Лошите заеми в България растат леко, но остават под 5 млрд. лв. към август
9 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лошите заеми в България растат леко, но остават под 5 млрд. лв. към август

Лошите заеми в България растат леко, но остават под 5 млрд. лв. към август

Домакинствата продължават да движат ръста на кредитирането в страната

Мария Иванова
3650 прочитания

© Цветелина Белутова


Обемът на лошите и преструктурирани кредити нараства леко през август, но остава под прага от 5 млрд. лв., под който слезе месец по-рано. Повишението идва по линия на потребителските заеми и на финансирането за бизнеса. В сравнение с година по-рано обаче прочистването на портфейлите на банките запазва стабилните си темпове.

В същото време общото кредитиране в страната също продължава да расте, като активността на финансовите институции остава по-явно изразена при заемите за домакинствата, показват данните от паричната статистика на Българската народна банка (БНБ).

Ритейл фокус

Към август общият обем на финансирането за домакинствата се повишава с 8.8% на годишна база до 23.2 млрд. лв. В номинално изражение нарастването е с близо 1.9 млрд. лв. За същия период отпуснатите кредити за бизнеса са се увеличили с под 1.1 млрд. лв., или 3.3% до 33.6 млрд. лв.

През изминалата година и потребителските, и жилищните кредити бележат двуцифрени темпове на нарастване. Фактори за това са както трайно ниските лихви на пазара, високата ликвидност и изострената конкуренция в банковия сектор, така и подобрението на макроикономическата среда и повишените доходи на домакинствата.

Ръстът в кредитирането остава малко по-силен при ипотеките – 12.4% на годишна база, а сумата на жилищните заеми достига 11.4 млрд. лв. към август. За същия период потребителското финансиране се е увеличило с 11.2% до 9.9 млрд. лв. Свиване е отчетено само в категорията "Други кредити за домакинствата", която включва заеми за физически лица за обучение, финансов лизинг, селскостопански кредити и т.н. – техният обем намалява с почти 40% за година до 574 млн. лв.

Продължаващо прочистване

Към август 2019 г. делът на лошите и преструктурирани кредити в портфейлите на местните банки е 8.74% от общо предоставеното финансиране за бизнеса и домакинствата. Стойността остава непроменена спрямо предходния месец, но на годишна база показателят бележи пореден спад – през август 2018 г. с просрочие се обслужваха 12.54% от задълженията на физически и юридически лица.

В номинално изражение за последната година нередовните вземания са се свили с почти 1.8 млрд. лв. (или 26.5%). Така към август 2019 г. обемът им достига 4.96 млрд. лв.

Най-съществено е прочистването при корпоративните портфейли, където за изминалите 12 месеца банките са свили нередовните експозиции с 30.4% (до 3.15 млрд. лв.).


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK