Един от най-богатите чехи, Карел Комарек, взема дял в ПИБ

Чрез своята семейна Valea Foundation той придобива 7.87% от капитала на банката срещу 58.674 млн. лв.

Карел Комарек
Карел Комарек    ©  Komarek Family Foundation
Карел Комарек
Карел Комарек    ©  Komarek Family Foundation

Мистерията кой е частният инвеститор в ПИБ се разплете почти в последния момент, ден преди крайния срок 3 юли. Това е един от най-богатите чехи, Карел Комарек, с около 3.6 млрд. долара лично богатство според класациите на Forbes.

Чрез своя холдинг KKCG той е собственик на най-голямата бетинг компания в региона Sazka. В ПИБ обаче той влиза чрез семейната си фондация Valea, регистрирана в Лихтенщайн. За финализирането на увеличението беше съобщено от самата Първа инвестиционна банка, според която парите вече са преведени и новите акции са заплатени, като така тя набира 195.424 млн. лв. Ден по-рано "Капитал" изпрати въпроси до говорителите на компаниите на Комарек, но не получи отговор.

Само двама

От съобщението на ПИБ става ясно, че нито един от настоящите акционери не е участвал в увеличението и финално то е записано от само двама нови инвеститора. Държавната ББР ще плати над 136 млн. лв. и ще придобие 18.35%, а фондацията на Комарек - 7.87%. Неизползвани ще останат 2.5 млн. права, които бяха купени от ББР.

Съотношението не е случайно - по този начин ББР придобива 69.98% от новите акции, а частният инвеститор малко над 30%. Това е с цел да се обоснове пред Европейската комисия, че сделката е пазарна и да може да се счита, че няма оказана държавна помощ.

"Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. България е перспективна и бързо развиваща се страна - член на Европейския съюз. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор", казва Пол Шмид, член на Борда на Valea Foundation, цитиран в съобщението на ПИБ.

Кой е Комарек

Той е собственик на най-голямата бетинг компания в региона - Sazka, като името му наскоро влезе в българските новини именно в това му качество. Васил Божков обясни обвиненията към себе си и атаката към бизнеса му именно с постигнати договорки с Комарек от септември 2019 г. Sazka да придобие 51% от "Националната лотария", която тогава е оценена на 1 млрд. евро. От Sazka потвърдиха само частично тази версия - според тях е отправена ориентировъчна, необвързваща оферта за мажоритарен дял, но тя не е приета и преговорите са прекратени.

Преди да навлезе в хазартния бизнес обаче натрупването на богатството му започва още през 1990-те с бизнес в областта на горивата, част то който все още е под негов контрол. Негови фирми оперират в 18 европейски държави, като са в разнообразни сектори. Комарек е женен и има четири деца, като въпреки че бизнесът му продължава да е съсредоточен най-вече в Чехия, той живее заедно със семейството си в Швейцария.

Какво следва

Финализирането на капитализирането на ПИБ беше последно условие от поетите от България ангажименти по пътя й към ERM II и банковия съюз. Сега след седмица предстои ЕЦБ да прецени доколко всичко е изпълнено и дали е готова да влезе в тясно сътрудничество с БНБ.

Правителствените заявки продължават да са за твърдо намерение България заедно с Хърватия да влезе в ERM II още през юли. За целта е нужно одобрение от ЕЦБ и на всички страни членки на еврозоната плюс Дания.