Злато? Заслужава ли си инвестицията?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Злато? Заслужава ли си инвестицията?

Злато? Заслужава ли си инвестицията?

Благородните метали запазиха "блясъка" си на фондовите пазари и регистрираха поскъпване

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
7376 прочитания

Христо Сугарев е дилър на трежъри продукти в управление "Трежъри и капиталови пазари" в Банка ДСК. Той е професионалист с 15-годишен опит в сферата на финансовите пазари, заемал водещи позиции в големи търговски банки в страната. Христо Сугарев е сертифициран брокер на ценни книжа и инвестиционен консултант от КФН. Притежава CMT сертификат и е член на Market Technicians Association, New York. Успешно е преминал обучение по инвестиции и взаимни фондове към Boston Institute of Finance.

Г-н Сугарев, традиционно инвестициите в благородни метали са едни от най-атрактивните. Запазва ли се тази тенденция и през последната година?

- Въпросът ви няма еднозначен отговор. От една страна, още от древността благородните метали са били средство за размяна и за натрупване на благосъстояние. Затова притежанието им има дълбоко вкоренен психологически елемент. Това е една от суровините, в които българите инвестират най-често. Въпреки сериозните икономически последици от влиянието на коронакризата през настоящата година благородните метали запазиха "блясъка" си на фондовите пазари и регистрираха поскъпване съответно от +22% за златото, +27% за среброто, +16% за паладия. Единствено платината е на отрицателна територия със спад от над 15% от началото на годината. Числата красноречиво показват, че инвестициите в благородни метали продължават да бъдат едно от най-привлекателните вложения.

Досега златото беше предпочитаната суровина за инвестиция. Появи ли се негов конкурент сред благородните метали с по-добра ликвидност?

- Да, действително се наблюдава раздвижване и промяна на водещите суровини. Благородните метали са достатъчно ликвидни, за да се осъществяват множество и разнообразни стратегии с тях. През последните месеци среброто даде сериозна заявка за предпочитана инвестиция пред златото, което се вижда и в представянето им от началото на годината. Различни фактори дават отражение върху това представяне. В глобален план икономиките започват плавно да възстановяват своята активност. В същото време среброто достигна до исторически ниска стойност спрямо цената на златото. Съвкупността от тези и множество други обстоятелства водят до леко предимство на среброто пред златото в момента.

Какво е представянето на златото спрямоS&P 500през последните години?

- За да проследим тенденциите в представяне на златото, е важно да разгледаме динамиката му в хронологичен план. След премахването на златния стандарт от времето на Никсън и високата инфлация в САЩ златото се представя значително по-добре до към края на '70-те. Следва овладяването на лихвените нива по времето на Paul Vaulcker, което води до силен 20-годишен период за акциите и съответно по-слабо представяне на златото спрямо тях. Със спукването на ".com" балона в началото на 2000 г. благородните метали отново стават по-атрактивна и предпочитана инвестиция до средата на 2011 г. В последващия период до 2018 г. рисковите активи дават по-добро представяне, но от края на 2018 г. златото отново е лидер. От казаното дотук прави впечатление, че в дефлационна среда златото се представя по-добре от акциите.

Източник: Bloomberg

Един от начините за търговия с благородни метали е чрез борсово търгувани фондове. Как става това на практика?

- В качеството си на инвестиционен посредник Банка ДСК дава възможност за търговия с широк спектър финансови инструменти и продукти, но към момента фючърсите не са налични. Това не означава, че клиентите нямат възможност за търговия и инвестиране в благородни метали. Към момента има не малко издатели на борсово-търгувани продукти, обезпечени със и следящи представянето на благородните метали. Деноминирани са във водещите валути като USD, EUR, CHF и GBP и се търгуват на водещите регулирани пазари.

В ролята си на инвестиционен посредник Банка ДСК също предлага на клиентите си възможност за търговия с благородни метали от международните пазари. Как клиентите ви могат да се възползват от тази услуга?

- Процесът изисква само няколко бързи стъпки. Като начало е необходимо клиентът да разполага с открита разплащателна сметка в Банка ДСК. Това е достатъчно условие, за да проведем предварителен разговор с бъдещия инвеститор и впоследствие да пристъпим към сключване на договор за предоставяне на брокерски услуги. Оттук нататък само с едно обаждане до екипа ни клиентът може с наша помощ да закупи суровината, която е избрал.

Настоящият материал има информационен характер и не представлява препоръка и/или предложение за покупка или продажба на финансови инструменти.

Христо Сугарев е дилър на трежъри продукти в управление "Трежъри и капиталови пазари" в Банка ДСК. Той е професионалист с 15-годишен опит в сферата на финансовите пазари, заемал водещи позиции в големи търговски банки в страната. Христо Сугарев е сертифициран брокер на ценни книжа и инвестиционен консултант от КФН. Притежава CMT сертификат и е член на Market Technicians Association, New York. Успешно е преминал обучение по инвестиции и взаимни фондове към Boston Institute of Finance.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.