Deutsche Bank е заподозряна за съучастие в скандала с Danske Bank

Министерството на правосъдието на САЩ ще разследва участието на германската банка в прането на пари, тъй като през нея са минали съмнителни транзакции към щатски кредитори

Представители на министерството работят заедно, както с естонски, така и с германски прокурори, твърдят източници на Reuters
Представители на министерството работят заедно, както с естонски, така и с германски прокурори, твърдят източници на Reuters    ©  Reuters
Представители на министерството работят заедно, както с естонски, така и с германски прокурори, твърдят източници на Reuters
Представители на министерството работят заедно, както с естонски, така и с германски прокурори, твърдят източници на Reuters    ©  Reuters

Министерството на правосъдието на САЩ е започнало разследване срещу Deutsche Bank за ролята й в скандала с изпраните над 200 млрд. долара от естонското звено на Danske Bank, съобщава Reuters, базирайки се на свои източници. Ще бъде проверено дали най-големият германски кредитор е помогнал за осъществяването на съмнителни трансфери на пари от най-голямата датска банка към американски кредитори.

Представители на министерството работят заедно както с естонски, така и с прокурори от Франкфурт, твърдят още източниците. Германските разследващи целят да установят ролята на Deutsche Bank в обработката на транзакциите за датската банка. Очаква се разследването да приключи в рамките на следващата година.

В окото на бурята

Миналата година на 21 септември, след дълго разследване, стана ясно, че през малкия естонски клон на Danske Bank са били обработени подозрителни плащания от Русия и няколко бивши социалистически републики на обща стойност от близо 200 млрд. долара. Признанието на банката предизвика широк обществен отзвук и задълбочи разследванията. Източниците на Reuters посочват, че значителна част от съмнителните транзакции са били обработени и от Deutsche Bank.

Германската банка е била наясно, че разследването на американското министерство се е разраснало, както и че е попаднала в полезрението на следователите. Основните съмнения се отнасят предимно до неспособността на кредитора да докладва за подозрителните транзакции, както и умишленото им подпомагане. Министерството е изискало информация по случая още миналата година, но по това време Deutsche Bank все още не е била идентифицирана като ключов играч от следствието.

Досега германската финансова институция е изплатила близо 700 млн. долара глоби, наложени от американски и британски регулатори заради друг финансов скандал – т.нар. "Пералня на Тройка", който американското министерство все още разследва. Инвестиционната компания "Тройка Диалог", основана през 1991 г., днес е част от руската Сбербанк, след като беше купена за 1 млрд. долара през 2012 г.

По следите на парите

През февруари тази година Deutsche Bank е уведомила германския орган за финансов надзор, както и няколко държавни прокурори, за установени над 1 милион подозрителни банкови трансфери – пет години след началото на разследването на Danske Bank. Същевременно Вашингтон и Франкфурт търсят отговор на въпроса коя е причината съмнителните операции да бъдат съобщени толкова късно и дали е имало пропуски от страна на служителите при регистриране на транзакциите.

Американските следователи са разговаряли и с настоящи и бивши служители на Deutsche Bank, които са уведомили ръководството на банката за съмнителните транзакции, но са били игнорирани. Германските прокурори са разпитвали бившия главен директор по регулациите и надзора Силви Матерат, както и още десет водещи банкери и мениджъри, разкриват още източниците.

Прокурорите от Естония разследват над 10 съмнителни транзакции за повече от 2 млрд. долара, но според източниците на Reuters детайлите по тези сделки все още не могат да бъдат потвърдени. Прокурорите от бившата съветска република са споделили досегашните резултати от разследванията си с американските си колеги в помощ на изясняване на обстоятелствата при последващо евентуално налагане на глоби от страна на САЩ.