Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Вторият живот на JEREMIE

Нов гаранционен инструмент на ЕИФ помага с 800 млн. евро на българските банки да финансират засегнати от пандемията компании

Фирмите могат да получат до 3 млн. евро за срок до 5 години
Фирмите могат да получат до 3 млн. евро за срок до 5 години
Фирмите могат да получат до 3 млн. евро за срок до 5 години    ©  Shutterstock
Фирмите могат да получат до 3 млн. евро за срок до 5 години    ©  Shutterstock
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако се погледне най-общо и теоретично, бизнесът има прост механизъм - произвеждаш стока или предоставяш услуга, в замяна на което получаваш пари, с които покриваш разходите си, прибираш печалбата и можеш отново да "завъртиш" цикъла. На практика обаче в извънредни кризисни условия като настоящите много фирми са с ограничена дейност (или дори напълно спряла или забранена) и съответно не генерират нужните приходи, но продължават да се нуждаят от текущи средства, с които да плащат заплати, сметки и т.н.

Намирането на оборотно финансиране в този момент е предизвикателно - логично финансовите институции гледат също толкова тревожно ударените от пандемията сектори и внимателно преценяват коя компания ще може да се върне към нормалност и да изплати дълговете си. Точно това предизвикателство пред фирмите адресира и новият гаранционен инструмент на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), чрез който се цели до засегнатия от кризата български бизнес да достигнат 800 млн. евро финансиране. За разлика от частните компании институцията разполага със средства - в конкретния случай те по съвпадение са именно "превъртени" през бизнеса. Внушителната сума не е нова, а приходи от инициативата JEREMIE, по която досега в България около 10 хил. компании са получили заеми и дялови инвестиции за общо близо 900 млн. евро, а върнатите главници и лихви се реинвестират в новите инструменти.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове