Италианската банка Intesa предложи сливане на UBI Banca за 5 млрд. евро

Новата банка ще бъде седмата най-голяма в Европа с над 1 трлн. евро активи

ЕЦБ стимулира сливанията на банките в еврозоната
ЕЦБ стимулира сливанията на банките в еврозоната    ©  Reuters
ЕЦБ стимулира сливанията на банките в еврозоната
ЕЦБ стимулира сливанията на банките в еврозоната    ©  Reuters

Акциите на италианската банка Unione di Banche Italiane (UBI Banca) поскъпнаха с над 20% във вторник след изненадващо предложение за сливане от друга италианска банка - Intesa Sanpaolo. Стойността на книжата на UBI се покачва внезапно, след като Intesa Sanpaolo изпрати предложение за сливане чрез сделка в акции - акционерите на UBI Banca ще получат за всеки 10 акции по 17 от тези на Intesa Sanpaolo, съобщава Financial Times. Офертата, която оценява Unione di Banche Italiane на над 5 млрд. евро, доведе до драстичното поскъпване в акциите на UBI Banca. Акциите на Intesa също се покачиха, но едва с 1.5%.

Кои са UBI Banca

UBI е една от петте най-големи банки в Италия след Unicredit, Intesa, Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) и Banco Popolare, с пазарен дял от около 7%. На 17 февруари UBI Banca проведе среща с инвеститорите си в Милано, където обсъди бизнес плана си за следващите три години. В план с няколко стъпки банката обяви как смята да преструктурира бизнес модела си. Чрез съкращаването на над 2 хил. души персонал и затварянето на около 175 клона банката ще намали капиталовите си разходи, като в същото време очаква да увеличи нетната си печалба до 665 млн. евро през 2022 г. (в сравнение с 251 млн. евро през 2019 г.). Акциите на UBI Banca се повишиха с над 5% процента в понеделник след новините.

"Внезапният" интерес

Офертата, която Intesa отправи в деня, в който UBI обяви преструктурирането и плановете си за следващите три години, означава едно от две неща. Intesa, която е втората по-големина на активите в Италия след Unicredit и е с пазарна капитализация от над 46 млрд. евро, по всяка вероятност вижда съкращенията в UBI Banca като добър стратегически ход и одобрява прогнозите на по-малката банка за следващите три години. Това е накарало банката да действа сега, преди UBI евентуално да разрасне бизнеса си и да струва по скъпо или да стане достатъчно голяма и да конкурира Intesa.

Второто обяснение е, че в писмо до инвеститорите си Intesa обяснява намеренията си за придобиването с целта да създаде европейски лидер в сектора с италиански корени. Ако сделката бъде одобрена, новото дружество ще бъде седмата най-голяма банка в еврозоната с активи от над 1 трлн. евро.

Възможностите

Ако UBI Banca приеме офертата от Intesa, двете банки ще трябва да получат регулаторно одобрение от Европейската централна банка, за да продължат сделката и да преговарят с италианското правителство и синдикатите за допълнителните съкращения на около 5 хил. души персонал, които Intesa планира като част от сделката. В края на януари Wall Steet Journal съобщи, че Европейската централна банка смята да улесни консолидацията в сектора. Според множество анализатори, банкери и инвеститори банките в Европа са прекалено малки, за да могат да се конкурират успешно с американските си колеги на глобалния пазар. В такъв случай UBI и Intesa едва ли ще срещнат голяма съпротива от европейските регулатори.