Банките в еврозоната не отговарят на климатичните изисквания на ЕЦБ

Финансовите институции ще бъдат подложени на стрес тест по темата в началото на следващата година

Проучване на ЕЦБ показва, че 14% от активите на банките в еврозоната са свързани с големи замърсители на въглерод.
Проучване на ЕЦБ показва, че 14% от активите на банките в еврозоната са свързани с големи замърсители на въглерод.    ©  Reuters
Проучване на ЕЦБ показва, че 14% от активите на банките в еврозоната са свързани с големи замърсители на въглерод.
Проучване на ЕЦБ показва, че 14% от активите на банките в еврозоната са свързани с големи замърсители на въглерод.    ©  Reuters

Няма голяма банка в Европа, която да отговаря не климатичните цели, които бяха поставени преди година от Европейската централна банка (ЕЦБ). "Банките предприеха първоначални стъпки за включване на рискове, свързани с климата, но никой не е близо до покриването на всички надзорни очаквания", смятат от ЕЦБ. За сметка на това успехи са постигнати по отношение на структурата на управителните органи и управлението на оперативния риск.

ЕЦБ ще проведе климатичен стрес тест на банките в първата половина на следващата година, но според висшата финансова институция повечето банки ще имат трудности, съобщава Reutеrs. "Само една трета от банките разполагат с планове, които са поне адекватни, а половината няма да изпълнят намеренията си до края на 2022 г.", се казва в изявлението на централната банка на еврозоната. Други зони, в които банките не изпълняват изискванията на ЕЦБ, са вътрешното отчитане и управлението на пазарния и ликвидния риск. По-малко от 20% от банките са разработили индикатори за наблюдението на подобни рискове. Банките, които смятат, че не са поставени на подобни изпитания, имат "сериозни пропуски в оценката си", смята ЕЦБ.

ЕЦБ е притеснена, но не изненадана

През септември ЕЦБ публикува резултатите от предишния подобен тест, в който взеха участие 1600 финансови институции в Европа. Заключението на банката беше, че "нетните нулеви ползи надхвърлят преходните разходи за банките". "Без политики за преход към по-екологична икономика физическите рискове ще се увеличат с течение на времето. Те ще се увеличават непропорционално, а поради необратимия характер на изменението на климата това увеличение ще продължи с времето. От съществено значение е преходът да се извършва на ранен етап и постепенно, за да можем да смекчим цената както на зеления преход, така и на бъдещото въздействие на природните бедствия", заяви тогава заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гуиндос.

В началото на месеца Мрежата за екологизиране на финансовата система обяви, че ще засили усилията си по задържането на увеличението на температурите до 1.5 градуса. По същото време Базелският комитет за банков надзор обяви, че проучва как да измерва и намалява рисковете за финансовата стабилност, които произтичат от глобалното затопляне. Проучване на ЕЦБ показва, че 14% от активите на банките в еврозоната са свързани с големи замърсители на въглерод. Проучването на Базелския комитет идва дни след като Английската централна банка в края на октомври обяви започването на кампания за покриването на рисковете от глобалното затопляне. От следващата година ще се предприемат действия срещу банки и застрахователи, които нямат достатъчно активи, които да покрият рисковете от климатичните процеси.

Съветът за надзор на финансовата стабилност в САЩ издаде доклад, който също беше концентриран върху несигурностите около климатичните промени. Докладът може да се окаже от голямо значение за финансовия сектор в Съединените американски щати, а председателят на Федералния резерв Джером Пауъл смята, че има какво да се направи, за да бъде системата по-подсигурена. "Обществеността с право очаква от нас да работим, за да гарантираме, че финансовата система е устойчива на финансови рискове, свързани с климата", смята Пауъл.