К10: Най-добрите банки на 2019 г.

Лидерът за 2018 г. Уникредит Булбанк запазва позицията си на върха, където е била в пет от деветте издания на К10 досега

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В края на 2019 г. картината изглеждаше съвсем различна. Българският банков сектор беше минал доста прилично през проверката на ЕЦБ, а двете банки, където бяха идентифицирани проблеми, работеха по планове за капитализирането си. Разчистването на тези последни пречки пред влизането в чакалнята на еврозоната - валутния механизъм ERM II, изглеждаше по-скоро формалност. А очакванията бяха това да даде подобряване на кредитния рейтинг и допълнителен тласък за догонващ растеж - самият той за поредна година се прогнозираше да е над 3%.

Сега тези планове са в руини. Глобалната пандемия от COVID-19 превърна разчетите за спокойна 2020 г., продължаваща плавните тенденции на ръст на кредитирането, в едно от най-големите предизвикателства за сектора от 2009 г. насам. Вероятно дори по-голямо и от банковите фалити през 90-те, тъй като има риск дълбочината на рецесията и последствията от нея да надминат шока от световната финансова криза след краха на Lehman Brothers. Много анализатори очертават магнитуд на икономическия трус, надхвърлящ дори Втората световна война, и рисуват паралели с Голямата депресия.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  m_vladimirov avatar :-P
  Miroslav Vladimirov

  И кога беше тази "мини валутна криза" другарю Стоянов че не се сещам нещо ?

  Нередност?
 • 2
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel
  • + 3

  Лидерът ви Унекредит скоро може да остане без клиянти, преди и вие да видите проблема. Тази банка вдигна таксите за клиентите си, по някои операции 7 пъти. Използваха нежеланието на фирмите да се раз плащат електронно като основание, но мисля, че ще съжаляват за това. Имам 6 лични и фирмени сметки там и мисля да се изнасям. От 25 години работя с тази банка, но напоследък забравиха, че банката трябва да печели не от такси а от въртене на чуждите пари. Тя трябва да раздава кредити, да поема ако трябвя риск заедно с кредито получателя при добра негова идея, а не само при тройно обезпечение... Не може да оставиш 10 000 лв. в банката и след 5 години да са станали значително по-малко. Решил съм да напескам банката и се оглеждам. Ако лакомията е повсеместна няма да държа пари в банка.

  Нередност?
 • 4
  qtq18687126 avatar :-|
  qtq18687126

  Напълно подкрепям proizvoditel. И аз съм на вълна иснасяне от Уникредит. Макар да се окаже, че действоето е "от трънка на глог", то поне се надявам някой от анализаторите от банката да отчете промените и да вземе под внимание и интересите на клиента.

  Нередност?
Нов коментар