Коронавирусът подновява страховете за стабилността на италианските банки

Епидемията е своебразен стрес тест за кредиторите в страната

Фактът, че Италия е едно от най-големите огнища на коронавируса в света, повдигна многократно задаван в миналото въпрос - достатъчно стабилен ли е банковият сектор на страната, за да издържи икономическия шок. Цените на акциите на банките по целия свят бележат спадове, тъй като инвеститорите се притесняват, че ръстът на неизплатените кредити вследствие спирането на дейността на множество компании ще удари рентабилността на кредиторите.

Тези страхове са особено силни, когато става въпрос за италианския банков сектор, който вече е изправен пред предизвикателството да се справи с високите нива на дълг в страната, пише Financial Times. Преди избухването на епидемията съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт(БВП) на Италия беше 135%, което е второто най-голямо в Европа след това на Гърция. Към напрежението допринася и фактът, че голяма част от държавните облигации на страната се държат от местни кредитори. Това означава, че банковият сектор и националното богатство са неразривно свързани. А всеки път в период на криза, която се простира в цялата еврозона, този проблем отново се връща във фокуса на вниманието.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар