Финтех иновации по 10

Обещаващите регионални финтех компании, част от двата сезона на Visa Innovation Program в България, демонстрираха постиженията си

Финтех иновации по 10
Финтех иновации по 10
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Биометрични разплащания, дигитални програми за лоялност, иновации в застраховането, нововъведения за мониторинг на риска, open banking продукти и други бяха част от иновативните решения, представени в рамките на първия Demo Day на Програмата за иновации на Visa в България в сътрудничество с Eleven.

Целта на програмата, създадена през 2018 г., е значително да ускори развитието, въвеждането и възприемането на иновации във финансовата индустрия.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Биометрични разплащания, дигитални програми за лоялност, иновации в застраховането, нововъведения за мониторинг на риска, open banking продукти и други бяха част от иновативните решения, представени в рамките на първия Demo Day на Програмата за иновации на Visa в България в сътрудничество с Eleven.

Целта на програмата, създадена през 2018 г., е значително да ускори развитието, въвеждането и възприемането на иновации във финансовата индустрия.

Обещаващите регионални финтех компании, които са част от двата сезона на Visa Innovation Program в България, демонстрираха своите постижения и напредъка си до момента. Някои от тях са в пилотна фаза с водещи банки от България и региона, други се фокусират върху разрастване на бизнеса и откриват офиси в Централна, Източна и Западна Европа, трети си партнират успешно с международни компании и набират финансиране.

"В Югоизточна Европа, включително и в България, се раждат компании с голям потенциал да променят финансовата система, в това число и начина, по който плащаме и приемаме плащания. Нашата роля е да ускорим този процес, като фасилитираме колаборацията между младите, гъвкави и дръзки финтех стартъпи от региона и финансовите институции с нужда от иновативен подход", коментира Даниел Томов, управляващ партньор в Eleven.

Програмата за иновации на Visa и Eleven ускорява процеса по разработване и валидиране на продуктовите им предложения, така че да достигнат по-бързо до етапа на комерсиализация. Програмата подкрепя развитието на стартъпите чрез менторство от страна на опитни предприемачи и експерти в различни области, прилага методологията на дизайн мисленето с основен фокус върху клиента, дава достъп до капитал, както и до технологичната инфраструктура на Visa заедно с глобалната й мрежа от клиенти и партньори.

Някои от ключовите постижения на програмата през 2020 включват вече 4 стартирали пилотни проекта и още 4 с планирано начало до края на годината с Visa, банкови и небанкови институции. Като допълнение вторият сезон на програмата се оказва особено благоприятен за партньорство между компаниите и вече има три активни допълнителни пилотни проекта на участници в нея.

"Програмата се развива успешно през втория си сезон. Тази година посрещнахме първите две международни финтех компании - една от Румъния и една от Швейцария, и подкрепяме стартъп с жена основател, което за съжаление не е често срещано във финтех средите. Дори на толкова ранна фаза забелязваме осезаем напредък и добри резултати от втората кохорта при взаимодействието им с мрежата от клиенти на Visa. Радваме се да видим и новопоявили се партньорства между участващите компании, които илюстрират колаборативната природа на програмата", коментира Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър.

Финтех компаниите във Visa Innovation Program:

  • Cashwave - облачна платформа за електронни ваучери и виртуални гифт карти за стимулиране и възнаграждение на служителите
  • LogSentinel - компанията предоставя решения за информационна сигурност, базирани на блокчейн
  • Notolytix - софтуерна платформа за мониторинг на риска, превенция на измами и пране на пари (AML) във финансовата индустрия
  • Payhawk - софтуерно решение за автоматизирано управление на разходите на малкия и средния бизнес с корпоративни платежни карти
  • Reloyalty - напълно автоматизирана платформа за управление на лоялни програми за малкия и средния бизнес
  • Boleron - първата изцяло дигитална платформа за застраховки в България
  • eCollect - решение за автоматизирано управление на фирмени вземания, което обработва фактури, изисква плащания и правни събирания
  • Iris Solutions - първата PSD2 сертифицирана компания в страната, предоставяща open banking решения на финансови институции и финтех компании
  • NewPay - компанията предоставя алтернативен разплащателен метод, позволяващ незабавно финансиране на продукти с възможност за разсрочено плащане
  • PayByFace - стартъп, предлагащ платформа за обработка на биометрични разплащания, която позволява на клиентите да правят разплащания с технология за лицево разпознаване.