Bank of England намали лихвите, за да се противопостави на шока от коронавируса

Целта на извънредната мярка е да се подкрепят бизнесът и домакинствата

Bank of England се опитва да намали негативните ефекти върху икономиката от разпространението на коронавируса
Bank of England се опитва да намали негативните ефекти върху икономиката от разпространението на коронавируса    ©  Reuters
Bank of England се опитва да намали негативните ефекти върху икономиката от разпространението на коронавируса
Bank of England се опитва да намали негативните ефекти върху икономиката от разпространението на коронавируса    ©  Reuters
Лихвата спада с 0.5 процентни пункта - до 0.25%.

Bank of England намали изненадващо лихвите в отговор на "икономическия шок" на коронавируса. Комитетът по парична политика единодушно реши да понижи основния банков лихвен процент с 50 базисни пункта до 0.25% на извънредно заседание късно във вторник, съобщава Financial Times. След обявяването на новината паундът поевтиня спрямо долара е еврото.

Това е втората голяма централна банка след Федералния резерв на САЩ, която предприема непредвидени действия в опит да намали щетите от епидемията. В четвъртък Европейската централна банка има заседание, на което се очаква също да обяви икономически мерки.

Целта

Според Bank of England намаляването на лихвите ще помогне да се запази доверието на бизнеса и потребителите в труден момент, ще осигури засилване на паричните потоци на бизнеса и домакинствата, ще доведе до намаляване на разходите и ще подобри ликвидността за финансиране. Банката заяви, че е забелязала "значително влошаване" на апетита към риск и перспективите за растеж на Обединеното кралство и отбелязва, че показателите за несигурност на финансовите пазари са достигнали "екстремни нива".

В съобщението на финансовата институция се казва, че въпреки че "мащабът на икономическия шок" все още да е много несигурен, "активността вероятно ще намалее съществено в Обединеното кралство през следващите месеци". Временни, но значителни прекъсвания на веригите за доставка и по-слабата активност могат да свият паричните потоци и да увеличат търсенето на краткосрочни кредити от домакинствата и за оборотен капитал от компаниите, смятат от банката. "Подобни проблеми вероятно ще бъдат най-големи за по-малкия бизнес. Този икономически шок ще засегне както търсенето, така и предлагането в икономиката."

Новият бюджет

Намалението на лихвите става в деня, когато новият финансов министър Риши Сунак се готви да обяви най-големите публични инвестиции от 30 години при представянето на бюджета. С него трябва да се сложи край на строгите икономии от последните години в условията на напускане на страната на Европейския съюз и борбата с ефектите от разпространението на коронавируса. В краткосрочен план ще бъдат увеличени разходите за националната здравна система, за да се справи с коронавируса, което допълнително ще увеличи дефицитът.

Макар и още никой да не видял бюджета черно на бяло, от министерството на финансите са съобщили, че в него са заложени най-големите нива на инвестиции от 1955 г. насам, като става дума за над 600 млрд. паунда за петте години в рамките на този парламент. Това означава три пъти повече инвестиции, отколкото за последните 40 години в пътния и железопътния транспорт, в жилищното строителство, широколентов интернет и изследователска дейност.

Предложеното на финансовия министър за огромните инвестиции ще се финансира най-вече чрез заеми - застрашаващи способността на правителството да изпълнява фискалните правила, определени от него само преди четири месеца.