Societe Generale затваря над една четвърт от клоновете си във Франция

Целта е банката да стане по-рентабилна

Банката има около 2100 клона във Франция.
Банката има около 2100 клона във Франция.    ©  Reuters
Банката има около 2100 клона във Франция.
Банката има около 2100 клона във Франция.    ©  Reuters

Френската банка Societe Generale ускорява плановете си за повишаване на рентабилността, обединява двете си мрежи за операции на дребно и това ще доведе до закриването на 600 клона в страната. Мерките трябва да се изпълнят до 2025 г. В момента клоновата мрежа е от близо 2100 обекта.

С ниските лихвени проценти, които продължават да се отразяват на доходите от кредити и маржовете на банките, третият по големина френски кредитор заяви, че сливането на двете мрежи ще му спести над 350 млн. евро през 2024 г. и близо 450 млн. евро през 2025 г., съобщава Reuters. От SocGen, която имаше бизнес в България, но го продаде на Банка ДСК, заявиха, че изпълнението на плана ще й струва между 700 и 800 млн. евро.

"Размерът на синергията, прогнозиран от ръководството, е в съответствие с нашите очаквания, но разходите за преструктуриране са по-големи, отколкото предполагахме", твърдят анализаторите от швейцарската банка UBS.

"Няма да има принудителни съкращения", заяви пред репортери ръководителят на банковите мрежи в SocGen Себастиен Прото.

Европейските кредитори от години намаляват клоновата си мрежа, но противопоставянето от профсъюзите и политиците не им дава възможност да затворят толкова клонове, колкото им се иска.

Все по-малко клонове в Европа

Броят на банковите клонове в Европейския съюз е спаднал от около 238 хил. през 2008 г. на 174 хил. в края на 2018 г., показват данни на Европейската банкова федерация. В Германия Deutsche Bank и Commerzbank обявиха значителни съкращения на клоновете си тази година, като Deutsche Bank се наложи да затвори около една пета от тях.

В резултат на пандемията от COVID-19, която ускори преминаването към онлайн банкиране в цяла Европа, SocGen също се стреми да укрепи своя онлайн оператор Boursorama. Банката заяви, че се стреми през 2025 г. Boursorama да обслужва около 4.5 млн. клиенти при 2.5 млн. през тази година.

Очаква се Boursorama да регистрира общи загуби от около 230 млн. евро в периода от 2021 до 2023 г. Прогнозираният нетен доход за тази година се равнява на 100 млн. евро, а през 2025 г. се очаква той да нарасне до 200 млн. евро.

През последните години Societe Generale напусна пазари, на които не беше в топ 3 по пазарен дял. Банката продаде звената си в страни от Източна и Централна Европа като Полша, България и Албания. През 2019 г. собственикът на Банка ДСК - унгарската ОТП груп, придоби поделението на Societe Generale в България. Българският клон беше продаден в пакет със звената на френската банка в Албания, Македония, Черна гора, Сърбия и Молдова. Източници заявиха пред Reuters, че заемодателят планира да продаде и своя клон за управление на активи Lyxor. От SocGen са отказали да коментират въпроса.