Новият брой: Накъде след вота
Close

БНБ очаква покачване на лихвите по кредитите

Банките вече значително затягат критериите за одобрение на нови заеми

Лихвените проценти по депозити ще се запазят на постигнатите рекордно ниски нива и през третото тримесечие на 2020 г., но тези по кредитите ще се покачват. Това прогнозира БНБ в последното издание на своя тримесечен "Икономически преглед", който е съставен по данни до март.

В анализа си централната банка очаквано е посветила специално внимание на COVID-19 кризата, като са представени няколко специални тематични анализи. Един от тях разглежда финансовото състояние на фирмите и домакинствата в съпоставка с предишната криза, като стига до извод, че сега те са чувствително по-ниско задлъжнели и в по-добра форма на входа на рецесията. Разгледани са подробно и каналите на на внасяне на икономическия шок от пандемията в България, както и ефектите върху бюджета.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • Чичи (Ice Man's fan)

    Както обикновено в условия на каквато и да е криза, банките са тъпкани с пари и всякакви финансови ресурси, цената на тези ресурси е често отрицателна, но това никога не се отразява положително на тези, които имат нужда о финансиране, за да преодолеят въпросната криза.
    Както винаги,банките са готови да финансират главно тези, които практически не се нуждаят от финансиране и не го търсят. Останалите - както винаги - ролята на брашненият чувал им е присъща.

    Нередност?
Нов коментар