собственик на "Волф" АД, а с това и на няколко негови дъщерни дружества в сметоизвозването и строителството. Като краен собственик на "Кристална вода" е посочена Ася Христова, но самата тя е свързана с Гайтански, като е в управата на няколко негови компании.

Още преди Ахмед Доган да навлезе в енергетиката с придобиването на "ТЕЦ Варна", той имаше съвместно дружество с Гайтански, учредено през 2017 г. "Уотър витал" обаче така и не започна дейност, а сега в края на май двамата са прехвърлили дяловете си на неизвестния Георги Лефтеров.

Капитал - брой 26

Текстът е част от седмичния Капитал. В новия брой ще прочетете още:

 • Операция "Изпиране"
 • Най-големите компании в България през 2018 г.
 • Вълка - новият най-голям клиент на ББР

Купете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Българските компании за споделено кредитиране се увеличават Българските компании за споделено кредитиране се увеличават

Компанията Cashlend предлага на инвеститорите фиксирана месечна доходност от 1.5%

13 окт 2019, 3025 прочитания

ББР е единствената банка без публикуван годишен отчет за 2018 г. 9 ББР е единствената банка без публикуван годишен отчет за 2018 г.

От държавната институция не обясниха на какво се дължи забавянето

13 окт 2019, 9146 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
Теодора Петкова: Държим да сме лидер, но не бихме правили компромис с риска

Главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк пред "Капитал"

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Арабският пробив на IPS

Българската семейна компания "Интернешънъл пауър съплай" завърши ключов проект за Saudi Aramco

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма