Хедж фондовете се надяват спадът на пазарите да ги направи отново актуални

Сеизмичните промени в разпределението на капитала допринесоха за лошото десетилетие на сектора

Хедж фондовете преживяха лошо десетилетие. Някога звездните мениджъри на активи бяха възприемани като непогрешими "господари на Вселената", които печелеха пари от богатите хора и големите институционални инвеститори както в добри времена, така и в лоши. Но големите загуби по време на световната финансова криза през 2007 - 2009 г. удариха тази репутация, а последвалата възвръщаемост не успя да възстанови предишния им успех. Резултатът е скромно падение. Много от най-големите имена в индустрията на хедж фондовете като Леон Купърман, който ръководеше Omega Advisors, и Ерик Миндич, който някога беше най-младият партньор в Goldman Sachs, се отказаха, върнаха капитала на инвеститорите и превърнаха хедж фондовете си в семейни офиси.

Тези трудности бяха засилени от сеизмичните промени в разпределението на капитала. Със свиването на печалбите от хедж фондовете институционалните инвеститори като пенсионни и университетски фондове, които съставляват по-голямата част от клиентелата на хедж фондовете, виждаха все по-малко смисъл да плащат високи такси за посредствено представяне. Вместо това инвеститорите се обърнаха към евтини индексни фондове или към по-сочната възвръщаемост на частните фондове с дялово участие. След като през по-голямата част от последното десетилетие хедж фондовете управляваха повече капитал, отколкото конкурентните частни фондове с дялов капитал, през 2019 г. индустрията на хедж фондовете беше с една пета по-малка. Индексните фондове или "пасивните" инвеститори засенчиха и двата сектора. Банката за международни разплащания, която подпомага дейността на централните банки, изчислява, че почти половината от близо тридесетте трилиона долара, които са инвестирани в американски акции, сега се управляват пасивно.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар