Пазарите се готвят за скок на икономиката

Последното покачване на доходността на облигациите на САЩ показва положителните очаквания за БВП, но и страха от инфлация

Председателят на Фед Джером Пауъл е изправен пред труден период.
Председателят на Фед Джером Пауъл е изправен пред труден период.
Председателят на Фед Джером Пауъл е изправен пред труден период.    ©  Reuters
Председателят на Фед Джером Пауъл е изправен пред труден период.    ©  Reuters

Последната седмица на февруари финансовите пазари започнаха да осъзнават, че ниските лихвени проценти и символичната инфлация няма да са вечни. Инвеститорите в облигации по света се уплашиха. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на (ДЦК) на САЩ, може би най-важните за пазара, се покачи бързо, след като инвеститорите започнаха да ги разпродават. Пазарните очаквания за инфлацията в САЩ се повишиха до средно 2.2%.

Всъщност това може да се разчита и като добра новина. Пазарните движения отразяват не толкова страха или песимизма, колкото обратното - очакваното влияние на отскока на американската икономика върху останалия свят. Доходността по облигациите бързо нараства от януари, когато демократите в САЩ спечелиха контрола и в Сената. Това увеличава решимостта на Федералния резерв да поддържа паричната си политика. Скокът в доходността на американските облигации очевидно плаши фондовия пазар, но отразява прогнозите за сериозен ръст на американския БВП тази година, достигащи до 6% тази година. Ефект от това е и промяната на фондовите пазари - през последните дни има разпродажба на технологични акции и насочване на капиталите към циклични индустрии като транспорт, туризъм, луксозни стоки. Златото също е обект на разпродажби заради позитивните очаквания.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар