Все повече германски банки облагат с отрицателни лихви корпоративни депозити

Над половината от фирмите плащат, за да държат парите си във финансови институции

На фона на рекордно ниските лихви на водещите централни банки в света банките в Германия вече облагат 58% от депозитите на корпоративните си клиенти и 23% от депозитите на физически лица с отрицателни лихви. Това са част от резултатите от проучване на Бундесбанк за състоянието на сектора в страната, в което са участвали 220 кредитни институции.

С други думи, повечето от фирмите с депозити в Германия плащат, за да държат парите си в банка. Възможно е скоро тази тенденция да се прехвърли в по-голяма степен и върху личните спестявания, като няколко местни финансови институции вече обявиха, че ще облагат с отрицателен лихвен процент до -0.5% всички депозити над 100 хил. или 1 млн. евро, съобщава Financial Times.

Конкретни мерки

Джеймс фон Молтке, главният финансов директор на Deutsche Bank, обяви пред анализатори, че най-големият кредитор в Германия е стигнал до заключението, че може да обложи с отрицателна лихва около една пета от всички депозити на физически лица в банката.

Стивън Енгелс, главният финансов директор на Commerzbank, каза този месец, че банката е започнала да взема такива мерки срещу богати клиенти физически лица, притежаващи депозити от над 1 млн. евро.

Едно от най-агресивните действия в сектора предприе Berliner Volksbank, която обяви миналия месец, че ще въведе отрицателна лихва от 0.5% за депозити над 100 хил. евро.

Според германския сайт Biallo.de за сравнение на цени 140 кредитори в страната вече са започнали да начисляват отрицателни лихви.

Най-ниските лихви в историята

Световната икономика в днешно време се развива на фона на рекордно ниски лихви по кредитирането, които позволяват на правителствата и частните компании да се финансират чрез кредити с минимална, без лихва или дори с отрицателна лихва. Това улесни достъпа до финансови ресурси не само на държавите и корпорациите, но и на гражданите. В резултат на това обемът на кредитирането се увеличи многократно, а с това се ускори и развитието на глобалната икономика (световния MSCI индекс се търгува на исторически върхове в момента).

Политиката, която Европейската централна банка (ЕЦБ) първа въведе през 2014 г. с негативни лихви по депозитите, имаше за цел да стимулира европейската икономика след глобалната криза. Бившият президент на ЕЦБ Марио Драги тогава аргументира решението си с мотива, че централните банки държат на влог огромни средства, които не използват, като чрез приемането на отрицателните лихви по депозитите се очакваше да се стимулира кредитирането на местно равнище. Вместо това рискът се пренесе на пазара и облигациите на водещите европейски икономики удариха дъното, като в момента инвеститор в 30-годишни германски държавни облигации плаща да я притежава, а не получава доход от нея.

Състоянието на кредитирането в световен мащаб

През юни за пръв път в историята 30-годишните германски ДЦК се търгуваха с отрицателна доходност. В момента правителствените 10-годишни облигации се търгуват с отрицателна лихва от -0.33% в сравнение от 0.33% по това време миналата година, или на най-ниските нива от 185 години. Стремглавото понижаване на лихвените проценти в кредитирането обаче не е засегнало само Германия, а е по-скоро глобален феномен.

Френските 10-годишни ДЦК също се търгуват за пръв път историята си с отрицателен купон от -0.02% в сравнение с миналогодишния от 0.77%. Доходността по френските облигации е на 215-годишно дъно. Холандия, която е създала финансовите облигации като инструмент за кредитиране и инвестиции, също за пръв път в историята си вижда отрицателна лихва по 10-годишните си облигации. Холандските облигации осигуряват в момента най-ниска доходност на инвеститорите си от над 600 години.

Във Великобритания и САЩ държавните облигации все още се търгуват с положителен купон, но също се намират на исторически ниски нива.

Кой инвестира в губещи облигации

Неизбежно следва въпросът кой купува облигации с отрицателна стойност, кой дава назаем средства, за да получи по-малко обратно. Отговорът - Швейцария и Китай, или по скоро швейцарската и китайската централна банка. По данни на Reuters Швейцария е най-големият купувач на държавни облигации от еврозоната за тази година, като целта на държавата е да увеличи резервите си в евро, като така ограничава инфлацията на швейцарския франк. Увеличението на покупките обяснява поскъпването на швейцарския франк срещу еврото в последните месеци.

Китайската централна банка, от друга страна, намалява портфолиото си от американски държавни облигации в резултат на търговската война между двете държави. Китай реинвестира средствата от американските облигации, за да увеличи фискалния си резерв в злато и евро, които купува с долари. В стратегията на ЕЦБ също е заложен план за изкупуването на правителствени облигации от еврозоната, като процедурата се очаква да започне през този месец.