Бившият главен изпълнителен директор на ПИБ Неделчо Неделчев поема Общинска банка

Неделчо Неделчев

Бившият главен изпълнителен директор на ПИБ Неделчо Неделчев поема Общинска банка

Той ще замени на поста Ангел Геков, който управляваше банката от приватизацията й през 2018 г.

Николай Стоянов
14924 прочитания

Неделчо Неделчев

© Първа инвестиционна банка


Неделчо Неделчев, който преди година изненадващо беше отстранен от поста главен изпълнителен директор на ПИБ, вече е в топ мениджмънта на Общинска банка. Той ще бъде един от двамата изпълнителни директори, които по устав представляват банката заедно, като поема поста от Ангел Геков. Неговият мандат е изтекъл и той е освободен.

Това става ясно от вписване в Търговския регистър, макар на сайта на Общинска банка все още да няма промяна и да стои старият управителен съвет. Одобрението на БНБ от 21 април също още не е оповестено на сайта на централната банка.

Година пауза и пак банкер

Кариерата на Неделчо Неделчев е почти неразривно свързана с ПИБ. Там още в края на 90-те той започва като дилър на ценни книжа и се издига до управител на свързаната Първа финансова брокерска къща. В периода 2003-2005 г. е заместник на транспортния министър Николай Василев и след това влиза в управлението на неговата финансова група "Експат", но паралелно от 2007 г. се завръща и като член надзорния съвет на ПИБ, а от 2009 г. и като управител на ПФБК. През 2013 г., когато стана ясно, че ПИБ ще купи МКБ Юнионбанк от германската Bayer LB, той ръководеше проекта по придобиването от страна на купувача. След това влезе и в надзорния съвет на МКБ Юнионбанк до вливането й в ПИБ. А през 2017 г. той стана главен изпълнителен директор на банката, която в този момент беше наела Citibank с мандат да търси стратегически инвеститор, до сделка така и не се стигна и мажоритарните собственици си останаха Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев с по 42.5%. Впоследствие очаквано фокусът на Неделчев беше да подготви и прекара ПИБ през проверката на ЕЦБ през 2019 г.

Договорът на Неделчо Неделчев с ПИБ изненадващо беше прекратен през март 2020 г. насред подготовката й да набира капитал, за да покрие открития от ЕЦБ 263 млн. евро капиталов недостиг, което беше и последната бариера по пътя на България към ERM II. Раздялата беше представена като приятелска и в официалното съобщение банката благодари на мениджъра за "постигнатите високи резултати и неговия принос". "Сътрудничеството с него ще продължи и ще бъде насочено към стратегически проекти на банката като набиране на капитал и продажба на придобити активи", заяви тогава ПИБ, без да се уточнява под каква форма ще е това партньорство.

Все пак около бързите смени на върха останаха въпросителни, още повече че и финансовият директор на ПИБ Живко Тодоров я напусна, за да стане един от триумвирата изпълнителни директори на държавната ББР.

Справка в Търговския регистър показва, че в последната една година Неделчо Неделчев явно се впуска в собствени начинания. В края на 2020 г. той основава "Сердика капитал", което през февруари е вписано от КФН в регистъра на лицата управляващи алтернативни инвестиционни фондове. За изпълнителен директор е привлечена Надежда Дафинкичева, която допреди това също е управител на ПФБК. Освен това заедно с друг приближен до ПИБ бизнесмен - Илия Ел-Фелеки, основават медицински център "Неовитро" на столичния бул. "Петко Ю. Тодоров", който е финансиран с 800 хил. лв. заеми от ББР.

Една странно управлявана банка

Досегашният изпълнителен директор на Общинска банка Ангел Геков се оттегля три години, след като беше избран на поста непосредствено след приватизацията й. През 2018 г. Столична община на форсирани обороти и със светкавични регулаторни одобрения продаде банката на лихтенщайнския фонд Novito Oportunities с предоставено финансиране (без обаче формално да има контрол) от "Инса ойл" на Георги Самуилов. Сделката бързо породи спекулации кой реално новият собственик, като индикациите бяха за сложен консорциум от политически лица от ГЕРБ и ДПС. Надзорният съвет, назначен от доминирания от ГЕРБ Столичен общински съвет, така и не беше сменен и до днес.

След приватизацията си Общинска банка предприе странен ход - продаде портфейла си от ДЦК и сви кредитния си портфейл. Така вече две години тя държи сума, равняваща се на около 60% от балансовото й число на депозит в БНБ, което й носи оперативни загуби. Те се покриват с еднократни операции, като например в началото на 2020 г. тя продаде пакет свои необслужвани заеми на свързана със "С.Г. Груп" колекторска компания, финансирана от ББР. В резултат на операцията Общинска банка отчете около 18 млн. лв. печалба, което поражда съмнения, че сделката може да е била на доста над пазарните цени. Източници от колекторския бранш тогава коментираха, че пакетът не е бил предложен на търг, а явно е директно договорен с купувача. В следващите тримесечия банката обаче продължаваше да инкасира загуби и като крайно приключи 2020 г. с 9 млн. лв. печалба, а за първото тримесечие на 2021 г. е отново на минус - 2.87 млн. лв. Същевременно Общинска банка, макар и вече частна, продължава да разчита на привлечен публичен ресурс, като към март депозитите на сектор "Държавно управление" в нея са 854 млн. лв., докато активите й общо са 2.2 млрд. лв.

Инвазията на ПИБ в Общинска

Любопитно е, че с влизането на Неделчев вече в петчленния управителен съвет на Общинска банка има трима души, които в миналото са били кадри на ПИБ. Ивайло Иванов е директор "Проблемни активи и провизиране" и за около година през 2014-2015 г. е член да борда на ПИБ. При неговото и на други директори освобождаване покрай мениджърска реорганизация е съобщено, че те, заедно с изпълнителните директори на банката, ще влязат в новосъздаден ръководен комитет, който "ще се занимава със стратегически въпроси и въпроси от дейността на бизнес звената в банката, за които те отговарят". В следващите години по различни сделки седят негови подписи като пълномощник на изпълнителните директори на ПИБ.

Владимир Котларски започва работа в ПИБ през 2005 г. като юрисконсулт и се издига до главен юрисконсулт на банката. Паралелно с това от 2012 г. е и в управата на няколко дружества от групата й като "АМС имоти", "Валор пропъртис" и "Дебитум инвест". Той работи там до 2016 г., като след това до влизането му в Общинска банка като зам. председател на управителния съвет е адвокат.

Освен тях в управата на Общинска банка влиза още вторият изпълнителен директор Борислав Чиликов, който 1991 г. до 2007 г. е сменил позиции в редица банки (Биохим, ПИМБ, ЦКБ, Пиреос), а след това над десет години до трансфера му в Общинска е в Сибанк и наследника й ОББ, като регионален мениджър за София. Последният член Тодор Ванев е по-скоро близък до напусналия Ангел Геков, като от 2001 г. го следва в кариерните му стъпки в ръководствата на различни институции (Росексимбанк, Общинска банка, ББР, Д Банк, отново ББР и отново Общинска банка).

Неделчо Неделчев, който преди година изненадващо беше отстранен от поста главен изпълнителен директор на ПИБ, вече е в топ мениджмънта на Общинска банка. Той ще бъде един от двамата изпълнителни директори, които по устав представляват банката заедно, като поема поста от Ангел Геков. Неговият мандат е изтекъл и той е освободен.

Това става ясно от вписване в Търговския регистър, макар на сайта на Общинска банка все още да няма промяна и да стои старият управителен съвет. Одобрението на БНБ от 21 април също още не е оповестено на сайта на централната банка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал