🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петя Димитрова: В българския банков сектор има възможност за още консолидационни сделки

Главният изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка ще вземе участие в конференцията "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал"

Петя Димитрова
Петя Димитрова
Петя Димитрова    ©  Пощенска банка
Петя Димитрова    ©  Пощенска банка
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка от 2012 г. Тя е член на управителните съвети на Асоциацията на банките в България, фондация "Атанас Буров", "Борика", сдружение "Ендевър България", Международния банков институт. Петя Димитрова е заместник-председател на Борда на директорите на Гръцкия бизнес съвет в България, асоцииран член на УС на КРИБ, член на Университетския съвет на Американския университет в България. Петя Димитрова е член на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, както и член на Индустриалния консултативен съвет по промишлеността на CITY College към университета в Шефийлд, Великобритания. Съосновател е на Обществения съвет на жените в бизнеса и член на Young Presidents' Organization.

Петя Димитрова ще вземе участие в годишната конференция на "Капитал" "Банките и бизнесът", която ще се проведе на 2 декември.

Как се промени банковият сектор в резултат на пандемията и икономическата криза?

Скоро ще навлезем в третата година, в която светът и всичко случващо се в него са доминирани от пандемията. В тази ситуация българските банки се справиха много добре и демонстрираха още веднъж, че са устойчиви и стабилни институции. Резултатите показват, че банковата система е преминала с минимален стрес през този критичен период. И въпреки че пандемията оказа своето влияние и всички работим в една необичайна среда, съпроводена от множество мерки и ограничения, българският банков сектор продължава да бъде стабилен, рентабилен, с високи нива на капиталова адекватност и ликвидност.

Как ще се развива секторът през 2022 г.? Кои са основните тенденции, които ще оказват влияние?

От една страна ускорената от пандемията дигитализация на банковите услуги ще продължи да се развива. Клиентите ни оценяват това, което правим, и делът на трансакциите през дигиталните канали непрекъснато нараства. Ще продължим да ги усъвършенстваме и да инвестираме много усилия и средства, за да гарантираме тяхната максимална сигурност и надеждност.

Друга възможна посока на развитие е по оста на стратегическите сливания и динамиката в българския банков сектор. Обявената преди броени седмици сделка по придобиване е част от вълната консолидации, на които ние в Пощенска банка дадохме начало - първо със сделката за българския клон на Алфа банк, а преди две години и с придобиването на Банка Пиреос България.

Като водещ инвеститор в региона нашата група има "зелена светлина" за още инвестиции в България, затова следим отблизо всички възможности на пазара и сме готови да вземем участие и в други подобни сделки.

Също така, в обществения дневен ред активно навлиза темата за социално-отговорното корпоративно управление (ESG - Environmental, Social & Governance), предприемат се конкретни действия и се оценява напредъкът в трите направления на ESG, а именно по опазване на околната среда, социална отговорност и добро корпоративно управление сред различните компании и инвеститори в България.

Какви са очакванията ви за развитието на кредитирането и колко активни ще бъдат банките в подкрепа на възстановяването на икономиката? Има ли опасност от прегряване на пазара на жилищни кредити?

Очакваме кредитирането да продължи да се развива със стабилни темпове. През последните месеци темпът дори се ускорява и достига 8% ръст на годишна база. При домакинствата ръстът е дори двуцифрен - 12.5% на годишна база, докато при фирмените кредити той е малко по-слаб - 5.4%. Последното до голяма степен е очаквано, защото въпреки кризата фирмите продължават да трупат ликвидност и имат много собствени ресурси и по-малка необходимост от външно финансиране. През следващата година очакваме ръстът на кредитирането да се забави малко и да бъде около 6% на годишна база.

По отношение на цените на недвижимите имоти експертите от сектора и икономисти са обединени около становището, че на този етап няма как да говорим за балон на пазара на недвижими имоти в България. Ръстът на цените е устойчиво в посока нагоре последните пет-шест години, движени основно от нарастване на покупателната способност на домакинствата, от нуждата за повече комфорт и пространство и подкрепени от банковото кредитиране.

Какви са очакванията ви по отношение на инфлацията и как ще се отрази тя на различните ви групи клиенти?

Инфлацията, която наблюдаваме през последните месеци, е наистина доста по-висока отколкото бяхме свикнали да виждаме през последните няколко години, но все пак е далеч от стойностите в началото на века, когато имахме двуцифрена инфлация. Но високата инфлация в момента съвсем не е локално, а глобално явление. В началото на пандемията през миналата година цените на много стоки и суровини намаляха, докато сега наблюдаваме точно обраната тенденция, което обуславя бързото нарастване на цените най-различни сектори - от полупроводникови чипове, енергетика, горива, до земеделска продукция. Глобалната икономика и най-вече логистичните вериги не бяха подготвени за подобен бум, особено като се вземе предвид че в много държави нивото на заразените продължава да е високо, което оказва влияние върху производството и доставките на ключови ресурси и компоненти.

Трябва време на пазара да се успокои и да намери своята равновесна точка. Високата инфлация в дългосрочен план е нежелан феномен и вече забелязваме първите действия от страна на някои централни банки за ограничаването ѝ.

Съветът, който даваме на клиентите ни, особено физически лица, е да търсят различни възможности за инвестиции и защита на спестяванията си. В това отношение ние предлагаме няколко продукта, които са алтернативи на обикновения банков депозит - взаимни фондове, структурирани депозити, а отскоро, благодарение на партньорството ни с ПОК "Доверие", и възможност за инвестиране в доброволен пенсионен фонд.