Броят жилищни кредити, отпуснати през второто тримесечие, достига 12-годишен връх

Транспортният сектор е най-големият двигател на кредитирането през април - юни

През април - юни тази година българските банки са отпуснали 3734 жилищни кредита, показва тримесечната статистика на Българската народна банка (БНБ). Това не само е повече от двойно на нивото от предходното тримесечие, а и най-значителният ръст в рамките на три месеца от кредитния бум през 2008-2009 г. насам. Така в края на полугодието на 2021 г. общият брой отпуснати жилищни кредити в България се повишава до 177.3 хил., от които, без изненада, най-много са тези с падеж над 5 години. Номинално бройката се равнява на сума от близо 13 млрд. лв. Това е директно отражение на високата активност, отчетена като брой сделки на имотния пазар през последните месеци.

При потребителските кредити увеличението е по-умерено - с едва 2855 се повишават потребителските заеми за домакинства, показва статистиката, като така общият обем на кредитите в този сегмент нараства на 12.6 млрд. лв. в края на полугодието. Общо отпуснатите на домакинства и нетърговски организации кредити се увеличават с 8076 до 2.8 млн., превишавайки 27 млрд. лв. номинално. Най-значителен при кредитирането на домакинствата в страната през април - юни е ръстът на обема на заемите между 100 и 250 хил. - 382 млн. спрямо предходното тримесечие.

Заемите за фирми

През второто тримесечие броят на корпоративните заеми към нефинансови предприятия нараства спрямо предходното тримесечие, но с малко - едва 0.1% на общо 141.5 хил. кредита. Номиналната сума пък се свива с 0.6% на 35.9 млрд. лв. към края на полугодието, което се дължи изцяло на големите кредити за по над 1 млн. лв., където е отчетено 377 млн. лв. понижение. Минусът идва най-вече от спад на кредитирането към фирми от преработващата промишленост с 474 млн. лв. От друга страна, голям двигател за корпоративните заеми през второто тримесечие е сектор транспорт и логистика, където отпуснатите заеми се увеличават със 164 млн. лв. (7.3%) до 2.4 млрд. лв. спрямо периода януари - март тази година. Съществен ръст от над 100 млн. има и в заемите за строителния сектор.

Най-популярни сред фирмите през второто тримесечие са били, както обикновено, заемите за над 50 хил. лв. - през април - юни са отпуснати 840 кредити за подобни суми, като така общата бройка се повишава до 42.8 хил., показват числата на централната банка.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  В Германия продават чиста площ, т.е. това което се измерва с ролетка. В България стените ти ги продават, но няма как да ги използваш като жилищна площ. Така едно жилище от 68кв.м. по нотариален акт реално е 51кв.м. Едни 20 и повече процента се губят или по-скоро цената се надува и достига други нива.
  А цените лесно се надуват..в даден район някой пробва малко по-висока цена, останалите гледат и виждат, че друг е вдигнал и те вдигат. Така гледах едно жилище в центъра на София как си стоеше на 159 хиляди и явно нямаше купувачи и скочи на 180 хиляди. Друго започна от 195 хиляди и вече е 220 хиляди, но там вероятно е имало заинтересовани хора и продавачите са решили да се полакомят. Брокерите гледат да изкарат в центъра 2000е/кв.м. като разбира се включват в квадратурата и таваните+мазетата. Така едно жилище 68в.м. с 15кв. таван и мазе става 83кв.м. и по 2000е отива на 186хевро, пък..то реално са 51кв.м. за живеене. Изведнъж реалната цена не е 2000е/вк.м. а е 3600е/кв.м. за жилищна площ.

 • 2
  rainbou1 avatar :-|
  rainbou1

  Единственото, което дърпа бизнеса с недвижимите имоти е, че през соца народа масово го натикаха в панелни гета и сега всеки, който позабогатее, гледа да си купи ново строителство и да се махне оттам....иначе с това намаляващо и циганизиращо се население нямаше откъде да дойде този ищах за имоти - само София и донякъде Пловдив са привлекателни за живеене.

 • 3
  weiss avatar :-|
  weiss

  До:алабалко: никъде жилищната площ не се мери с ролетка от стена до стена "светла площ", навсякъде, каквато и да е правната уредба на площообразуването, стените се изчисляват в площта- обикновено фасадните изцяло, към съседните обекти-по1/2ра. Друг е въпросът за т.н. общи части, но и тук няма пречка да се води статистика само върху застроената площ, въпрос на добросъвестни практики е. Иначе пазарната цена е, където се срещат продавачите и купувачите. В момента на практика няма оферти на пазара, което тласка цените нагоре, и ръстът е устойчив; моето лично мнение е, че в момента се образува имотен балон, но и това си има своето обяснение. Ерго, ре: рейнбоу1: единственото, което "дърпа" продажбите на НИ е готовността на купувачите да стигат нови, все по-високи нива, съгласен съм, но панелните комплекси не са причината за това. За огромното мнозинство от средната класа в България това е единствения познат метод и начин за спестяване и инвестиция. За хора от цялата страна с уреден бит и от няколко десетки до няколко стотин хиляди евро спестявания просто няма друга опция - лихвит по депозити са ниски, по-сложни финансови инструменти са непознати, за борсови инвестиции не се и говори, остава само покупката на тухли, но не навсякъде в страната, а в няколкото големи градски центрове, основно София. И се стига до онзи момент, когато някои говорят за близо 20% празни жилища в София, което си е много....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход