КФН одобри увеличението на капитала на ПИБ в рекордно кратък срок
20 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КФН одобри увеличението на капитала на ПИБ в рекордно кратък срок

КФН одобри увеличението на капитала на ПИБ в рекордно кратък срок

Цената на новите акции финално ще бъде 5 лв., а не обявената преди седмица 8 лв.

Николай Стоянов
6287 прочитания

© Надежда Чипева


Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за увеличение на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) с 200 млн. лв. за рекордно краткия в практиката си срок от 8 календарни дни, от които половината празнични. Това се случва, въпреки че във внесения на 15 април от банката междувременно е имало и редакции на ключови параметри.

Най-съществените са цената и броя на акциите, които ще бъдат емитирани. Миналата седмица от банката обявиха план да издадат 25 млн. нови книжа, които да бъдат предложени на акционерите срещу 8 лв. всяка. Това беше почти четири пъти над текущата пазарна цена на акциите на ПИБ на Българска фондова борса. Според одобрения проспект на 22 април с ново решение на мениджмънта на банката това се променя и ще се издадат 40 млн. нови акции при цена 5 лв. Това беше и първоначално заявеното намерение на ПИБ през декември 2019 г., след което обаче последва отказ на КФН през февруари.

Бързането на регулатора е пряко свързано с подновения устрем на България да се присъедини към валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Капитализирането на ПИБ е последния неизпълнен ангажимент на страната, като констатираният капиталов недостиг от ЕЦБ 263 млн. евро е покрит на около 70% по оценки на БНБ и финансовото министерство, които се приемат и от ЕЦБ.

Обосновка на цената

Въпреки понижението до 5 лв. цената на новите акции остава значително над пазарната. След новината днес котировките на ПИБ се покачват на БФБ с близо 15% до 2.48 лв.

"Емисионната цена е определена след комплексен анализ, включващ финансови показатели, очаквано развитие, рискови фактори и взетите мерки за тяхното управление, оценки на които са извършени придобивания на конкурентни банки в България през последните 3 години, глобално и регионално макроикономическо развитие и др., като са взети предвид и интересите на акционерите на банката", пише в проспекта на ПИБ.

Там за променената оценка се изтъкват и динамичните събития в последните месеци и конкретно COVID-19 пандемията, като банката и мениджърът по емисията ПФБК са сондирали инвеститорския интерес постоянно. Водени са множество срещи и разговори с потенциални инвеститори от Обединеното кралство, ОАЕ, Турция, Австрия и Китай. "При тези срещи се откроиха основните фактори, които инвеститорите смятат за определящи за потенциална инвестиция в увеличението на капитала, както и нивата на инвеститорски интерес. В същото време емитентът, се стремеше към максимален ефект (максимална стойност на увеличението на капитала) при запазване интересите на настоящите акционери. Постигането на баланс между тези интереси е динамичен процес, който не зависи само от обекта на инвестицията, но и от множество външни макроикономически и пазарни условия", пише още в документа.

По отношение на ниската пазарна цена се изтъква слабата ликвидност на БФБ, която според банката може да доведе и до 50% дисконт. "Това поставя под съмнение обективността на пазарните оценки на емисиите, търгувани на българската борса, и предполага към разглеждане и на алтернативни опции за определянето на цената на акциите на банката", пише в проспекта.

Така като втори показател са взети сделките по банкови придобивания в България в последните години (ОББ, Експресбанк и "Пиреос"), като е приета медианната стойност от трите, или 1.1 пъти счетоводната стойност.

Така според методологията на ПИБ осреднено от двете се стига до справедлива цена 5.93 лв., а за достигане до финалните 5 лв. "е приложена отстъпка от 15% с цел привличане на по-широк интерес към емисията".

Също за фактор е обмисляна и пазарната оценка на аналози - борсовите цени на други банки в региона. Средната оценка там е 0.6 пъти счетоводната стойност. Той обаче е отхвърлен заради липсата на достатъчно публични банки в България.

"При този комплексен анализ е взета предвид и балансовата стойност на акция (8.87 лв.), която съществено надхвърля пазарната цена на акциите на банката. При съпоставка на пазарния сегмент, в който оперира банката, и текущите пазарни условия в страната се установява, че балансовата стойност на акция в конкретния случай не е адекватен измерител на пазарната стойност или на справедливата стойност на акция на банката и използването й като референтна стойност не би било в най-добър интерес на съществуващите инвеститори, тъй като подобна емисионна стойност би застрашила до голяма степен успешното приключване на публично предлагане, предмет на настоящия проспект, и оттам реализирането на плановете на банката", се казва в анализа.

Запазване на контрола

При тези условия на увеличението двамата мажоритарни собственици Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев биха запазили контрол дори да не участват. Сега те притежават по 42.5% дял, който при пълно записване на новите акции би паднал до по малко над 31%. А ако само един инвеститор запише цялата нова емисия, той би имал 26.7%

Все пак условията са по-приемливи, отколкото при 8 лв., където новите 25 млн. акции щяха да представляват 18.5%, а двамата мажоритарни собственици да останат с по 34.6% и съвместно ще продължат да притежават над 2/3 от капитала.

Ако изходим от пазарната ситуация - при последната борсова цена 2.20 лв. за акция набирането на 160 млн. лв. би означавало означава над 70 млн. нови акции, които съответстват на близо 40% дял. Сега всеки от настоящите основни акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев притежава по 42.5%, а при този сценарий, ако те не участват в увеличението, биха запазили по под 26%. Или за тях това е солидна загуба на контрол, а ако увеличението е за 200 млн. лв., ще паднат и под половината.

За какво ще са парите

Ако увеличението бъде записано напълно, в ПИБ се очаква да постъпят 195.7 млн. лв. Разликата до 200 млн. лв. идва от разходи по самата емисия. Сред тях най-съществена е таксата за успешно пласиране за мениджъра по емисията Първа финансова брокерска къща, която също се контролира от двамата основни акционери в ПИБ.

В проспекта е посочено, че банката смята да използва сумата за общи корпоративни цели, но изрично е посочена и нуждата от набиране на капитал вследствие на констатациите на ЕЦБ.

Увеличението на капитала не се планира да бъде използвано за допълнителни провизии, а за да осигури необходимия капитал за изпълнението на стратегията на банката за растеж. Стратегическите планове на Fibank предвиждат разширяване на пазарното присъствие на банката в банкирането на дребно и кредитирането на МСП. При събиране на максимално търсените 200 млн. лв. ще се осигури достатъчно капитал за растеж на кредитния портфейл, а при набиране на минималните 20 млн. лв. банката ще ограничи кредитирането, се казва още в проспекта.

Преди сроковете

Според индикативните срокове в проспекта е заложено той да бъде публикуван на 3 юни, но предвид експедитивността на КФН вероятно цялата процедура ще може да започне около месец по-рано. По закон началото на търговията с правата за увеличението започва не по-рано от седем дни след публикуването на проспекта, а срокът за записване на нови акции е поне 30 дни. Оттам нататък е нужно още технологично време и за вписване на увеличението в Търговския регистър и Централния депозитар.

По графика на ПИБ цялата процедура би трябвало да е приключила втората половина на юли, но при изместване напред с месец е реалистично България да е преодоляла последното препятствие за ERM II и до средата на юни.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK