Омикрон може да накара ЕЦБ да преосмисли продължаването на стимулите

Очаква се централната банка на еврозоната да вземе решение за антикризисната си програма на заседание идната седмица

Очакванията са централната банка следващата седмица да обяви, че през март ще спре покупките на облигации по антикризисната програма за 1.85 трлн. евро.
Очакванията са централната банка следващата седмица да обяви, че през март ще спре покупките на облигации по антикризисната програма за 1.85 трлн. евро.    ©  Reuters
Очакванията са централната банка следващата седмица да обяви, че през март ще спре покупките на облигации по антикризисната програма за 1.85 трлн. евро.
Очакванията са централната банка следващата седмица да обяви, че през март ще спре покупките на облигации по антикризисната програма за 1.85 трлн. евро.    ©  Reuters

ЕЦБ се очаква да реши доколко е необходимо продължаване на паричните стимули след появата на новия вариант омикрон и опасенията за продължаващия ръст на цените в еврозоната. Няколко събития от последните дни поставиха под съмнение тезата на ЕЦБ, че инфлацията ще падне под целта от 2%, което би дало възможност да се продължи стимулиращата парична политика. В навечерието на срещата за определяне на политиката на ЕЦБ следващата седмица, анализаторите се опасяват от вероятността стимулите да бъдат оттеглени по-рано, отколкото инвеститорите са очаквали, което може да отключи вълна от разпродаване на пазара на държавни ценни книжа в еврозоната, пише Financial Times.

Първото събитие, което ще повлияе на решението, е ускоряването на инфлацията до 4.9% през ноември - доста над целевата стойност на централната банка и рекорд от създаването на еврото преди две десетилетия. В допълнение на това, новият вариант на вируса заплашва да удължи пандемията, а с нея и разривите във веригите за доставки, които тласкат цените нагоре. Третият фактор, който ще натежи, е решението на Фед от миналата седмица да забърза прекратяването на антикризисната програма за изкупуване на облигации, за да противодейства на инфлацията, което натовари ЕЦБ с очаквания да последва този пример.

Омикрон ще задържи инфлацията по-висока, защото проблемите с веригите за доставки ще продължат, смята един от членовете на управителния съвет на ЕЦБ.

Повишение на лихвите догодина остава малко вероятно

Очакванията са централната банка следващата седмица да обяви, че през март ще спре покупките на облигации по антикризисната програма за 1.85 трлн. евро. Според двама от членовете на съвета на ЕЦБ нараства съгласието, че ползата от увеличаване на месечните покупки е твърде малка. Няма смисъл програмата да се удължава след март, смята един от тях. Според някои е възможно обаче решението за съдбата на антикризисната програма да не бъде взето преди началото на 2022 г.

През последните две години ЕЦБ купи облигации за над 2.1 трлн. евро, поглъщайки повече от общия нетен емитиран дълг на правителствата на еврозоната в опит да запази ниски разходите по заемите. Други централни банки като английската и американската планират скоро да спрат покупките на активи, а Канадската централна банка вече предприе този ход.

Експерти очакват ЕЦБ да ревизира нагоре прогнозите си за инфлация през 2022 г. Предстоящата среща ще бъде трудна, а държавните облигации на страните от Южна Европа изглеждат най-уязвими към промяна в комуникацията на ЕЦБ, коментира Райнхард Клуз, икономист от UBS.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза миналата седмица, че банката е малко вероятно да повиши лихвения си процент по депозитите от -0.5% през следващата година, тъй като все още очаква до 2023 г. инфлацията да падне под целта от 2%. Централната банка не планира да повишава лихвите, преди да е спряла покупките на активи, което според икономистите е малко вероятно да се случи преди 2023 г. Инвеститорите обаче залагат на повишение към края на 2022 г.