Финтех иновации по 10
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Финтех иновации по 10

Финтех иновации по 10

Обещаващите регионални финтех компании, част от двата сезона на Visa Innovation Program в България, демонстрираха постиженията си

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
4435 прочитания

Биометрични разплащания, дигитални програми за лоялност, иновации в застраховането, нововъведения за мониторинг на риска, open banking продукти и други бяха част от иновативните решения, представени в рамките на първия Demo Day на Програмата за иновации на Visa в България в сътрудничество с Eleven.

Целта на програмата, създадена през 2018 г., е значително да ускори развитието, въвеждането и възприемането на иновации във финансовата индустрия.

Обещаващите регионални финтех компании, които са част от двата сезона на Visa Innovation Program в България, демонстрираха своите постижения и напредъка си до момента. Някои от тях са в пилотна фаза с водещи банки от България и региона, други се фокусират върху разрастване на бизнеса и откриват офиси в Централна, Източна и Западна Европа, трети си партнират успешно с международни компании и набират финансиране.

"В Югоизточна Европа, включително и в България, се раждат компании с голям потенциал да променят финансовата система, в това число и начина, по който плащаме и приемаме плащания. Нашата роля е да ускорим този процес, като фасилитираме колаборацията между младите, гъвкави и дръзки финтех стартъпи от региона и финансовите институции с нужда от иновативен подход", коментира Даниел Томов, управляващ партньор в Eleven.

Програмата за иновации на Visa и Eleven ускорява процеса по разработване и валидиране на продуктовите им предложения, така че да достигнат по-бързо до етапа на комерсиализация. Програмата подкрепя развитието на стартъпите чрез менторство от страна на опитни предприемачи и експерти в различни области, прилага методологията на дизайн мисленето с основен фокус върху клиента, дава достъп до капитал, както и до технологичната инфраструктура на Visa заедно с глобалната й мрежа от клиенти и партньори.

Някои от ключовите постижения на програмата през 2020 включват вече 4 стартирали пилотни проекта и още 4 с планирано начало до края на годината с Visa, банкови и небанкови институции. Като допълнение вторият сезон на програмата се оказва особено благоприятен за партньорство между компаниите и вече има три активни допълнителни пилотни проекта на участници в нея.

"Програмата се развива успешно през втория си сезон. Тази година посрещнахме първите две международни финтех компании - една от Румъния и една от Швейцария, и подкрепяме стартъп с жена основател, което за съжаление не е често срещано във финтех средите. Дори на толкова ранна фаза забелязваме осезаем напредък и добри резултати от втората кохорта при взаимодействието им с мрежата от клиенти на Visa. Радваме се да видим и новопоявили се партньорства между участващите компании, които илюстрират колаборативната природа на програмата", коментира Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър.

Финтех компаниите във Visa Innovation Program:

  • Cashwave - облачна платформа за електронни ваучери и виртуални гифт карти за стимулиране и възнаграждение на служителите
  • LogSentinel - компанията предоставя решения за информационна сигурност, базирани на блокчейн
  • Notolytix - софтуерна платформа за мониторинг на риска, превенция на измами и пране на пари (AML) във финансовата индустрия
  • Payhawk - софтуерно решение за автоматизирано управление на разходите на малкия и средния бизнес с корпоративни платежни карти
  • Reloyalty - напълно автоматизирана платформа за управление на лоялни програми за малкия и средния бизнес
  • Boleron - първата изцяло дигитална платформа за застраховки в България
  • eCollect - решение за автоматизирано управление на фирмени вземания, което обработва фактури, изисква плащания и правни събирания
  • Iris Solutions - първата PSD2 сертифицирана компания в страната, предоставяща open banking решения на финансови институции и финтех компании
  • NewPay - компанията предоставя алтернативен разплащателен метод, позволяващ незабавно финансиране на продукти с възможност за разсрочено плащане
  • PayByFace - стартъп, предлагащ платформа за обработка на биометрични разплащания, която позволява на клиентите да правят разплащания с технология за лицево разпознаване.


Биометрични разплащания, дигитални програми за лоялност, иновации в застраховането, нововъведения за мониторинг на риска, open banking продукти и други бяха част от иновативните решения, представени в рамките на първия Demo Day на Програмата за иновации на Visa в България в сътрудничество с Eleven.

Целта на програмата, създадена през 2018 г., е значително да ускори развитието, въвеждането и възприемането на иновации във финансовата индустрия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.